Remiantis Michaeliu Calvinu, knygos „Rojuje bado nėra: žaidėjai. Kelionė. Svajonė“ autoriumi (angl. k. – „No Hunger in Paradise: The Players. The Journey. The Dream“), futbolo tėvynėje Anglijoje vos 180 vaikinų iš 1,5 milijono, kurie tobulėjo ir žaidė futbolo akademijose, patenka į „Premier“ lygos profesionalų gretas.

Tai yra 0,012 proc. tikimybė arba beveik tokie pat šansai, jog pakeliui namo jus nutrenks meteoritas.

Vargu ar kas skaičiavo, kiek iš lietuviškų futbolo akademijas lankančių vaikų vėliau įsitvirtina profesionalų futbole, tačiau akivaizdu, jog elitą pasiekia vienas, kitas per dešimtmetį. 

Štai, Gvido Gineičio atvejis – bene pirmasis per keliolika metų, kuomet talentingas jaunuolis iš Lietuvos pateko į Europos Top-5 lygos klubą ir turi galimybę kautis su Italijos grandais.

„Tėvai įsivaizduoja, kad jų vaikas yra geriausias, galbūt būsima futbolo žvaigždė, treneriai turbūt tą vaizdą mato kitaip. Kaip suderinti tuos lūkesčius?“, – tinklalaidėje „Po švilpuko“ klausė vienas jos vedėjų Paulius Malžinskas.

Į šį klausimą atsakyti padėjo tinklalaidės svečias – neformalaus ugdymo konsultantas, UEFA edukacinių mokymų lektorius Andrius Guginis.

„Dažnai išgirstu tą klausimą. Pavyzdžiui, situacija: vaikas iš akademijos A perėjo į akademiją B, bet naujoje vietoje šis gauna tik 5 minutes žaisti, ką daryti?

O tėvai įsivaizduoja, kad jų atžala galėtų žaisti visas rungtynes. Tas lūkestis iš tėvų atsiranda iš manymo, kad jie kažkur vėluoja. Turiu omeny tai, kad jie įjungia žvėries režimą nuo tada, kai jų vaikas pradeda lankyti treniruotes. Tam tikras maratono bėgimas futbole.

Tėvai mano, jog jie sugebės savo atžalą nunaviguoti iki 16-os metų, iki pirmojo kontrakto pasirašymo. Mano patirtis rodo, kad tokių yra labai mažai. Pakeliui jie praranda aibę kitų galimybių, patiria emocinių duobių. Nuolat tokių tėvų klausiu – per kurį kanalą šį vakarą rodys vaikų čempionų lygą?

Statistika byloja, kad 7 atvejai iš 10-ies, jog futbolą lankyti pradėję vaikai net nepasiekia pasirinkimo galimybės, periodizacijos, kuomet ateina naujas treneris ir, žvelgdamas į 12-13 metų vaikus, renkasi juos pagal gebėjimus į naują grupę tolimesniam darbui“, – teigė A. Guginis.

P. Malžinskas pasidalino savo šeimos patirtimi, kuomet sūnus Deividas, baigdamas futbolo akademiją nebuvo pakviestas kurio nors klubo ir darė pauzę futbolo kelyje – prisijungė prie krašto apsaugos savanorių pajėgų.

Ta pertrauka ir laikinas atsitraukimas buvo naudingas: jaunuolis po tarnybos galiausiai įsitvirtino tuomet A lygos „Riterių“ klube ir sulaukė savo šansų.

„Visada kritiškai žiūriu į savo patirtis, kaip buvusio futbolo žaidėjo, kaip tėvo. Deividui lankant futbolą su manimi niekas nekalbėjo, jog tėvai turėtų turėti rezervuotus lūkesčius, jog su vaiku reikia kitaip kalbėti, kitaip formuoti jo požiūrį, kad futbolas gali būti ir šalia, greta mokslų ir kitų pasirinkimų.

Niekas to nesakė, lydėjo tik nuolatiniai reikalavimai, spaudimas vaikui – būk geriausias, stenkis nugalėti ir laimėti. Tai ne visada veikia.

Praėjus kažkiek laiko sūnus prisipažino, jog sunkiausias momentas buvo po rungtynių įlipti į automobilį, nes čia tęsdavosi amžinas auklėjimo procesas – tu to aikštėje nepadarei, neatlikai perdavimo, ten suklydai, tada nepataikei. Man, kaip tėvui, trūko žinių“, – prisipažino P. Malžinskas.

Tinklalaidės turinys:

  • 00:00 – 3:40 min. etapas sporto žurnalistikoje
  • 3:40 min. – kaip Lietuvoje funkcionuoja futbolo piramidė ir jos pamatinės dalys?
  • 5:47 min. – tėvai, treneriai ir lūkesčiai: kaip suderinti?
  • 10:00 min. – futbolo akademijose – „žmogaus-orkestro“ fenomenas
  • 12:43 min. – kodėl vaikai praranda motyvaciją treniruotis ir ką daryti tėvams?
  • 20:55 min. – atsitraukimo galimybė – kada ji veiksminga?
  • 22:42 min. – P. Malžinsko asmeninė patirtis ir sūnaus Deivido pasirinkimai
  • 26:00 min. – vaiko sveikata ir elgesys išduoda jo savijautą ir pasikeitusią motyvaciją
  • 29:00 min. – gal tėvams uždrausti stebėti jų vaikų rungtynes? „Šalto dušo“ terapija
  • 36:00 min. – kaip aplink paauglį ima suktis visas šeimos gyvenimas ir planai?
  • 43:00 min. – kaip sekasi skirtingoms Lietuvos futbolo akademijoms?

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją