„Tai reiškia viską. Atstovavau Suomijai pastaruosius 17 metų ir buvau kapitonu visose amžiaus grupėse nuo pat U-15 rinktinės, tad ši komanda tapo mano identiteto dalimi. Didžiuojuosi pasiekimu ir džiaugiuosi už fanus, kurie laukė ilgą laiką“, – DELFI pasakojo Suomijos rinktinės kapitonas Timas Sparvas.

Praeityje galėjusi pasigirti tokiais vardais kaip Jari Litmanenas, Sami Hyypia ar Jussi Jaaskelainenas, Suomijos rinktinė pirmą stambų futbolo turnyrą pasiekė pasitraukus šalies žvaigždėms.

Viziją pakeitusi rinktinė su strategu Markku Kanerva užbaigė 80 metų trukusį turnyrų badą, per kurį rinktinė kvalifikuotis bandė 32 kartus.

Suomiai vietą turnyre užsitikrino priešpaskutiniame atrankos ture. Finalinis mačas J grupėje su Graikija išvykoje tapo tik formalumu, pralaimėtu rezultatu 1:2. Prieš dvikovą rinktinės vartininkas Lukas Hradecky juokavo, jog po patekimo į Europos čempionatą „likusį mačą rinktinė sužaistų net ir neblaivi“.

Spinduliuotas atsipūtimas vis tik tapo sunkaus darbo vaisiumi. Skambių pavardžių sudėtyje neturinti rinktinė kelyje į Europos čempionatą suvalgė ne vieną pūdą druskos.

„Rezultatą lėmė požiūris. Suomijos komanda ilgą laiką buvo intravertiška, sunkiai dirbanti, tačiau bijanti 50 prieš 50 situacijų“, – DELFI teigė Suomijos U-14 ir U-19 klubus treniravęs ispanas Cristianas Colas.

„Suomiai futbole niekada nenorėjo dominuoti ar provokuoti priešininkų klaidų. Jie buvo pasiruošę kentėti ir laukti varžovų suklupimų“, – tęsė strategas.

Veiksmas aikštėje pasikeitė prieš beveik trejus metus, kai prie komandos vairo stojo šešerius metus asistentu rinktinėje dirbęs M. Kanerva.

„Tūkstantis trenerių“ išgrynino deimantą

„Puikių pasikeitimų architektas“, – taip Suomijos pergalių kalvį apibūdino C. Colas.

M. Kanervos futbolininko karjera toliau Skandinavijos neišsikerojo. Rinktinės strategas rungtyniavo Suomijos ir Švedijos ekipose bei karjeros saulėlydyje pasirinko mokytojo profesiją – dirbo pradinėje mokykloje. Šiuo metu demonstruojama ramybė rinktinės rūbinėje atsinešta dar iš mokytojavimo laikų.

Prabėgus penkeriems metams po futbolininko karjeros pabaigos, 2004-aisiais suomis atsidūrė nacionalinės rinktinės piramidėje, kurios apleidęs nebuvo iki šiol. 2009-aisiais M. Kanervos vedina U-21 šalies rinktinė pirmą kartą istorijoje iškopė į Europos pirmenybes.

Už šalies ribų nedaug kam žinomas strategas po sėkmės jaunimo rinktinėje gavo vietą pagrindinėje komandoje. 2011-aisiais suomis atsidūrė rinktinės trenerių štabe, kurio vadžias perėmė 2016 m. ir tapo pagrindiniu treneriu.

Vietą suomiui užleido atleistas švedas Hansas Backe, nelaimėjęs nė vienerių rungtynių su rinktine iš 11 bandymų. Pastarojo košmariški rezultatai tik dar labiau sustiprina M. Kanervos pasiekimus nacionalinėje komandoje.

„Anksčiau rinktinė švęsdavo nulines lygiąsias ar išvengtą sutriuškinimą“, – niūrią praeitį nupiešė ispanas C. Colas.

