Tai pripažino patys arbitrai, o dvi didžiausios klaidos, kurias galima vadinti ir kritinėmis, užfiksuotos skandalingose po pirmojo kėlinio nutrauktose rungtynėse Alytuje bei Kaune.

Itin karštame ir iš teisėjavimo pusės sudėtingame susitikime tarp vietos „Dainavos“ ir Marijampolės „Sūduvos“ klubų arbitras Orestas Abramavičius per paskutines dešimt pirmojo kėlinio minučių ištraukė net keturias raudonas korteles (dvi – šeimininkų trenerių štabo nariams) ir skyrė du 11 metrų baudinius.

„Futbolas TV“ laidoje „Teisėjų akimis“ šią atkarpą atidžiai išnagrinėję Lietuvos futbolo teisėjų asociacijos (LFTA) atstovai Sergejus Slyva ir Gediminas Mažeika pažymėjo, kad daugumą sprendimų O. Abramavičius priėmė visiškai teisingai, tačiau viename suklydo.

„Antras 11 m baudinys mūsų rate sukėlė daug diskusijų – buvo skirtas 11 m baudinys ir parodyta raudona kortelė. Ar mes abejojame, kad čia yra pražanga? Ne, nė vienas iš mūsų nepasakė, kad gynėjas sužaidė švariai. Apie tai net kalbos nėra.

Bet šiuo atveju matome, kad Alytaus futbolininkas bandė arba turėjo galimybę sužaisti į kamuolį, dėl to pripažįstame savo klaidą. Ir norėtume šioje situacijoje geltonos kortelės gynėjui. Šiek tiek apmaudu, kad čia ir VAR palaikė aikštės teisėjo sprendimą.

Šis epizodas sukėlė daug emocijų ir rungtynių karštis pakilo į viršų. Bet kad ir kas būtų, tos emocijos negali perlipti per kažkokios ribas. Ir nėra jokio pateisinimo tam, kas įvyko vėliau“, – pabrėžė LFTA prezidentas ir inspektorius.

S. Slyvos ir G. Mažeikos kvestionuota raudona kortelė buvo parodyta 38 min. „Dainavos“ gynėjui Oskarui Lukošiūnui, kai tiek rezultatas (1:1), tiek komandų kiekybiniai pajėgumai dar buvo lygūs.

Visgi netrukus raudona kortelė O. Abramavičiaus rankose atsidūrė dar net tris kartus. Ja buvo nubaustas alytiškių saugas Aaronas Olugbogi (už antrą įspėjimą), taip pat savo zoną palikę ir teisėjui priekaištus atvirai žėrę šeimininkų vartininkų treneris Romanas Nesterenka bei vyriausiasis strategas Sergejus Kuznecovas.

O paskelbus pirmo kėlinio pabaigą O. Abramavičių užpuolė ir ėmė jį smaugti vienas žiūrovų. Iš tribūnų nusileidęs vyriškis buvo apie 40-50 metų amžiaus, vilkėjo tamsius treningus.

Po šio incidento buvo nuspręsta mačą nutraukti, o kiek vėliau LFF Drausmės komitetas paskelbė ir griežtas sankcijas – „Dainavai“ įskaitytas techninis pralaimėjimas rezultatu 0:3, skirta piniginė 6300 eurų bauda ir šešerių rungtynių be savo žiūrovų nuobauda.

Pro akylas S. Slyvos ir G. Mažeikos akis neprasprūdo ir kitas vienai iš komandų itin brangiai kainavęs epizodas.

„Ši situacija žiniasklaidoje ir interneto platybėse niekur labai neužstrigo, bet mes norėtume patys prisipažinti, kad buvo suklysta. Apmaudu, kad ši klaida lėmė taškus.

Vartininkas yra išbėgęs ir palikęs vartus, o vienas „Panevėžio“ žaidėjas yra vartuose. Akivaizdžiai matome, kad „Hegelmann“ puolėjas, būdamas nuošalės pozicijoje, išbėga pasiimti kamuolio ir smūgiuoja į vartus. Mes tokius momentus vadiname VAR situacijomis, deja, šiose rungtynėse VAR neturėjome.

Jeigu tai būtų rungtynės su VAR, 11 metrų baudinys ir raudona kortelė būtų atšaukti. Būtų skirtas laisvas smūgis nuo „Panevėžio“ vartų. Tokią akivaizdžią klaidą VAR būtų ištaisęs“, – pareiškė LFTA nariai.

Naujajame Raudondvario stadione „Hegelmann“ ir „Panevėžys“ pasidalino po tašką – 2:2.

Pačioje susitikimo pabaigoje į svečių vartus ne tik buvo skirtas 11 m baudinys, bet ir už žaidimą ranka ant vartų linijos išvytas Jovanas Čadženovičius. Šią dvigubą bausmę panevėžiečiams, kuri galimai atėmė iš jų pergalę, turėjo anuliuoti varžovų nuošalė.

Primename, kad A lygoje tvirtai pirmauja Vilniaus „Žalgiris“ (64 tšk.). Antras rikiuojasi „Hegelmann“ (57 tšk.), trečias – „Kauno Žalgiris“ (52 tšk.).

Vis dar paskutinis – praėjusių metų čempionas „Panevėžys“ (29 tšk.).

Iki pirmenybių pabaigos liko 6 turai.