Breiko scenoje ji žinoma kaip Bgirl Nicka, kuriai birželio 8-ąją sukako vos šešiolika, tačiau darbšti ir talentinga paauglė jau stebina įspūdingais rezultatais. Neseniai D. Banevič laimėjo Europos čempionatą, finale 3:0 pranokusi trylika metų vyresnę Ukrainos šokėją Anną Ponomarenko-Bgirl Stefani.

Kaip sako Bgirl Nicka, Europos čempionės titulas nėra didžiausias jos laimėjimas, nes tarp skambiausių pergalių – ir triumfas Pasaulio taurės varžybose Japonijoje, ir kituose svarbiuose tarptautiniuose turnyruose. Tačiau ši pergalė pridėjo dar daugiau pasitikėjimo ir tikėjimo, kad jau šią vasarą breiko šokėja iš Lietuvos iškovos kelialapį į olimpines žaidynes.

2024 m. Paryžiuje breikas debiutuos kaip oficiali olimpinė sporto šaka, tad Bgirl Nicka nori ne tik patekti į istoriją ir sudalyvauti šiose žaidynėse, bet ir laimėti ten apdovanojimą. Paauglė net viliasi, kad tai bus auksas.

Tačiau pirmiausia būtina į žaidynes prasimušti, o pirmoji galimybė iškovoti tiesioginį kelialapį į Paryžių – laimėti netrukus Lenkijoje vyksiančias Europos žaidynes.

Dar viena tokia proga bus rudens pradžioje Belgijoje vyksiantis pasaulio čempionatas, kurio nugalėtoja irgi gaus bilietą į Paryžių. Jei ir ten nepavyks laimėti, liks šansas į žaidynes patekti per reitingo varžybas – pasaulio reitinge dabar trečia esanti Lietuvos šokėja yra išties reali pretendentė šokti breiką olimpinėje scenoje.

„Breikas yra mano gyvenimas, tad viską darau tik jam ir dėl jo“, – žurnalui „Olimpinė Panorama“ šypteli talentinga moksleivė.

Tačiau pergalėms vien talento nepakanka. Dominikos kasdienybė – sunkus kasdienis darbas, kai, pasitaiko, po treniruotės nelieka jėgų net pamokoms paruošti.

Treniruotėms – ne viena valanda

Vilniaus šv. Jono Pauliaus II gimnazijos dešimtokės bendramoksliai nestabdo koridoriuose, prašydami parodyti kokį nors įspūdingą breiko judesį, o mokytojai gal net dažniau nei klasės draugai pasveikina Dominiką su pergalėmis tarptautiniuose turnyruose.

„Nesu labai prasta mokinė, bet mokslams ne visada lieka laiko, nes pirmoje vietoje man vis dėlto yra breikas. Džiaugiuosi bent tuo, kad mokytojai išties supranta, jog neįmanoma visko spėti, tad žiūri atlaidžiau“, – šypteli D. Banevič.

Jos laikas suplanuotas kone minučių tikslumu.

„Turite iš savęs reikalauti, net jei kiti iš jūsų nereikalauja“, – ši Jono Pauliaus II citata užrašyta tituliniame Dominikos gimnazijos interneto svetainės puslapyje ir būtent D. Banevič šio patarimo griežtai laikosi.

Tomis dienomis, kai reikia į mokyklą, Dominika keliasi šeštą ar pusvalandžiu vėliau, atlieka pratimus kūnui stiprinti, pusryčiauja ir bėga į mokyklą, o po jos, vos užkandusi, lekia į salę, kur valandų valandas šlifuoja breiko judesius.

„Kasdien treniruojuosi po šešias valandas. Gerai, kad dabar bent turiu savo salę, iš kurios niekas manęs negali išvaryti – šalia namų išsinuomojome patalpas ir jas įrengėme taip, kaip reikia man“, – sako D. Banevič.

Devintą, po treniruotės, Dominika vakarieniauja ir, jei dar turi jėgų, sėda prie pamokų. Tačiau tų jėgų lieka ne visada, nes kitą dieną vėl laukia tas pats maratonas. Savaitgaliais, kai pamokų nėra, Bgirl Nicka treniruojasi ir aštuonias valandas, o alinantis darbas vėliau atsiperka įspūdingais rezultatais: Europos čempionatą šiemet iš viso pradėjo 73 merginos, bet pergalė teko moksleivei iš Lietuvos.

