„Barcelona“ – keturi iš penkių pastarųjų galimų „La Ligos“ titulų. Stipriausiose Europos futbolo lygose dominavimas apsigyvenęs jau ilgą laiką. Atėjo metas ir Anglijai?

Dabartinė „Liverpool“ klubo forma suponuoja tokią galimybę. Pirmoje „Premier“ lygos lentelės vietoje šiuo metu esanti ekipa šį sezoną dominuoja čempionate nuo pat pirmųjų akimirkų.

Nors „Liverpool“ himno „You‘ll Never Walk Alone“ eilutės siūlo niekada nevaikščioti vienam, šį sezoną Anglijos čempionato viršūnėje klubas yra kaip niekad vienišas.

22 taškai – tiek skiria pirmą ir antrą vietas šį sezoną Anglijoje. Po praėjusį sekmadienį čempionų „Manchester City“ patirto pralaimėjimo 0:2 Londono „Tottenham“ ekipai, persvara išaugo dar labiau.

Vis tik dominavimas klubui nėra naujiena – 1976-1984 m. ekipa septynis kartus pasidabino Anglijos čempionų aureole per devynis sezonus.

„Nemanau, jog galime tai pakartoti. Futbolas pasikeitė visiškai, klubų jėga pasikeitė visiškai. Mes atlikome kelis gerus sprendimus, todėl dabar esame čia. Kitos komandos taip pat turi tokį šansą“, – teigė „Liverpool“ strategas Jurgenas Kloppas.

Nors vokietis išlieka kuklus, šio sezono „Liverpool“ skaičiai yra iškalbingi. 24 pergalės ir vienerios lygiosios bei vos 15 praleistų įvarčių „Premier“ lygoje.

Skirtingai negu daugelis sėkmingų futbolo ekipų su uraganiniu puolimu, „Liverpool“ ekipoje ekspertų ir sirgalių dėmesį puolėjai Sadio Mane, Roberto Firmino ar Mohamedas Salah dalinasi su ne ką silpniau žibančiomis gynybos žvaigždėmis.

Dinastija – nuo gynybos

Joe Gomezas

Šiais laikais populiarų teiginį, jog „X klubas nusipirko titulą“, Anglijos čempionato lyderiams galima pritaikyti, tačiau tai būtų tik paskutinis nusivylusių oponentų argumentas diskusijoje. Moderniame futbole perka visi – jei „Liverpool“ nepirktų, ko gero, šiuo metu būtų kur kas žemiau pozicijomis ir divizionais.

Todėl dėmesį skirkime ugdymui. Kadaise Seras Alexas Fergusonas teigė, jog puolimas laimi rungtynes, o gynyba – titulus. „Liverpool“ situacija identiška. Gynybos ekspertas J. Kloppas sutvėrė ketvertą, kuris gali nutiesti kelią ne tik į šio sezono titulą.

Be abejo, brangiausio ekipos futbolininko istorijoje – Virgilo van Dijko įsigijimas buvo investicija į paruoštą produktą, tačiau šį kartą kalba sukasi būtent apie ugdymą.

Partnerį V. Van Dijkui gynyboje klubas išsiugdė pats. Tai – anglas Joe Gomezas, šį sezoną žaidžiantis geriausią karjeros futbolą. Sezono pradžioje anglas vietą starte buvo užleidęs Joeliui Matipui, tačiau pastarojo trauma J. Gomezui leido grįžti į pagrindinę sudėtį.

Apžvelgti 22-ejų anglo pasirodymą galima trumpai – per pastaruosius 36 J. Gomezo mačus „Premier“ lygoje, „Liverpool“ praleido tik aštuonis įvarčius. Šį sezoną tai neabejotinai geriausias Anglijos vidurio gynėjas.

Į „Liverpool“ 2015-aisiais atvykęs iš „Charlton Athletic“ ekipos, J. Gomezas „Premier“ lygoje debiutavo dar prie Brendano Rodgerso, tačiau J. Kloppas anglui suteikė kur kas daugiau pasitikėjimo ir žaidimo laiko.

Šį sezoną gynyboje J. Gomezą užgožti gali tik varikliai kraštuose. Ir atakoje, ir gynyboje užduotis puikiai išpildantys 21-erių Trentas Alexanderis-Arnoldas bei 25-erių Andy Robertsonas yra be abejonių geriausia krašto gynėjų pora pasaulio futbole šiuo metu.

Klubo akademijos auklėtinis T. Alexanderis-Arnoldas su 10 rezultatyvių perdavimų lygoje pagal šį rodiklį nusileidžia tik Kevinui De Bruyne.

„Viskas priklauso nuo to, kaip jis tobulės, bet Trentas turi potencialą tapti geriausiu pasaulio krašto gynėju“, – žavėjosi vienas jo pirmtakų Liverpulyje Glenas Johnsonas.

Savo ruožtu iš „Hull City“ 2017-aisiais atvykęs A. Robertsonas, būdamas tokio pat amžiaus kaip jo kolega, priešingame krašte negalėjo pasigirti tokiu pat žaidimu.

„Prieš atvykdamas, A. Robertsonas buvo puikus atakoje, tačiau jo niekas iš klubų nenorėjo dėl neapdairumo gynyboje. Dabar matote, jog gynybos galima išmokti“, – apie škotą teigė J. Kloppas.

