Zhangas Kangyangas – save vadinantis Stevenu – labai apsidžiaugė naujomis pareigomis. Buvęs „Morgan Stanley“ M&A analitikas netrukus Milano gatvėse buvo pastebėtas vairuojantis sportinį automobilį „Pagani Huayra BC“, kurio vertė viršija 3 mln. dolerių. Ant spoilerio puikavosi užrašas Nerazzurra – „mėlyna ir juoda“ – nuoroda į „Inter“ spalvas.

Po dvejų metų jis tapo pirmininku. K. Zhangas ne tik sirgdavo už savo klubą visoje Europoje vykstančiose futbolo rungtynėse, bet ir nuolatos lankėsi prabangiausiuose ir populiariausiuose Italijos renginiuose – nuo „Formulės 1“ lenktynių iki „Gucci“ madų šou.

Praėjęs mėnuo turėjo vainikuoti jo pasiekimus. Lietingą balandžio 22 d. vakarą „San Siro“ stadione 75 000 sirgalių akivaizdoje „Inter“ iškovojo 20-ąjį lygos čempiono titulą, įveikęs neapkenčiamus to paties miesto varžovus „AC Milan“.

Tačiau Steveno direktorių ložėje nebuvo matyti jau visus metus – iš dalies dėl Honkongo bankroto bylos. Vietoj to jis pasirodė „Youtube“ vaizdo įraše, kuriame sveikino ir dėkojo klubo personalui ir žaidėjams.

Kitą rytą Stevenas prisijungė prie tiesioginės „Instagram“ transliacijos, kurią kartu su keliais kitais Nerazzurri vedė viena iš „Inter“ žvaigždžių, Turkijos pilietis Hakanas Chalanoglu. Kai kurie žaidėjai juokaudami prašė dovanų, kiti – atnaujinti sutartis.

Tai buvo paskutinis Steveno „Inter“ trofėjus. Po mėnesio „Suning“ neteko Milano klubo kontrolės, taip ir negrąžinęs „Oaktree Capital Management“ suteiktos paskolos. Tai – dar vienas pavyzdys, kaip kai kurie didžiausi Europos futbolo klubai, siekdami išlikti konkurencingi, žlunga dėl nepakeliamos skolų naštos ir savininkų nesugebėjimo išspręsti finansinių problemų.

Vidinės problemos

Steveno tėvas pradėjo nuo nedidelės oro kondicionierių krautuvėlės Nankine, Dziangsu, kurią Kinijos ekonominio bumo metu pavertė mažmeninės prekybos konglomeratu. „Suning.com“ tapo vienu didžiausių Kinijos mažmenininkų, prekiaujančių buitine technika, elektronika ir kitomis plataus vartojimo prekėmis. Kompanija taip pat ėmėsi verslo diversifikavimo – nuo futbolo klubų iki nekilnojamojo turto.

2016 m. „Suning“ už 270 mln. eurų įsigijo maždaug 70 proc. Italijos futbolo flagmano „Inter“ akcijų. Perėmimo proga Nankine buvo surengta spaudos konferencija. Italijos klubo kontrolės įsigijimas „padės „Suning“ pasinaudoti Kinijos sporto ir fitneso tendencijomis, kelti vietinio futbolo standartus, taip pat didinti „Suning“ žinomumą, kompanijai plečiantis visame pasaulyje“, – savo pasisakyme pabrėžė J. Zhangas.

Sandoris nebuvo iš giedro dangaus. Kinijos prezidentas Xi Jinpingas yra aistringas futbolo rėmėjas, planavęs iki 2025 m. sukurti 5 trilijonų juanių (760 mlrd. dolerių) vertės sporto pramonę. 2016 m. Kinijos komandos negailėjo pinigų tarptautiniams talentams pritraukti, o viena Kinijos investuotojų grupė netgi ruošėsi perimti „AC Milan“.

Per kelerius ateinančius metus „Suning“ vadovavimas – bent jau aikštėje – buvo sėkmingas. „Inter“ du kartus laimėjo lygą ir pasiekė Čempionų lygos finalą. Tačiau apskritai klubas tapo katastrofa, kurią iš dalies lėmė finansinės problemos Kinijoje.

Iki 2021 m. „Suning.com“, investavusi į „China Evergrande Group“, labiausiai prasiskolinusią nekilnojamojo turto vystytoją pasaulyje, atsidūrė finansinėje duobėje.

Investuotojų grupė, vadovaujama Nankino valstybinio turto valdymo komiteto ir Dziangsu provincijos vyriausybės, perėmė „Suning“ akcijų paketą, o J. Zhangas prarado savo paties įmonės kontrolę.

„Suning“ buvo didžiausias „Inter“ rėmėjas: nuo 2017 iki 2019 m. iš įvairių Kinijos subjektų regioninių rėmimo sandorių kompanija gavo 260 mln. eurų pajamų (suma, atitinkanti ketvirtadalį visų pardavimų). Tačiau kompanijai susidūrus su finansiniais nesklandumais, pinigai nustojo plaukti ir į Milaną. Po pandemijos klubas net nesugebėjo mokėti savo žaidėjams reguliarių atlyginimų, nes smarkiai išseko įplaukos iš rėmėjų.

Per tą laiką J. Xi svajonė apie futbolą taip pat išsivadėjo.