Finalinėje graikų-romėnų imtynių turnyro dvikovoje vilnietis rezultatu 4:3 palaužė pasaulio U20 čempionato prizininko Muhammedu Ali Gocmeno iš Turkijos pasipriešinimą.

Lemtingu tapo antras kėlinukas, į kurį Rokas įžengė su trijų taškų deficitu. Didelio greičio neatlaikęs varžovas buvo nubaustas pasyvumu (1:3), o parteryje neatlaikė staigaus Roko ridenimo (3:3).

Lietuvis įgijo pranašumą pagal papildomus kriterijus (paskutinis atliktas veiksmas esant lygiam rezultatui). Turkas puolė atakuoti, tačiau Rokas išlaikė ramybę ir ties kilimo kraštu išvertė varžovą už ribų (4:3). Per likusį laiką Rokas parodė tai, ką visai neblogai įvaldęs – ramiai gynėsi ir, nualinęs turką, šventė pergalę.

Netrukus Rokas Čepauskas atsidūrė ant trenerio Aleksandro Kazakevičiaus pečių ir kartu apsuko garbės ratą.

Lietuva turi tai, ko dar neturėjo – pirmą Europos jaunimo imtynių čempioną.

Graikų-romėnų imtynių turnyro kvalifikacinėje imtyje vilnietis įrodė savo pranašumą antrame kėlinuke, kuomet paspaudė iki tol pirmavusį graiką Arionasą Kolitsopoulosą ir pateko į kitą etapą.

Kitos dvi kovos vystėsi pagal panašų scenarijų. Akistatose su Čekijai atstovaujančiu Dalgatu Magomedovu bei švedu Denny Chjanu Rokas gan greitai „surado“ savo taškus ir sumaniai apsaugojo įgytą pranašumą iki finalinio švilpuko.

Ketvirtfinalio su gan tituluotu (Europos U20 čempionas; Europos U23 ir pasaulio U20 čempionatų bronzos medalių laimėtojas) azerbaidžaniečiu Ruslanu Nurullayevu prasidėjo įkyriu varžovo spaudimu bei iškovotu tašku už parodytą aktyvumą.

Azeris, matomai, tikėjosi atiduoti iniciatyvą ir atsigriebti antroje dalyje. Tokį sumanymą sužlugdė Rokas, kuomet prigriebė azerbaidžaniečio galvą ir atliko keturbalį techninį veiksmą. Šiek tiek atleidęs vadeles, lietuvis apsigynė parteryje ir be streso pergalingai užbaigė dvikovą.

Kiti klasikai Kipras Puikis (67 kg), Platonas Špolianskij (82 kg) bei Pijus Baldyšius (130 kg) – pralaimėjo pirmąsias kovas ir baigė savo pasirodymus čempionate.

Europos imtynių jaunimo U20 čempionatas

Novi Sad (Serbija)

Graikų-romėnų imtynės

202 dalyviai iš 32 valstybių

Rezultatai

GR - 72 kg Finalas Rokas Čepauskas - Muhammed Ali Gocmen (TUR) 4:3

GR - 72 kg 1/2 Fin. Rokas Čepauskas - Ruslan Nurullayev (AZE) 5:1

GR - 72 kg 1/4 Fin. Rokas Čepauskas - Denny Chjan (SWE) 3:1

GR - 72 kg 1/8 Fin. Rokas Čepauskas - Dalgat Magomedov (CZE) 3:1

GR – 72 kg Kval. Rokas Čepauskas – Arionas Kolitsopoulo (GRE) 7:3

GR – 67 kg Kval. Kipras Puikis – Fritz Reber (SUI) 1:4

GR – 82 kg Kval. Platon Špolianskij – Antonio Lukac (CRO) 0:9

GR – 130 kg 1/8 Fin. Pijus Baldyšius – Marko Milanovič (CRO) 2:10