Prisiimdamas riziką, J. Kloppas neprašovė. Jaunų futbolininkų ugdymas ir skiria vokietį nuo artimiausio oponento Anglijoje Pepo Guardiolos. Kol „Man City“ perka paruoštus produktus, „Liverpool“ pasitiki procesu, nebūtinai atnešančiu rezultatus iš karto.

Verta paminėti, jog vokiečio sistemą išmokusių keturių gynėjų amžiaus vidurkis – 24 metai. Jei kuri nors komandos dalis ir gali įskiepyti dinastijos geną klubui, tai yra tik gynyba ir ji Liverpulyje visiškai šviežia.

Varžovus galima nurašyti dėl traumų?

Josepas Guardiola

Vis tik kelyje į dominavimą tam tikri faktoriai gali kišti koją – tą gali patvirtinti šį sezoną „Premier“ lygoje degantis „Manchester City“ klubas. Ekipą persekiojančios žaidėjų traumos lydi miestiečius visą sezoną.

Strategas P. Guardiola neturėjo galimybės pasirinkti stipriausios sudėties visą sezoną. Po 13-os minučių pirmose sezono rungtynėse „Community Shield“ taurėje, puolėjas Leroy‘us Sane patyrė traumą ir į rikiuotę negrįžo iki šiol.

Vienintelis kairiakojis centro gynėjas ir vienas kertinių ekipos narių Aymericas Laporte taip pat dėl traumos iškrito paskutinę rugpjūčio dieną bei futbolo skonį pajuto tik sausio pabaigoje.

Pridėkime gydytojo kabinete taip pat daug laiko praleidžiančius gynėjus Johną Stonesą, Benjaminą Mendy bei trumpiau traumas besigydžiusius Davidą Silvą ir Sergio Aguero ir turime visą puokštę priežasčių, kodėl praraja tarp pirmų dviejų klubų – net 22 taškai.

Be abejo, „Man City“ turi ilgą suolą, kuris puolime neleidžia pernelyg pajausti traumų įtakos, tačiau klubo pasitikėjimas turimais žaidėjais gynyboje kiša koją.

Ekipą vasarą palikęs ilgametis narys Vincentas Kompany atvėrė žaizdą, kurios ekipa vis dar neužsisiuvo. Traumų nuolat kamuojamas B. Mendy ir J. Stonesas bei nepatikimas Nicolas Otamendi šį sezoną tinkamai negali atidirbti gynyboje, į kurią karts nuo karto pasislenka centro saugas Fernandinho.

Galima neabejoti, jog „Man City“ po sezono persigrupuos – nesibaigiančios gynėjų traumos bei išvykstantis Davidas Silva klubą nukreips į dar vieną brangių parašų medžioklę.

Taip pat svarbiu faktoriumi taps po pusantrų metų besibaigiantis stratego P. Guardiolos kontraktas – trenerio likimas nulems būsimus ekipos pirkinius. Kodėl ekipa nesistiprino praėjusį sausį? Galima tik spėlioti, ar tai ženklas apie P. Guardiolos ateitį Anglijoje.

Pirmojo šešeto nebėra

Sheffield United futbolininkai

Prie „Liverpool“ sėkmės ir kalbų apie ilgalaikį dominavimą prisideda ne tik čempionų problemos – jau antrus metus likę keturi didieji „Premier“ lygos klubai šviesmečiais atsilieka nuo jiems keliamų tikslų ir rezultatų.

Ir Londono „Chelsea“, ir „Tottenham“, ir „Arsenal“, ir „Manchester United“ ekipos šiuo metu vis dar yra procese link rezultatų. Besisukanti trenerių karuselė ir nesukomplektuotos sudėtys neleidžia ekipoms sugrįžti į aukštą lygį, kokį regėjome praeityje.

Nors įprastų lyderių suklupimas leidžia į pirmąjį vagoną įšokti tokioms ekipoms kaip „Leicester City“ ar „Sheffield United“, „Man City“ strategas P. Guardiola siūlo čempionato vadovybei susirūpinti dėl nelygių jėgų.

„Pastaruosius du sezonus „Premier“ lygos savininkai teigė, jog tokio dominavimo daugiau neturėtų būti – „City“ pergalės lygoje su šimtu taškų nėra geros „Premier“ lygai. Tačiau dabar atėjo „Liverpool“ eilė. Savininkai turėtų vėl būti susirūpinę“, – teigė strategas.

Visgi tiek pat turėtų būti susirūpinę ir likę klubai. „Liverpool“ šį sezoną yra nesustabdomas – nuo „Arsenal“ jį skiria net 42 taškai, nuo „Man United“ – 38, nuo „Tottenham“ – 36. Be abejo, šis atotrūkis nėra vien tik „Liverpool“ nuopelnas – apsisprendimų kryžkelėje esančios ekipos prastais rezultatais tik dar labiau stiprina lygos lyderių autoritetą.

Vieno klubo dominavimas nebūtų naudingas bet kuriai lygai – nuo Lietuvos krepšinio lygos iki Anglijos „Premier“ lygos – tačiau „Liverpool“ potencialo tapti nesustabdoma jėga Anglijoje bent keleriems metams turi.

Susiklosčiusios šį sezoną aplinkybės turėtų leisti pasidabinti ekipai pirmuoju auksu „Premier“ lygos istorijoje. O po iškovoto beliks įrodyti, jog varžovų nesėkmės už aikštės ribų įtakos geram ekipos žaidimui neturi.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)