Tiesa, šiemet nė savo paties šešėlio vietiniame fronte neprimenantys panevėžiečiai guli pačiam A lygos dugne.

Tai atsispindėjo ir mūšyje su Lenkijos grandais. Ryškią fanų persvarą tribūnose turėję geltonai-raudoni svečiai jau per pirmą pusvalandį suvarpė šeimininkų vartų tinklą trimis įvarčiais – visus juos įmušė puolėjas iš Ispanijos Jesusas Imazas.

Likus 10 minučių ketvirtą kartą kamuolį į panevėžiečių vartus pasiuntė Kristofferis Hansenas. Po šio epizodo nemažai „Panevėžio“ sirgalių paliko savo vietas ir tiesiog išskubėjo namo. Ir jie nieko nepraleido – finalinis švilpukas užfiksavo triuškinamą rezultatą 0:4.

Susitikimui vadovavo teisėjų brigada iš Serbijos, o vyriausiasis arbitras buvo Novakas Simovičius. Jis pirmojo kėlinio pabaigoje už nevykusią vaidybą baudos aikštelėje parodė geltoną kortelę „Panevėžio“ snaiperiui Sivertui Gussiasui.

Atsakomoji komandų dvikova Balstogės miesto stadione, talpinančiame net 22 432 žiūrovus, numatyta kitą trečiadienį 21 val. 30 min.

„Panevėžio“ treneris Stijnas Vrevenas, prieš susitikimą tikinęs, kad gerbia, bet nebijo varžovų, o vienintelis jo auklėtinių tikslas – pergalė, po skaudžios pamokos turėjo pakeisti savo dūdelę.

„Galiu pradėti nuo to, kad kartais futbolas būna labai sąžiningas. Galiu pasakyti, kad tai – teisingas rezultatas. Po tokių rungtynių neverta malti mėšlo. „Jagiellonia“ mus stūmė prie mūsų galimybių ribos. Manau, kad mes žaidėme drąsiai ir neužsidarėme gynyboje. Stengėmės žaisti futbolą, spausti aukštai, bet varžovai buvo netgi geresni nei susidariau įspūdį apie juos iš vaizdo įrašų. Jie turi tiek daug kokybės kiekvienoje pozicijoje, bet kurioje aikštės vietoje ir labai patogiai jaučiasi su kamuoliu. Taigi tai buvo labai sunkios rungtynės.

Jie mušė fantastiškus įvarčius, todėl tai šimtu procentų yra teisingas rezultatas, nors ir esame juo labai nusivylę. Mes galėjome pasirodyti ir kiek geriau, ypač tam tikruose momentuose, kai praradome kamuolius, o varžovai po penkių sekundžių pasižymėjo.

Pasakiau savo žaidėjams, kad jiems nereikia verkti šią naktį. Jie tikrai gali būti nusivylę ir reikia tokiais būti, nes esame profesionalai, tačiau mes taip sunkiai kovojome dvejose rungtynėse su Helsinkio HJK, kad turėtume šio vakaro mačą, todėl neturime, ko verkti ilgai.

Šeštadienį mūsų laukia kitas beveik Čempionų lygai prilygstantis mačas su Telšių „Džiugu“, kuris bus toks svarbus tam, kad pakiltume iš paskutinės lygos vietos. Turėsime greitai grįžti į realybę“, – tikino strategas iš Belgijos.

Paklaustas, kas svarbiausia per likusią savaitę iki atsakomojo susidūrimo, S. Vrevenas užsiminė ir apie sunkią jo komandos padėtį A lygoje.

„Manau, kad mes šiandien daug ko išmokome. Iš karto žinojome, kad susitiksime su labai gera komanda, nes taip iš niekur nieko tu netampi Lenkijos čempione. Jie parodė, kad yra didelė ir kokybiška komanda. Nežinau, kaip toli jie nueis Čempionų lygoje, bet yra tikrai stiprūs.