Markko Kanerva

Jau pirmieji rezultatai 2017-aisiais signalizavo apie M. Kanervos potencialą – pergalės prieš Maroką ir Islandiją bei lygiosios su Kroatija, Austrija ir Turkija. Treneris rinktinėje netruko įdiegti naują braižą, kuriame nebeliko minėto intravertiškumo užuominų.

„Suomija turėjo tūkstančius trenerių ir asmenybių. Vis tik vidutinio pajėgumo komanda visada buvo užprogramuojama taip pat – laukti ir gintis. Su M. Kanervos atvykimu situacija pasikeitė. Jauni ir ambicingi žaidėjai nori patys provokuoti varžovų klaidas ir atakuoti“, – apie suomio metodus pasakojo C. Colas.

Suomio praktika džiaugiasi ir patys žaidėjai. T. Sparvas DELFI atskleidė, jog visi komandoje turi rolę – nesvarbu, ar žaidėjas sėdi užribyje, ar žaidžia aikštėje. Visi galvoja tik apie kolektyvą.

Puikiu futbolininkų išnaudojimu strategas pasižymėjo ir pirmajame Tautų lygos turnyre – Suomija laimėjo C diviziono antros grupės turnyrą, aplenkdama Vengriją, Graikiją bei Estiją.

Pažinti dalį žaidėjų strategui M. Kanervai pavyko jau prieš dešimtmetį. Į minėtąjį U-21 Europos čempionatą treneris pateko su penkiais futbolininkais iš dabartinės komandos. Nė vienas iš jų gimtinėje nebežaidžia.

Europietiškas branduolys

Tėvynėje žaidžiantį futbolininką vargiai surasime ir visame rinktinės sąraše. Pastarajame lange tokių futbolininkų buvo vos du – saugas Petteri Forsellis ir gynėjas Danielis O‘Shaughnessy, abu atstovaujantys Helsinkio HJK ekipai, tačiau rinktinėje atliekantys statistų vaidmenį.

„Šalis investuoja didžiulius pinigus ir laiką į jaunų futbolininkų ruošimą. Suomijos futbolininkų galima surasti bene kiekvienoje stipriausioje Europos lygoje. Jaunus šalies talentus greitai išgraibsto aukščiausios prabos žemyno klubai“, – teigė su jaunimu Suomijoje dirbęs C. Colas.

Nors vardai prestižu neprimena pradžioje paminėtų J. Litmaneno ar S. Hyypia, Suomijai talento nestinga.

Lukašas Hradecky

Pagrindinis rinktinės vartininkas L. Hradecky rungtyniauja Leverkuzeno „Bayer“ klube ir šį sezoną Vokietijos „Bundesligoje“ keturissyk išlaikė sausus vartus. Čekijoje gimusio vartų sargo pozicijos konkurentas rinktinėje – „Serie A“ rungtyniaujančios „Brescia“ ekipos narys Jesse Joronenas.

Nors gynyboje panašaus ryškumo pavardžių nerasime, tai dar nereiškia, jog ši grandis gali būti silpnesnė. Priešingai – Europos čempionato kvalifikacijos etape suomiai net šešis kartus išlaikė sausus vartus per 10 rungtynių. Du mačai vyko su viena geriausių kvalifikacijos komandų Italija, kuri į L. Hradecky vartus siuntė po du įvarčius kiekviename mače.

„Gynyboje mes esame solidūs – sausi vartai lėmė puikius pasirodymus. Turime jaunų ir patyrusių trenerių derinį, kuris užkuria šį procesą“, – teigė T. Sparvas.

Saugų grandyje varžovams gyvenimą apsunkinantis kapitonas atstovauja Herningo „Midtjylland“ ekipai. 32-ejų T. Sparvas strategą M. Kanerva pažįsta dar nuo jaunimo rinktinės laikų 2008-aisiais ir yra vadinamas „mokytojo asistentu“.

