19-metė A. Škurdai 2019 metais plaukimo peteliške 100 m rungtyje tapo Europos čempione (trumpame baseine), pernai pasidabino Europos vicečempionės medaliu, be to, tarptautinių pasiekimų grafose – 2019 metais tapo pasaulio jaunių bei jaunimo olimpinių žaidynių vicečempionės titulai.

Tad Baltarusijos plaukimo bendruomenė pagrįstai siejo didelius lūkesčius su šia talentinga atlete.

„Pirma reakcija, žinoma, šokas“, – prisipažino O. Jasenovič, kuri su plaukike grįžo atgal į Brestą.

„Tęsiame treniruočių stovyklą“, – pridūrė plaukimo specialistė, kuri dabar galvoja ne apie pasaulio čempionatą Vengrijoje, o Baltarusijos pirmenybes.

„Psichologiškai labai sunku. Mes labai nerimaujame. Ir, deja, nieko negalime padaryti, neturime tam jokios įtakos, kas vyksta. Galime tik melstis, kad karas greitai pasibaigtų“, – kalbėjo trenerė.

Ji sutinka su FINA (Tarptautinė plaukimo federacija, – red. past.) įvestomis sankcijomis Rusijos ir Baltarusijos plaukikams, kurie negalės varžytis planetos čempionate Budapešte.

Trenerė užjaučia tuos, kuriuos paveikė sankcijos ir su jomis sutinka, jei tai prisideda prie sprendimų, leisiančių greičiau nutraukti karą Ukrainoje.

„Kalbant apie Baltarusijos sportininkus, esame taiki tauta. Kas trečias baltarusis turi giminių Ukrainoje. Todėl daugelis žmonių yra labai sunerimę dėl įvykių kaimyninėje šalyje, įskaitant ir sportininkus“.

Ji nostalgiškai prisimena tarptautinę patirtį, leidusią tiek jos auklėtinei, tiek jai tobulėti.

„Treniruotės su užsienio sportininkais ir startai įvairiose varžybose leido mano plaukikei patekti į Tokijo žaidynių finalą. Tobulėjau kaip trenerė, tai neįkainojama patirtis.

Tačiau dabar FINA nusprendė uždrausti mums varžytis tarptautiniuose renginiuose. Na, tai FINA sprendimas. Jei tai padės užbaigti karą Ukrainoje, tebūnie“, – kalbėjo plaukimo specialistė.

Ji mano, jog net negalima klausti, ar sankcijos Baltarusijos sportininkams yra teisingos, kai Ukrainoje liejamas kraujas, žūsta žmonės.

„Nesąžininga, kad miršta taikūs ir nekalti žmonės. Jokie politiniai tikslai nepateisina praliejamo kraujo. Manau, daugelis Baltarusijos sportininkų man pritars, esu tikra, kad jie taip pat nusiteikę prieš karą“, – kalbėjo trenerė.

Ji nekomentavo Baltarusijos vyriausybės vaidmens Rusijos invazijos į Ukrainą fone, tačiau pridūrė, jog stengiasi daryti tai, ką gali geriausiai – treniruoti kitus. Ji prisipažino siekianti su savo auklėtine išvykti į JAV ir tobulėti už Atlanto.

„Dar nežinome, ar galėsime išvykti į JAV, suprasti amerikietišką plaukimą iš vidaus, bet yra vilties, kad mums ši galimybė bus suteikta“, – vylėsi trenerė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)