Pernai šių komandų pasišpagavimas baigėsi moldavų triumfu – pirmoji akistata „Aukštaitijos“ stadione baigėsi be tikslių smūgių (0:0), o antrąją 2:0 laimėjo „Milsami“ futbolininkai.

Panevėžiečiai tos serijos metu savo pasirodymu tarsi iliustravo posakį „bėda po vieną nevaikšto“: dvikovos namuose antro kėlinio viduryje liko mažumoje dėl raudonos kortelės, o atsakomojame mače įsimušė į savo vartus bei nerealizavo 11 metrų baudinio.

Įdomu ir tai, kad trečius metus iš eilės UEFA Konferencijų lygos atrankos varžybose dalyvausiantys miesto prie Nevėžio atstovai kol kas per ketverias rungtynes nėra įmušę nė vieno įvarčio – debiutiniais jiems Europoje 2021-aisiais „Panevėžio“ žaidėjai du kartus tokiu pačiu rezultatu 0:1 nusileido Novi Sado „Vojvodinos“ vyrams.

Tiesa, šie metai turi potencialo būti kitokie: įspūdingą formą Lietuvos čempionate demonstruojantis ir pirmos vietos niekam neužleidžiantis „Panevėžys“ išgyvena puikią atkarpą – yra pasiekęs šešias sausas pergales paeiliui (jų įvarčių santykis per paskutines 540 minučių yra 11:0).

O ir kitos aplinkybės pasikeitusios: pirmiausia, namų susitikimą panevėžiečiai žais ne gimtajame savo stadione, o Marijampolės futbolo arenoje, į kurią fanus nemokamai veš autobusas.

Priverstinį kraustymąsį lėmė visiškai šalia esančiuose Sporto rūmuose vykstančios naujojo baseino statybos, kurios gali užtrukti iki trejų metų.

„Gal šiek tiek ir yra toks nusivylimas, kad neteks žaisti Panevėžyje, bet manau, kas tikrai norės, o tokių, tikiuosi, bus daug, atvyks į Marijampolę – nėra jau toks superdidelis atstumas, todėl tikimės gausaus palaikymo.

Visada norisi žaisti namų stadione, nes prie jo esame labiau pripratę. Marijampolės stadionas irgi šiek tiek yra savas, tai dėl to viskas gerai. Tikiu, kad tai didelės įtakos nedarys“, – „Delfi“ teigė komandos kapitonas Linas Klimavičius.

Jis negalėjo daug papasakoti apie būsimų oponentų stiprybes, nes Moldovos pirmenybės dar nevyksta – jos startuos tik rugpjūtį.

„Sunku juos vertinti, turime mažai informacijos, kadangi Moldovos čempionatas dar neprasidėjęs. Bet jeigu kalbėtume apie praėjusių metų įspūdį, tai yra patyrusi ir pavojinga komanda, laukianti savo šanso.

Mums nepavyko pirmosios rungtynės, kuriose privalėjome susikurti kokią nors persvarą prieš vykstant pas juos. Manau, daug ką lėmė raudona kortelė, nes likome mažumoje. Tokios kelios smulkmenos, kurios nepridėjo pliusų“, – svarstė Lietuvos rinktinės narys.

„Asmeniškai man tikrai yra toks žymiai stipresnis noras šį kartą juos įveikti ir atsirevanšuoti. Žinau, kad mes tą galime padaryti, ir manau, kad mes tą padarysime“, – tvirtino „Panevėžio“ vėliavnešys.

Tarpsezonį įvykę pokyčiai kolektyvo viduje išėjo į naudą: be neišvengiamų permainų sudėtyje keitėsi tiek kapitonas, tiek treneris – garbingą raištį su didžiąja „C“ iš Tautvydo Eliošiaus perėmė minėtas L. Klimavičius, o Valdo Urbono vietą šalia šoninės linijos užėmė Šveicarijoje gimęs italų strategas Gino Lettieri.

Kiek visa tai turės įtakos galutiniam rezultatui Europoje, pamatysime netrukus, bet vietiniame fronte progresas matomas plika akimi: per 21 turą vos sykį pralaimėjęs (o ir tą praleidęs įvartį 90+7 min.) „Panevėžys“ savo vartus tuščius yra išlaikęs net 16-a kartų.

„Pernai irgi turėjome gerą komandą, bet mūsų kreivė krito pradedant Europos turnyru. Šiemet skiriamės gal ne tiek pačia kokybe, kiek tokiu psichologiniu aspektu. Treneris yra labai griežtas ir neleidžia atsipalaiduoti. Esame psichologiškai stiprūs siekdami pergalių ir matau, kad komandoje tai nesikeičia, galima sakyti, nuo pat sezono pradžios. Visiems norisi įrodyti, kad šį tą galime pasiekti. Tas džiugina ir labai tikuosi, kad viskas taip ir toliau bus“, – vylėsi Linas.

