Jose antradienio vakarą susitiks pajėgiausios Lietuvos ir Lenkijos komandos – „Panevėžiui“ ir Balstogės „Jagielloniai“, kurios abi praėjusiame sezone savo šalių lygose triumfavo pirmą kartą istorijoje.

Tiesa, jei FK „Panevėžys“, įkurtas 2015-aisiais, dar negyvuoja nė dešimtmečio, tai „Jagiellonia“ egzistuoja jau daugiau nei 100 metų – nuo pat 1920-ųjų.

Įdomu, kad tais pačiais 2015-aisiais, kai „Panevėžys“ susikūrė, „Jagiellonia“ kol kas vienintelį kartą viešėjo Lietuvoje – už mažiau nei 80 kilometrų nuo miesto prie Nevėžio esančiuose Šiauliuose.

Ten Lenkijos atstovai pirmame UEFA Europos lygos atrankos mače 1:0 palaužė Pakruojo „Kruoją“. Kaip yra tikimasi antradienio vakarą Panevėžyje, taip ir tada į stadioną sugužėjo gausybė – virš pusantro tūkstančio – lenkų fanų. Tam, kad jie būtų suvaldyti, padėti Lietuvos pareigūnams atvyko ir kolegos iš Lenkijos policijos, o ant daugiabučių stogų įsitaisė ir keli snaiperiai.

Iš anksto gavus informacijos, kad svečiai iš Lenkijos buvo pasiryžę į įsinešti neleistinų daiktų, vykdyta ypač griežta į Šiaulių miestą įvažiuojančių automobilių su lenkiškais numeriais patikra – rasta kaukių, dantų apsaugų, kastetų. Tačiau tiek centre, tiek stadione rimtesnių konfliktų ar neramumų pavyko išvengti.

Pačios rungtynės vyko apylygiai ir „Kruoja“ netgi buvo labai arti teigiamo rezultato, nes 82 minutę varžovai liko mažumoje. Visgi 90+3 min. pasižymėjo puolėjas Karolis Swiderskis.

Tame mače aikštėje po keitimo pasirodė ir dabartinis „Jagiellonios“ kapitonas, jau 11-ąjį sezoną iš eilės Balstogėje žaidžiantis Tarasas Romančukas.

„Buvo labai panašus stadionas. Praleidau aikštėje apie 30 minučių. Kiek pamenu, varžovai tikrai nenorėjo nusileisti ir kovojo iš paskutiniųjų. Lengvo pasivaikščiojimo nesitikiu ir šį kartą. Laukia mačas su stipriu oponentu, kuris ne per klaidą tapo Lietuvos čempionu. „Panevėžys“ jaučiasi gerai, kai nėra laikomas favoritu ir neturi, ko prarasti. Bet pirmiausia turime žiūrėti į save ir savo žaidimą.

Galima sakyti, kad iš dalies žaisime kaip namuose, nes pusė stadiona bus nusidažiusi geltonai-raudonai. Žinome, kiek mūsų fanai laukė Europos turnyrų, todėl yra pasiruošę palaikyti mus labai aistringai – nuo pirmos iki paskutinės minutės. Jie yra tokie ištikimi, kad seka paskui mus, kad ir kur žaistume“, – teigė 32-ejų atraminis saugas, gynęs Lenkijos rinktinės garbę šių metų Europos čempionate.

Beje, „Jaga“ atsakomąją akistata su „Kruoja“ tada laimėjo net 8:0.

„Panevėžys“, vadovaujamas trenerio iš Belgijos Stijno Vreveno, tikisi tolio liūdno likimo išvengti.

„Teigiamas rezultatas mums būtų tik pergalė. Mes niekada prieš rungtynes negalvojame apie lygiąsias. Taip, šimtu procentų gerbiame oponentus, bet nesame išsigandę. Žinome, ką turime padaryti – žaisti savo žaidimą su didelėmis širdimis ir išlaikyti savo stilių bei filosofiją. Su šia kombinacija visada gali tikėtis sėkmės.

Taip pat tada, kai niekas iš tavęs nieko nesitiki ir nemano, kad gali kažką padaryti. Panašiai buvo ir pirmame etape, kai visi sakė, kad HJK yra geresni už mus. Bet nėra svarbu, kas ką galvoja. Tiesa paaiškės aikštėje. Tada ir pamatysime, ar galime kovoti su Lenkijos komanda“, – tikino strategas.

Savo ruožtu „Jagiellonios“ vairininkas Adrianas Siemieniecas nesulaikė šypsenos, kai su buvo paklaustas apie stadioną, kuriame teks žaisti.

„Manau, kad stadionas yra mažas, bet gražus. Žinoma, aš žinau, kodėl jūs klausiate (šypsosi). Mes Lenkijos lygoje žaidžiame naujesniuose, geresniuose ir didesniuose stadione, bet tai nesvarbu, nes esame čia tam, kad žaistume ir kovotume dėl grupių etapo. Tai yra didelis dalykas, o visa kita mums yra nesvarbu. Esame susikoncentravę į laukiančias rungtynes ir oponentus. Norime laimėti ir tai turėsime padaryti šitoje aikštėje, o aplinkybės mums nerūpi“, – sakė specialistas.

„Jagiellonia“, kurią palaikė virš 17 tūkstančių žiūrovų, savaitgalį startavusiame naujojo „Ekstraklasa“ lygos sezone namuose 2:0 įveikė „Puszcza“ ekipą.

Balstogės miesto stadione, kuriame telpa net 22 432 žiūrovai, kitą trečiadienį suplanuota atsakomoji UEFA Čempionų lygos atrankos antrojo etapo dvikova.

O intriguojančio pirmojo mačo Panevėžyje tiesioginę transliaciją antradienį nuo 18 val. 15 min. galėsite stebėti portale „Delfi.lt“ ir per DELFI TV.

Dvigubo susirėmimo – kaina didelė. Poros nugalėtojas pateks į trečiąjį UEFA Čempionų lygos atrankos etapą ir užsitikrins dalyvavimą mažiausiai Konferencijų lygos grupių batalijose.

Lietuvos arba Lenkijos čempionų kitame kvalifikacijos etape lauks Budės „Glimt“ (Norvegija) ir Rygos RFS (Latvija) poros laimėtojai.

Pralaimėjusi ekipa leisis į UEFA Europos lygos atrankos varžybas, kur susitiks su Bukarešto FCSB ir Tel Avivo „Maccabi“ poroje suklupsiančiu kolektyvu.

Primename, kad pirmajame UEFA Čempionų lygos atrankos etape panevėžiečiai bendru rezultatu 4:1 (3:0 ir 1:1) pranoko pajėgiausią Suomijos ekipą Helsinkio HJK ir garantavo sau dalyvavimą Europos turnyruose mažiausiai iki rugpjūčio pabaigos.

Jeigu „Panevėžys“ pasirodymą UEFA Čempionų lygoje baigs antrajame atrankos etape, jis kris į trečiąjį Europos lygos kvalifikacijos etapą (rugpjūčio 8 ir 15 d.), o jei neįveiks ir jo, savo pasirodymą pratęs Konferencijų lygos lemiamame atrankos etape (rugpjūčio 22 ir 29 d.).