Neapsistoja ties vienu mokytoju

Tas įspūdį padaręs breiko šokis, kurį tuomet vos penkerių Dominika atsitiktinai pamatė per „YouTube“ kanalą, mergaitę užkabino taip, kad kelerius metus ji nesiliovė svajojusi irgi taip šokti. Tačiau į pirmąją treniruotę Lietuvos vaikų ir jaunimo centre pas trenerį Jevgenijų Kirjanovą mama Alina dukterį nuvedė tik aštuonerių.

Mama, kuri dabar yra didžiausia Dominikos palaikytoja, iš pradžių skeptiškai žiūrėjo į dukters aistrą, bet greitai pamatė, kad užsidegimas šokti neslopsta – mergaitės nestabdė nei varginančios treniruotės, nei kūną nuolat nusėjančios mėlynės, nei kiti sunkumai.

Po pustrečių metų bendro darbo Dominika atsisveikino su treneriu J.Kirjanovu, kuris išėjo dirbti kitur, ir pradėjo treniruotis savarankiškai.

„Kartais internetu imu užsienio šokėjų seminarus – nenoriu prisirišti prie vieno žmogaus, nes taip gali pradėti kopijuoti jo stilių ir judesius, o aš bandau iš kiekvieno mokytojo paimti tai, kas man naudinga ir svarbu. Kai nežinau, kaip atlikti kokį nors judesį, siunčiu mokytojams vaizdo įrašą ir aiškinuosi. Dauguma breiko šokėjų judesius kuria patys, nes mūsų varžybose labai svarbu originalumas.

Sunkiausia man buvo, kai per karantiną uždarė visas sales ir neturėjau kur treniruotis. Triukšmaudama namuose trukdžiau kaimynams, tad, kai atšilo, persikėliau į lauką ir treniravausi ten. Tačiau per tuos pandeminius metus itin patobulėjau – prasidėjus pandemijai nevyko jokie čempionatai, tad tai buvo geras laikas kelti savo lygį. Buvo nelengva, bet sunkumai tik pridėjo dar daugiau motyvacijos nepasiduoti“, – teigia D. Banevič.

Iškart po to, kai pandemija kuriam laikui paleido iš savo gniaužtų – 2021-ųjų vasarą, – Dominika laimėjo dideles tarptautines varžybas Slovakijoje. Ši pergalė paauglei ne tik įkvėpė pasitikėjimo savo jėgomis, bet ir patvirtino, kad eina teisingu keliu.

Nuolat tenka improvizuoti

Yra šokėjų, kurie tiksliai žino, koks per varžybas bus jų pasirodymas, tačiau dauguma, kaip ir Dominika, kaskart improvizuoja. Teisėjai pirmiausia vertina breiko šokėjų muzikalumą, originalumą ir techniką. Greta to – ir taisyklingą judesio atlikimą.

„Tačiau mes niekada nežinome, pagal kokią muziką šoksime, nes muziką per varžybas mums parenka didžėjus. Žinoma, daugiau ar mažiau nutuokiame, kokia ta muzika bus, bet vis tiek turime prisitaikyti prie to, kas grojama, todėl dažniausiai susiplanuojame tik pasirodymo struktūrą, o paskui bandome prisitaikyti prie konkretaus momento“, – aiškina D. Banevič.

Dėl sceninės aprangos ji irgi per daug nesuka galvos, nes turi tris rėmėjus, kurių prekės ženklo drabužiais ir batais kuria sceninį įvaizdį.

„Paprastai šokėjai renkasi laisvesnio modelio drabužius, nes jie ir geriau atrodo, ir paryškina judesius“, – paaiškina D. Banevič.

Ne tik į olimpines žaidynes, bet ir į jų apdovanojimą nusitaikiusi moksleivė iš Lietuvos teigia, kad breiko šokiuose nėra amžiaus ribos – įspūdingų rezultatų pasiekia ir ketvirtą dešimtį jau įpusėję sportininkai. Paaugliai, tokie kaip Bgirl Nicka, laimintys suaugusiųjų varžybose, – labiau išimtis nei taisyklė, tačiau turint tikslų ir motyvacijos nesustoti nėra nieko, kas būtų neįmanoma.