Kol kas negalvoju apie kito trečiadienio rungtynes. Šeštadienio mačas dabar mums yra kur kas svarbesnis. Neturime labai gilios sudėties, todėl reikės atsigaut greitai. Tik po šeštadienio dvikovos pradėsime mąstyti apie išvyką į Lenkiją.

Tai – gera patirtis mano žaidėjams, nes jie kasdien nežaidžia nei Čempionų lygoje, nei su tokia komanda kaip „Jagiellonia“, nei tokiame stadione, kuriame atmosfera, neabejoju, bus fantastiška. Bet mes tikimės, kad rezultatas bus šiek tiek geresnis“, – sakė jis.

„Jie buvo geresni kiekvienu futbolo aspektu. Turėsime pasimokyti iš savo klaidų, padaryti išvadas ir patobulėti. Žaidžiant su tokiais varžovais tu tiesiog negali klysti. Jie smūgiavo į mūsų vartus kiek? 8 kartus? ir laimėjo 4:0. Tai daug ką pasako apie jų realizaciją ir efektyvumą, kurie yra aukščiausio lygio. Bet mes nebijosime žaisti Lenkijoje, o mėgausimės tuo ir atmosfera. Būsime gerai išanalizavę pirmąjį mačą ir viliuosi, kad ten pasirodysime geriau“, – pridūrė specialistas.

Dvigubo susirėmimo – kaina didelė. Poros nugalėtojas pateks į trečiąjį UEFA Čempionų lygos atrankos etapą ir užsitikrins dalyvavimą mažiausiai Konferencijų lygos grupių batalijose.

Lietuvos arba Lenkijos čempionų kitame kvalifikacijos etape lauks Budės „Glimt“ (Norvegija) ir Rygos RFS (Latvija) poros laimėtojai. Pirmajame susirėmime taip pat 4:0 pajėgesni buvo norvegai.

Pralaimėjusi ekipa leisis į UEFA Europos lygos atrankos varžybas, kur susitiks su Bukarešto FCSB ir Tel Avivo „Maccabi“ poroje suklupsiančiu kolektyvu.

Primename, kad pirmajame UEFA Čempionų lygos atrankos etape panevėžiečiai bendru rezultatu 4:1 (3:0 ir 1:1) pranoko pajėgiausią Suomijos ekipą Helsinkio HJK ir garantavo sau dalyvavimą Europos turnyruose mažiausiai iki rugpjūčio pabaigos.

Jeigu „Panevėžys“ pasirodymą UEFA Čempionų lygoje baigs antrajame atrankos etape, jis kris į trečiąjį Europos lygos kvalifikacijos etapą (rugpjūčio 8 ir 15 d.), o jei neįveiks ir jo, savo pasirodymą pratęs Konferencijų lygos lemiamame atrankos etape (rugpjūčio 22 ir 29 d.).

„Panevėžio“ klubas jau dabar yra užsitikrinęs 1,71 mln. eurų UEFA premiją.

Įdomu, kad 2015-aisiais, kai „Panevėžys“ tik susikūrė, „Jagiellonia“ jau viešėjo Lietuvoje – už mažiau nei 80 kilometrų nuo miesto prie Nevėžio esančiuose Šiauliuose. Ten Lenkijos atstovai pirmame UEFA Europos lygos atrankos mače 1:0 palaužė Pakruojo „Kruoją“.

Tada rungtynės vyko apylygiai ir „Kruoja“ netgi buvo labai arti teigiamo rezultato, nes 82 minutę varžovai liko mažumoje. Visgi 90+3 min. pasižymėjo puolėjas Karolis Swiderskis. Tame mače aikštėje po keitimo pasirodė ir dabartinis „Jagiellonios“ kapitonas, jau 11-ąjį sezoną iš eilės Balstogėje žaidžiantis Tarasas Romančukas.

„Jaga“ atsakomąją akistata su „Kruoja“ tada laimėjo net 8:0.