„Mes puoselėjame draugystę, paremtą pasitikėjimu ir atvirumu. Savo nuomonę vienas kitam galime išreikšti be užuolankų. Timas yra puikus atsakomybės pavyzdys“, – apie kapitoną „Yle“ pasakojo rinktinės strategas.

Saugų linijos priekyje grėsmę varžovų vartams Europos pirmenybėse kels kylanti Suomijos ir Glazgo „Rangers“ žvaigždė Glenas Kamara. Aikštės viduryje dominavęs 24-erių saugas kvalifikacijoje per 10 rungtynių atliko 720 perdavimų – tai penktas geriausias rezultatas tarp visų futbolininkų.

Rinktinėje blykstelėjo ir „Augsburg“ saugas Frederikas Jensenas. Atakuojantis futbolininkas pasižymėjo dviem įvarčiais ir užėmė tvirtą antrą vietą rinktinės rezultatyviausiųjų sąraše. Spėlionių dėl pirmos nebus.

Pukki fenomenas

Be abejo, visi išvardinti suomiai nublanksta prieš rekordus gerinantį puolėją Teemu Pukki. Europos pirmenybių atrankoje tik Harry Kane‘as (12), Cristiano Ronaldo (11) ir Eranas Zahavi (11) įvarčių mušė daugiau negu 10 įsmeigęs suomių talismanas iš „Norwich“ ekipos.

T. Pukki sportinė forma neabejotinai buvo lyg nuspaustas „DRS“ mygtukas ir taip greitame „Formulės 1“ bolide. M. Kanervos sustyguota ekipa geriausiu istorijoje metu pasinaudojo puolėjo magija, leidusia laimėti kertinius grupės mačus su Graikija (1:0) ir Bosnija (2:0). T. Pukki mušė visus tris įvarčius.

Puikus puolėjo pasirodymas kvalifikacijoje jau pakylėjo T. Pukki į trečią vietą rezultatyviausių rinktinės futbolininkų sąraše. Suomis su 25 smūgiais nusileidžia Mikaelui Forssellui (29) ir J. Litmanenui (32).

„Jis yra tipinis suomis. Kuklus ir neišsišokantis“, – apie komandos draugą „Love Sport Radio“ teigė kapitonas T. Sparvas.

Nekuklūs yra tik suomio skaičiai aikštėje ir už jos ribų. Po kvalifikacijos į Europos pirmenybes, T. Pukki atstovaujamas „Norwich“ klubas Suomijoje atidarė laikiną atributikos parduotuvę ir per dvi dienas pardavė suvenyrų su puolėjo atvaizdu už 52 tūkst. eurų.

Pirmoji darbinga vasara

Suomijos rinktinės fanai

Vis tik ir T. Pukki, ir visai Suomijos rinktinei netrukus vėl rūpės tik skaičiai aikštėje. Pirmą kartą į Europos pirmenybes prasibrovusi šalis pateko į ketvirtą ir paskutinį krepšelį, tad lengvo pasivaikščiojimo nebus.

„Šiai komandai nėra jokių ribų. Jie neturi galvoti, jog užteks tik sudalyvauti. Galime pažvelgti į Islandijos pavyzdį – reikia tęsti pradėtą kelią ir gali nutikti bet kas“, – suomių šansus apibendrino ispanas C. Colas.

Europos čempionato burtai, kuriuose Suomija sužinos pirmuosius istorijoje vasaros varžovus – lapkričio 30 d. Bukarešte, Rumunijoje.

„Nekantrauju sulaukti burtų. Būtų puiku susitikti su buvusiais komandos draugais Virgilu van Dijku ir Daley Blindu iš Olandijos rinktinės. Tikiuosi, jog Europos pirmenybėse fanams suteiksime puikias akimirkas ir mėgausimės šia patirtimi“, – pažymėjo T. Sparvas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)