Išsiaiškinti beliko vieną nežinomąjį. Savaitgalį Čempionų lygos finale jėgas suremsiantys Madrido „Real“ ir Dortmundo „Borussia“ klubai nuleis sezono uždangą ir grumsis dėl paskutinio prestižinio trofėjaus.

Tiesa, atsipūsti daugelis futbolininkų laiko praktiškai neturės – po mažiau negu trijų savaičių, birželio 14-ąją, startuos Europos futbolo čempionatas.

Taip įvykių kupinas praėjęs sezonas greitai nuguls į paraštes, tačiau kai kurie jo epizodai daugeliui turėtų įsiminti ilgam. Kol vieni klubai pirmą kartą gėrė pergalės šampaną, kiti prabėgusius metus norės kuo greičiau užmiršti.

Nustebino: Lėverkuzeno „Bayer“

Nė karto Vokietijos „Bundesligos“ titulo iki šio sezono neiškovojęs Lėverkuzeno „Bayer“ klubas šiemet tą padarė įspūdingu stiliumi – nepralaimėdamas nė vienerių rungtynių.

Vienintelį sezono pralaimėjimą Xabi Alonso auklėtiniams išrašė Bergamo „Atalanta“, Europos lygos finale nugalėjusi 3:0.

Trys italų klubo puolėjo Ademola Lookmano įvarčiai nutraukė trečią ilgiausią nepralaimėtų rungtynių seriją žemyno istorijoje – „Bayer“ sustojo ties 51-eriomis rungtynėmis.

Į pergalių kelią vokiečiai sugrįžo praėjusį savaitgalį: 1:0 įveikė „Kaiserslauten“ klubą ir iškovojo Vokietijos taurę po 31-erių metų pertraukos.

Ne ką mažesnę pergalę „Bayer“ pelnė ir už aikštės ribų – dar bent sezonui išsaugojo trenerį X. Alonso, pagrindinį klubo sėkmės garantą.

Strategas buvo viliojamas „Liverpool“ ir Miuncheno „Bayern“ ekipų, tačiau nusprendė pratęsti etapą Lėverkuzene ir kitą sezoną išmėginti jėgas Čempionų lygoje.

Artėjančią vasarą ekipai bus taip pat svarbu išsaugoti čempioniškos komandos branduolį. Klubą į priekį vedę jaunieji talentai saugas Florianas Wirtzas ir gynėjas Jeremie Frimpongas turėtų dominti ne vieną Europos grandą.

Užtikrinčiau „Bayer“ turėtų jaustis dėl praėjusią vasarą atvykusių futbolininkų: gynėjo Alejandro Grimaldo, saugo Granito Xhaka ir puolėjo Victoro Boniface. Puikiai į X. Alonso sistemą įsilieję žaidėjai ir kitą sezoną bus klubui kertiniai siekiant pakartoti sėkmę.

Nuvylė: „Napoli“

Prieš maždaug metus „Napoli“ komandą buvo užklupusi tokia pat euforija kaip ir dabar Lėverkuzeno futbolininkus – italai po 33 metų pertraukos tapo šalies čempionais.