Futbolo aistruoliai turėjo omeny Lietuvos futbolo federacijos (LFF) stadioną Liepkalnio gatvėje ir priminė sostinės krepšinio klubo atvejį.

„Visai neseniai savivaldybė nupirko Vilniaus „Rytui“ areną už kiek daugiau nei 2 mln. eurų. Arena nėra pati įspūdingiausia, dažnai pašiepiama, tačiau ten susikūrė viena įspūdingiausių palaikymo kultūrų. Kad ir kokie bebūtų namai – jie yra namai.

Atėjo metas Vilniaus miesto savivaldybei padarytį tokį patį drąsų žingsnį ir padėti nupirkti stadioną Vilniaus „Žalgiriui“. Šiuo metu stadionas vėl yra parduodamas, nes BFA, kuri planavo pirkti stadioną, jo nenupirko. Stadionas, kuris gali tapti Vilniaus „Žalgirio“ namais“, – dėstoma „Žalgirio“ aistruolių viešame pareiškime.

Delfi teiravosi sostinės mero Valdo Benkunsko nuomonės šiuo klausimu, raštu pateiktas lakoniškas atsakymas pernelyg nenudžiugins, bet ir nenuvils klubo gerbėjų, nes galbūt situacija keistųsi, jei savivaldybė sulauktų LFF iniciatyvos.

„Savivaldybė nėra gavusi oficialaus siūlymo įsigyti stadioną, todėl svarstyti įsigijimo galimybes nėra tikslinga. Šiuo metu stadioną valdo Lietuvos futbolo federacija, kurios veiklos ir atsakomybės apima veiksmingą Lietuvos futbolo koordinavimą, kultūros vystymą, futbolo infrastruktūros skatinimą“, – teigiama mero komandos atsakyme.

Taip pat priduriama, kad „kalbant apie profesionalųjį sportą, savivaldybė yra suinteresuota Daugiafunkcio komplekso projekto įgyvendinimu.“

„Šiame projekte numatytas ne tik Nacionalinis stadionas, bet ir trys futbolo treniruočių aikštės, iš kurių viena su lengvosios atletikos apšilimo zona, lengvosios atletikos stadionas, sporto centras su krepšinio, rankinio, bokso ir imtynių, gimnastikos salėmis, taip pat lengvosios atletikos apšilimo zona su mėtymo sektoriais“, – dėstoma pateiktame atsakyme.

„Žalgirio“ klubo vadovė Vilma Venslovaitienė tvirtina, klubas – vėl derybininkų gretose, o toks savivaldybės atsakymas verčia iš naujo sėstis prie bendro stalo ir atnaujinti pokalbius dėl stadiono įsigijimo.

– Liepos pabaigoje „Žalgirio“ sirgaliai feisbuke priminė apie tai, kad klubui reikia stadiono ir namų. Priminė krepšinio klubo „Ryto“ situaciją, kaip komanda sėkmingai žaidžia savivaldybei priklausančioje arenoje, kuri yra gana kukli lyginant ją su kitomis šalies arenomis. Apie „Žalgirio namus ir stadioną kalbėjome prieš 2 metus, minėjote, kad situaciją keis Nacionalinis stadionas, tačiau žinome, kokia yra šio objekto situacija. Ką jūs manote apie sirgalių lūkesčius?, – Delfi paklausė V. Venslovaitienės.

– Strigo Nacionalinio stadiono klausimas, natūralu, sirgaliai kelia klausimą – o kas toliau? Klubai namus turi turėti. Kiekvieno miesto komandos juos turi.

Normalu, kad mums reikalingas stadionas. Mes turbūt vieninteliai Lietuvoje kalbame, kad mes galvojame ir norėtume įsyti. Nė vienas klubas Lietuvoje sau to negali leisti. Mes – fenomenas, perkame akademijas, galvojame, kad galėtume išsimokėti stadioną, bet neturime pradinio įnašo tokiam reikalui.

Mes juk nesame prekybinė, gamybinė įmonė, kuri galėtų disponuoti stabiliomis pajamomis. „Žalgiris“ – socialinis projektas, išlaikomas iš paramos, kaip ir visi kiti Lietuvos klubai, ar ne? Juo labiau kalbame apie futbolą Lietuvos rinkoje, iš esmės stebuklus darome.

Faktas, kad stadionas reikalingas ir jis būtinas bendruomenei. Susidaro įspūdis, kad stadiono reikia pagrindinei komandai. Ji turi vieną treniruotę per dieną. Visos kitos erdvės būtų skirtos jaunimo ugdymui, bendruomenei, sirgaliams, kurie turi turėti, kur susirinkt.

Stadionas reikalingas miestiečiams. O jei aplink klubą buriasi miestiečiai, vadinasi, tai jau bendruomenės užuomazgos. Tai ir vaikų popamokinis ugdymas, jaunimo užimtumas.

Suprantu, kad į tai nebuvo kreipiamas dėmesys, kuomet prioritetas buvo Nacionalinis stadionas. Dabar nekalbėjau su savivalda vasarą, atsigaudinėjam po Europos rungtynių, grįžinėjam į A lygą, tai nėra taip paprasta. Tai traumos, tai ligos, tai dar kažkas.

Ateina rugsėjis ir pradėsime tą dialogą. Kalbėjau su potencialiais investuotojais, kol kas nieko nenutarta. Tai verslo atstovai, kurie norėtų kartu su klubu investuoti į LFF stadioną.

Iš mūsų pusės turime tokių pokalbių ir jie prasidėjo gerokai anksčiau prieš sirgalių iniciatyvą. Reikės sėsti prie stalo ir kalbėtis su savivalda. Klubas negali likti be stadiono. Pamodeliuokime tokią situaciją, o jei stadioną nuperka kas nors kitas, bet koks kitas klubas. Mes ten nebepapulsime ar papulsime už didelius pinigus.

Manau, kad atėjo laikas atnaujinti šį pokalbį. Ieškome tų sprendimo variantų, bet jie nėra paprasti, mes futbolo klubas. Turėčiau kokį fabrikėlį, būtų paprasčiau.

– Paprasčiau yra „Ryto“ krepšinio kubui šiame kontekste, kuriam nereikia spręsti savo namų klausimo, turiu omeny „Jeep“ areną.