Trečią kartą Senojo žemyno pirmenybėse startavęs lietuvis, 2022-aisiais Miunchene buvęs 12-as, o 2014-aisiais Ciuriche – 20-as, šį sykį nefinišavo.

13-ajame iš 20 trasos kilometrų M. Žiūkas užsidirbo ketvirtą įspėjimą ir buvo diskvalifikuotas.

Prieš tai jis jau buvo nubaustas dviejų minučių bauda už tris gautus įspėjimus ir rikiavosi trečiojo dešimtuko pabaigoje. Kaip ir lietuvis, distancijos neįveikė dar septyni sportininkai – šeši iš jų nusiėmė patys ir tik dar vienas buvo diskvalifikuotas.

„Matot turbūt, kad nekažkaip. Koją šį kartą pakišo technika, kuri sušlubavo, o mūsų rungties specifika yra, kad tenka ir tokių nesėkmių patirti. Čia gal kažkiek įdirbio ir savijautos klausimai, kurie turi įtakos visiems tiems dalykams trasoje, o traumų kažkokių neturėjau, tai čia tikrai nesusiję dalykai“, – nukabinęs galvą sakė M. Žiūkas.

„Kai būna trys pastabos, gauni dvi minutes baudos. Po jų išėjau į kitą ratą ir teisėjas iškart parodė bei, matyt, perdavė tą žinią, kuri virto ketvirtu įspėjimu ir diskvalifikacija. Aš teisėjų nekaltinu, mėgstu labiau į save atsisukti.

Teisėjai tikrai yra profesionalai ir šiandien jų buvo ne vienas ir ne du, tad tai, kad surinkau pastabas, reiškia, jog nemažai daliai teisėjų pasirodė, kad mano technika šiandien jiems nepasirodė atitinkanti taisykles. Tikrai neturiu kažkokių nuoskaudų dėl to“, – tikino jis.

Keturiskart olimpinių žaidynių dalyvis šiemet balansuoja ties patekimo į Paryžių riba, todėl šis startas jam buvo itin svarbus. Paklaustas, ar jei neprasibrautų į žaidynes, susimąstytų apie karjeros pabaigą, atletas atsakė trumpai: „Tai, kai bus problema, tada ir galvosime“.

Beje, pernai Budapešte vykusiame pasaulio čempionate Marius taip pat sulaukė diskvalifikacijos.

Romoje triumfavo švedas Perseusas Karlstromas (1:19:13 val.), antras atėjo Ispanijos atstovas Paulas McGrathas (1:19:31 val.), o trečias – italas Francesco Fortunato (1:19:54 val.).

Primename, kad pirmą čempionato dieną surengtose moterų 20 kilometrų ėjimo varžybose debiutantė Austėja Kavaliauskaitė (1:37:14 val.) finišavo 24-a, 39-erių metų veteranė Brigita Virbalytė-Dimšienė – 29-a (1:40:14 val.), o taip pat krikšto sulaukusi Monika Vaiciukevičiūtė (1:52:02 val.) – 31-a iš 34 dalyvių.

Europos čempionatas Romoje tęsis iki birželio 12 dienos. Jame Lietuvos garbę iš viso gina 23 lengvaatlečiai.