Tiek laukiniais 90-aisiais atgavus Nepriklausomybę, tiek ir šiais laikais netrūksta išpuolių prieš savo darbą dirbančius futbolo teisėjus.

Pats paskutinis skandalas – rugsėjo 20-ąją „TOPsport A lygos“ 31-ame ture. Alytuje penktadienį vakare į dvikovą susirinkę futbolo gerbėjai buvo priversti skirstytis po pirmo kėlinio: mačas tarp vietos DFK „Dainavos“ bei Marijampolės „Sūduvos“ nutrauktas po išpuolio prieš arbitrą.

Įtemptose rungtynėse iki pertraukos arbitras Orestas Abramavičius parodė net 4 raudonas korteles bei skyrė du 11 m baudinius į „Dainavos“ vartus, komandos į rūbines patraukė svečiams pirmaujant 2:1.

„Aš mačiau, kaip buvo apsirengęs tas žiūrovas. Tuo momentu stojausi ir supratau, kad baigsis negerai. Norėjau kuo skubiau nusileisti pas teisėjus į jų kambarį. Mačiau patį veiksmą, abiem rankom – teisėjui už gerklės.

Nėra diskusijų, tai smurtinis elgesys prieš arbitrą. Jis 100 proc. visiškai teisus nusprendęs nutraukti rungtynes. Tokiu atveju kalbų negali būti. Vienareikšmiškai tokiais atvejais nutraukiama dvikova“, – teigė R. Elsneris.

Lekevičius teigė tramdęs arbitrą smaugusį „Ekrano“ vadovą

Deja, išpuoliai prieš futbolo teisėjus ant žaliosios vejos ar stadiono koridoriuose nėra tokia retenybė šalies futbolo padangėje.

Didelį spaudimą teisėjai patirdavo ir pirmaisiais Nepriklausomybės metais. „Sveiks valio“ futbolo žurnale (2020 m. 7 Nr.) interviu Vacys Lekevičius prisiminė išvyką į Panevėžį XX a. dešimto dešimtmečio viduryje.

„Per kažkurias rungtynes Panevėžyje pertraukos metu einu ir matau, kaip tuometinis „Ekrano“ vadovas Valdemaras Šteinas teisėjų kambaryje