Neprognozuojama rungtynių eiga, sunkiai suvokiamos „Trakų“ komandos gynėjų ir vartininko klaidos ir katastrofiškas rezultatas sukėlė tikrą audrą Lietuvos futbolo bendruomenėje. Netrūko spėlionių apie galimai nesąžiningą šių rungtynių pobūdį, „Trakų“ adresu pasipylė negailestinga kritika.

Alyvos į ugnį šliūkštelėjo ir klubo vadovai. Trečiadienį pasirodė oficialus pranešimas, kad „nepasiekus užsibrėžtų tikslų“ iš komandos buvo atleistas pagrindinis vartininkas Marius Rapalis ir saugas Martynas Dapkus. Pastarasis futbolininkas paskutinį kartą „Trakų“ aprangą vilkėjo A lygos 11-o turo rungtynėse su Marijampolės „Sūduva“, o paskui nerungtyniavo dėl traumos.

Tuo metu 33-ejų metų M. Rapalis šį sezoną „Trakų“ sudėtyje sužaidė 16 rungtynių ir netgi buvo išrinktas geriausiu A lygos 2-o rato futbolininku. Tačiau po nesėkmingų Europos lygos rungtynių jam „Trakuose“ neliko vietos.

Tačiau šios permainos nepadėjo. Ketvirtadienį A lygos 17-o turo rungtynėse „Trakai“ savo aikštėje 0:2 nusileido Kauno „Stumbrui“. Nors „Trakai“ išliko pirmoje A lygos lentelės vietoje, bet pagal prarastus taškus juos netrukus gali pralenkti nugalėtojų titulą ginantis Vilniaus „Žalgiris“. Į pakaušį lyderiams alsuoja ir vos tašku nuo lyderių atsiliekantis Klaipėdos „Atlantas“.

Netylant kalboms apie klube bręstančias dar didesnes permainas, kyla klausimas, ar „Trakai“ atlaikys jiems tekusius išbandymus. „Lietuvos futbolo klubų asociacijos A lyga“ prezidentas Deividas Šemberas portalui futbolas.lt sakė, kad netiki kalbomis apie galimas „Trakų“ klubo ar atskirų žaidėjų machinacijas Europos lygoje, bet pripažino, kad dabartinė šalies vicečempionų padėtis kelia nerimą.

„Pradėkime nuo to, kad aš neturiu jokios vidinės informacijos iš paties klubo, tad galiu tik daryti tam tikras prielaidas iš to ką mačiau ir žinau. Kategoriškai netikiu kalbomis apie tas neva parduotas Europos lygos rungtynes. Visų pirma, mes negavome jokios informacijos ar perspėjimų iš lažybų rinką stebinčių kompanijų. Kad rungtynių metu nebuvo jokių įtartinų statymų patvirtino ir „Sportradar“ agentūra.

Pagaliau, aš puikiai žinau „Trakų“ vadovus, pažįstu klubo savininką Janą Nevoiną. Tai ambicingas, aukštas moralines vertybes puoselėjantis žmogus ir tikrai, nei jis pats, nei jo aplinka su nešvariais darbais neprasidės, - kategoriškai nukirto D. Šemberas. - Man atrodo, kad „Trakų“ futbolininkai paprasčiausiai nesusidorojo su psichologiniu spaudimu. Jie juk turėjo dviejų įvarčių persvarą, patikėjo, kad pergalė jų rankose, bet po to kai praleido du įvarčius atsirado įtampa, sukilo stresas. Tik tuo galiu paaiškinti rungtynių pabaigoje pasipylusias vaikiškas klaidas. „Trakai“ tik antrą kartą žaidė Europos lygoje, o tokio pobūdžio rungtynių patirtis yra labai svarbi ir reikalinga.“

Kalbėdamas apie „Trakų“ vadovų sprendimą atleisti M. Rapalį, A lygai nuo šių metų pradžios vadovaujantis D. Šemberas pripažino, kad tokį žingsnį galima įvairiai traktuoti.

„Tokie atleidimai visiems sukelia dar daugiau vilčių. Aš nežinau tikrų priežasčių, galiu tik spėlioti. Gal komandos vadovai, treneriai po rungtynių Taline ėmė nepasitikėti vartininku? Nežinau. Bet žinau, kad komandos vadovai iki šiol dirbo kryptingai, nuosekliai ir profesionaliai. Jie rūpinasi vaikų futbolu, formuoja futbolo piramidę, bendradarbiauja su „AC Milan“ klubu. Jų vertybės ir darbai kalba patys už save. Bet jie turi teisę priimti savo sprendimus dėl futbolininkų, jų priėmimo ar atleidimo“, - teigė D. Šemberas.

Beje, „Trakų“ ekipos skriaudikai Europos lygos antro atrankos etapo pirmose rungtynėse išvykoje 1:1 sužaidė su Haifos „Maccabi“ ekipa iš Izraelio. Bet D. Šembero tai neįtikino. Jo teigimu, Lietuvos futbolo klubai privalo laimėti prieš Estijos komandas.

„Sutinku, kad „Nomme Kalju“ nėra silpnas varžovas, bet vis tiek, Lietuvos futbolo klubai privalo nugalėti varžovus iš Estijos ar Latvijos. Tai ne šiaip principo reikalas. Manau, kad mūsų šalyje klubų futbolo lygis yra aukštesnis, o komandos pajėgesnės. Tad mes negalime pralaimėti estams. Baltijos šalyse mūsų čempionatas yra ne tik stipriausias, bet ir konkurencingiausias, bent jau kalbant apie lyderių kovas. Nei Latvija, nei Estija tuo negali pasigirti, - samprotavo D. Šemberas. - Tas pralaimėjimas „Trakams“ skaudus visomis prasmėmis. Prarasti dideli UEFA skiriami pinigai, taip pat suduotas smūgis klubo prestižui ir reputacijai. Bet nemanau, kad dėl to klubas turėtų išsiformuoti. Futbole taip nutinka, būna pergalių, būna ir skaudžių pralaimėjimų. Kad ir ta paskutinė nesėkmė rungtynėse su Kauno „Stumbru“. Tai pats ryškiausias pavyzdys, kiek įtakos komandos žaidimui turi psichologija ir nusiteikimas. Taip, „Trakai“ šiuo metu yra psichologinėje duobėje. Bet aš tikiu, kad jie išsikapstys.

Laiko dar tikrai yra, juk dar tik trečio rato pradžia, o realiai A lygos čempionatas tik įpusėjo. Aišku, negalima barstyti taškų, reikia rodyti tokį žaidimą, kaip prieš Europos lygos varžybas. Nuoširdžiai išgyvenu dėl „Trakų“. Norisi, kad būtų daugiau komandų, galinčių kovoti dėl pirmos vietos, kad būtų klubai ne tik galintys, bet ir realiai metantys iššūkį čempionams. Nuo to visiems tik geriau, daugiau atkaklių rungtynių, įdomesnis čempionatas. O jei „Trakai“ iškris iš lyderių trejetuko, bus labai liūdna. O man, kaip lygos vadovui norisi, kad čempionate iki paskutinio turo išliktų intriga.“