Pirmą etapą vainikavusi dvikova dėl F grupės lyderių pozicijos tarp Prancūzijos ir Irano nepapuošė turnyro.

Kitų grupių grumtynės jau buvo užsibaigusios, tad komandos žinojo, kokiu keliu atkrintamosiose varžybose jas pakreiptų pergalė arba nesėkmė paskutiniame ture.

Ir daug kam kilo įtarimų, jog šįkart patogiau pasirodė pralaimėti.

Mat pirmą vietą užėmusios ekipos aštuntfinalyje laukė Afrikos čempionas Marokas, o ketvirtfinalyje – potenciali akistata su tituluočiausia planetos komanda Brazilija.

Tuo metu antra pozicija reiškė aštuntfinalį su Tailandu bei ketvirtfinalį su Paragvajaus ir Afganistano poros nugalėtojais.

Pirmasis prancūzų ir iraniečių mačo kėlinys patvirtino, jog varžovai nenusiteikę plėšytis. Per 20 min. Prancūzijos rinktinė atliko vos 2 smūgius, Iranas – 6: tai yra gerokai mažiau nei įprasti salės futbolo standartai. Įvarčių pelnyta taip ir nebuvo.

O po pertraukos sekė daugiausiai apkalbų sukėlęs epizodas, kai prancūzų vartininkas Thibaut Garrosas tik pasižiūrėjo į pro jo kojas į vartus riedantį kamuolį, iš aštraus kampo smūgiuotą Salario Aghapouro.

Vėliau sekė dar trys iraniečių įvarčiai, į kuriuos prancūzai atsakė tik rungtynių pabaigoje – akistata baigėsi rezultatu 4:1.

Reaguodamas pirmame etape iškritusios Libijos komandos treneris iš Ispanijos Ricardo Iniguezas pažadėjo pateikti oficialų skundą FIFA.

„Kreipsimės dėl sutartų rungtynių, tai yra gėda mūsų sportui“, – socialiniame tinkle parašė salės futbolo specialistas.

Jo tautietis Miguelis Rodrigo, stovintis prie prancūzus aštuntfinalyje sutiksiančios Tailando rinktinės vairo, skandalingą mačą vadino „pasauline gėda, suteršusia mūsų sporto šaką“.

Iki tol tiek Prancūzija, tiek Iranas buvo įtikinamai laimėję abu susitikimus su Venesuelos ir Gvatemalos futbolininkais.

Salės futbole Prancūzija neturi reikšmingų pasiekimų ir pasaulio čempionate žaidžia pirmą kartą. Vis dėlto FIFA reitinge prancūzai jau patenka į geriausių dešimtuką (10-a vieta).

Iranas yra nuolatinis aukščiausio rango varžybų dalyvis ir etatinis Azijos čempionas. 2016-aisiais iraniečiai tapo bronziniais planetos pirmenybių prizininkais, o 2021-aisiais Lietuvoje vykusiame čempionate pasiekė ketvirtfinalį. FIFA reitinge Irano rinktinė klasifikuojama ketvirta.

Pirmoje vietoje esanti penkiskart planetos čempionė Brazilija atkrintamąsias varžybas pradės su Kosta Rika. Antri reitinguojami portugalai, ginantys Kaune iškovotą titulą, aštuntfinalyje stos prieš Kazachstaną.

Planetos vicečempionė Argentina varžysis su Kroatija, Ispanija susidurs su Venesuela, Nyderlandai – su Ukraina.

Antradienį prasidedančios atkrintamosios varžybos kulminaciją pasieks spalio 6 d., kai Taškente bus išdalinti medaliai.

Primename, kad Lietuvos rinktinę pakeliui į pasaulio čempionatą sustabdė Čekija, vėliau pati neįveikusi paskutinio atrankos etapo slenksčio.

Lietuva kartu su Latvija priims 2026 metų Europos salės futbolo pirmenybes.