Apskritai kol kas tik 7 kamuolius iš savo tinklo traukę panevėžiečiai statistiškai gynyboje būna užklumpami tik kas trečiame mače, o patys kas vakarą vidutiniškai surezga po beveik 2 sėkmingas atakas (bendras balansas – 40:7).

„Gynyba yra tikrai gera ir tą parodo statistika. Tai yra išties svarbu, nes tada ir mums patiems reikia įmušti mažiau. Kol kas tai pavyksta. Jei gera gynyba, vadinasi, visa komanda gerai ginasi, nes kitaip nieko nebūtų“, – tikino L. Klimavičius.

34-erių metų panevėžietis šį sezoną ne tik cementuoja gelžbetoninę komandos gynybą, bet ir pats prapliupo įvarčiais: per pirmus 11 turų jis varžovus nuliūdino net 5 kartus.

„Sakyčiau, kad gal daugiau dėl sėkmės. Vis tiek visi gynėjai eina prie standartinių padėčių ir stengiasi atsidurti toje vietoje, kur bus kamuolys. Pradžioje sezono sėkėsi labai gerai, o dabar tų progų įveikti gynybą kažkiek pamažėjo. Bet čia toks dalykas, kur labai svarbus ir sėkmės faktorius“, – kuklinosi jis.

Prieš europinį išbandymą mėlynai-raudonų gretas sustiprino ir du naujokai – tai patyręs Latvijos rinktinės gynėjas Kasparas Dubra ir Vokietijos bei Ispanijos pilietybes turintis atakuojantis saugas Federico Palaciosas, savo laiku priklausęs „Leipzig“ ir „Nurnberg“. Abu jie jau turėtų debiutuoti kautynėse prieš „Milsami“ pajėgas.

„Panevėžio“ klubo direktorius Bronius Vaitiekūnas „Delfi“ patvirtino, kad šiuo metu yra ieškoma ir snaiperio.

„Jau antras mėnuo, kai esame paieškose. Neimame bet ko, kas pakliūna. Mums reikėtų dar vieno puolėjo, tad treneris atidžiai renkasi“, – pasakojo jis.

Pirmosios „Panevėžio“ ir „Milsami“ rungtynės – jau šį ketvirtadienį. Tiesioginę transliaciją nuo 19 valandos galėsite įsijungti portale „Delfi“ arba per „Delfi TV“.

Kaip ir pernai, taip ir šiemet įvartis svečiuose nebeturi dvigubos vertės.

„Aš sutinku su nauja taisykle. Nemanau, kad teisinga, kai laimėjus namuose 1:0 ir įmušus išvykoje, kitai komandai reikia jau trijų įvarčių. Tikrai keistas dalykas būdavo, bet anksčiau taip ir žaisdavome“, – stebėjosi L. Klimavičius.

2015-aisiais – metais, kai buvo įkurtas „Panevėžys“, „Milsami“ ekipa tapo Moldovos čempione.

Pernai UEFA Konferencijų lygos atrankoje ji kalnų nebenuvertė ir antrajame kvalifikaciniame etape bendru rezultatu 3:6 (2:2 ir 1:4) nusilenkė Kuopijo „KuPs“ iš Suomijos.

Turnyro finale Prahoje dramatiškai triumfavo Londono „West Ham United“, 90 minutę 2:1 palaužęs Florencijos „Fiorentiną“.

Šiemet varžybas pradės net 178 komandos iš 54-ių UEFA asociacijų. Vienintelė nušalinta šalis yra Rusija.

Lietuvai atstovaus trys klubai: be „Panevėžio“, dar dalyvaus Kauno „Hegelmann“, kuris susigrums su „Škupi“ iš Skopjės, ir „Kauno Žalgiris“, kuris startuos nuo antrojo atrankos rato susirėmimo su Poznanės „Lech“.

Paguoda iškritus jau pirmame etape – 150 tūkstančių eurų išmoka, o suklupus antrajame – 350 tūkst. eurų premija.

UEFA Konferencijų lygos finalas numatytas kitų metų gegužės 29 dieną Atėnuose.

Turnyre neišvysime garsiojo Turino „Juventus“, kuris dėl finansinių ir teisinių problemų UEFA buvo suspenduotas metams, o jo vieta perleista „Fiorentinai“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją