Tokio didelio sporto aistruolių skaičiaus, kaip šį antradienį, Aukštaitijos sostinėje seniai nebuvę. Baiminantis sirgalių šėlsmo ar konfliktinių situacijų, į Panevėžį net buvo mestos sustiprintos policijos pajėgos iš visos Lietuvos.

Tačiau pareigūnai darbo beveik neturėjo. O viešbučiai, restoranai ir kitos maitinimo įstaigos – vos spėjo suktis.

Nuo savų treniruoklių iki virėjo

Verslininkai sako jau kuris laikas pastebintys, kad būtent sporto šventės sutraukiančios didžiausius turistų srautus.

Lenkų čempionai iš Balstogės įsikūrė pačiame miesto centre esančiame „Romantic“ viešbutyje, likusias vietas jame užpildė futbolo aistruoliai iš Lenkijos. Kaip sakė „Romantic“ generalinė direktorė Dalia Remeikaitė, visas viešbutis buvo maksimaliai užpildytas.

Tačiau dirbti net ir tokiu krūviu buvo lengva, mat lenkų komanda – itin drausminga, sportiška – iš Lenkijos gabenosi net specialius treniruoklius, – ir žinanti, ko nori. „Jagiellonia“ ekipa itin rūpinosi savo sportininkais: atsivežė savo virėją, o kiek ir kokio maisto reikės, suplanavo iš anksto. Vienas iš svarbesnių reikalavimų viešbučiui – nuolat turėti ledukų, tad jų reikėjo išties didelių kiekių.

„Pas mus atvyksta daug sportininkų ir paprastai matyti, kurie yra lyderiai. Tuomet būna visai kitoks požiūris į sportininkų priežiūrą, maitinimą, treniruotes. Lenkų komanda buvo tikrų lyderių pavyzdys. Tikrai buvo gražu žiūrėti į darbo organizavimą – pradedant apsauga ir baigiant komandos gydytojais. Aukštasis pilotažas. Labai gera dirbti su tais, kurie žino, ko nori, ir geba tai iškomunikuoti“, – viešbučio svečiais džiaugėsi D. Remeikaitė.

Jaučia pulsą

Maloniai nustebino ne tik Lenkijos futbolininkų, bet ir jų sirgalių drausmingumas. Kai kurie jų taip pat buvo apsistoję „Romantic“ viešbutyje, kiti tik atvyko plojimais išlydėti savo čempionus. Viešbučio šeimininkės teigimu, įstabiausia buvo stebėti, kaip futbolo aistruoliai klusniai vykdė visus komandos apsaugos darbuotojų prašymus.

„Juokaujame, kad sergame už tą komandą, kuri gyvena pas mus, – kalbėjo D. Remeikaitė. – Jeigu komanda pralaimi, pradedama matyti tik tai, kas būna blogai, o viešbutis būna vienas pirmųjų. Labai tikimės, kad lenkai parsiveš iš mūsų tik gerą patirtį.“

„Žinoma, ir mūsų mieste buvo tam tikrų baimių, kad bus kokių negerumų dėl sirgalių elgesio, bet nieko panašaus nebuvo. Smagu, kad mūsų mieste vyksta tokios varžybos – ir miesto žmonėms šventė, ir verslui gerai. Tik kažkodėl mes dar nemokame pasidžiaugti“, – pridūrė verslininkė.

D. Remeikaitės teigimu, džiugu, kad Panevėžys jau ne pirmus metus tarptautinėje arenoje skamba kaip sporto miestas. Tą jaučiantys ir jie, dirbantieji svetingumo sektoriuje, – atvyksta ne tik krepšinio ar futbolo komandos, bet ir triatlono, badmintono, kovinio ir kitų sporto šakų atstovai.

„Kai mieste atsiranda kas nors naujo ir gražaus, visuomet gerai. Kad ir netiesiogiai, bet tą jaučia visi verslai“, – teigė pašnekovė. O viešbučiai, anot jos, apskritai „laiko ranką ant miesto pulso“. „Jaučiame ne tik turistų srautus, bet ir kaip gyvena miesto verslas, matome, kokios įmonės plečiasi ir auga.

Nuo pandemijos tikrai negalime kuo skųstis, o tai tik rodo, kad mūsų miestas auga visomis prasmėmis“, – įsitikinusi verslininkė.

Klausė tik lenkiškų draudimų

„Aukštaitijos“ stadiono prieigose įvairiais gėrimais bei maistu prekiavęs verslininkas, aludaris, „Seklyčios“ savininkas Vidmantas Perevičius taip pat pasidžiaugė, kad tokios sporto šventės – džiaugsmas ne tik aistruoliams, bet ir vietiniams verslams.

Uždarbiu sakė negalintis skųstis nei jis, nei aplinkinės maitinimo vietos ar parduotuvės. Visgi verslininką labiausiai nustebino lenkų vienybė, to išties pritrūko mūsų futbolo sirgaliams. Net latviai, atvykę palaikyti FK „Panevėžys“ gretose žaidžiančio savo tautiečio Kasparo Dubros, išreiškė didesnį palaikymą.

Dar labiau žavėjo lenkų sirgalių drausmė. Vienoje prekybos vietų stadione jau gerokai įkaušę svečiai, tiesa, bandė nugvelbti nuo prekystalio maisto, nuversti stalą. Vietos apsaugos reikalavimai liautis jiems buvo nė motais.

„Bet vienas pasportavęs vyriškis, užėjęs už baro, kažką lenkiškai pasakė, ir visi atsitraukė. Gal tai vietinė sirgalių apsauga, neleidžianti jiems įsisiautėti? Manau, sirgalių klubas turi vidines drausmės taisykles, nes jeigu ta gal dviejų tūkstančių sirgalių minia būtų ėjusi, tai kiaurai per sienas.

Gal ir gerai, kad laimėjo lenkai, nes nežinia, ar ir jų vietinė apsauga būtų sugebėjusi suvaldyti tokią minią“, – juokavo V. Perevičius. Anot jo, tuoj Panevėžys turės naują modernų baseiną, gal bus atnaujinti ir stadionai, tad sporto įvykių mieste turėtų tik daugėti. „Tokių renginių tikrai galėtume turėti daugiau, tai būtų šventė ir žmonėms, ir verslams“, – mano verslininkas.

Atgyja miestas

Lenkų traukiamos dainos skambėjo ir miesto širdyje esančiose kavinėse ar restoranuose. Visas Panevėžio centras buvo užkimštas lengvųjų automobilių ir autobusiukų su lenkiškais numeriais. „Riverside“ restorano savininkas Aurimas Varna teigė, kad didžiausias antplūdis buvo prieš rungtynes – iš Lenkijos atvykę futbolo aistruoliai norėjo pavalgyti ir išgerti.

O po rungtynių emocijas – tik vieniems džiugias, kitiems – nelabai, aplaistyti pageidavo jau abiejų komandų sirgaliai. „Lyginant su įprastiniu antradieniu, apyvarta išaugo apie 30–40 procentų, – skaičiavo A. Varna. – Sulaukėme tiek lenkų, tiek ir lietuvių sirgalių, bet visi buvo labai kultūringi ir draugiški.“

„Visos sporto varžybos labai pagyvina miestą. Patys panevėžiečiai labiau išeina į miestą gerai praleisti laiko, o ir užsieniečių sulaukiame. Vieni nori palaikyti savo miesto komandą, kiti – pajusti tą ypatingą atmosferą, kurią sukuria sirgalių jūra“, – mano verslininkas.

Ruošėsi blogiausiam Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato Komunikacijos poskyrio vyresnioji specialistė Akvilė Aleksejeva patvirtino, kad varžybų dieną į Panevėžį buvo mestos išties gausios policijos pareigūnų pajėgos – panevėžiečiams talkino kolegos iš Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Šiaulių.

Taip pat budėjo viešojo saugumo parengties pareigūnai, kurie prireikus palaiko viešąją tvarką masiniuose renginiuose ir dalyvauja kovos su nusikalstamumu operacijose. Iš viso dirbo 138 pareigūnai.

„Šioms varžyboms kruopščiai ruoštasi, buvo sustiprintos policijos pajėgos, bet viskas praėjo labai ramiai. Gauti tik keli pranešimai dėl viešosios tvarkos pažeidimų – daugiausia dėl neblaivių asmenų viešojoje vietoje“, – sakė A. Aleksejeva.

Besipiktinančių lenkų sirgaliais, kurie nesidrovėjo šlapintis viešojoje vietoje ar naktį praleido ant suoliukų miesto parkuose, netrūko ir socialiniuose tinkluose. Tačiau, pareigūnų teigimu, didesnių nemalonumų išvengta. „Buvome pasiruošę viskam, bet džiaugiamės, kad sporto renginys praėjo be didesnių incidentų“, – apibendrino A. Aleksejeva.