Rugpjūčio 12-18 d. Europos U15 ir U22 čempionatai, vykstantys Sofijos mieste buvo sujungti į vieną reginį, kuriame varžėsi dvi atskiros amžiaus grupės. Lietuvos komandą šiose varžybose sudarė net 17 narių.

„Turime didelę augančią jaunųjų penkiakovininkų pamainą. Visiems jiems stengiamės suteikti tarptautinių startų patirties, kad išmoktų tvarkytis su varžybiniu jauduliu ir pasivaržytų su stipriausiais savo amžiaus atstovais. Šiuolaikinės penkiakovės federacijoje labai branginame šiuos talentus. Penkiakovė yra tokia sporto šaka, kurioje kasdieniniu darbu galima pasiekti labai gerų rezultatų ir tai ugdo atkaklų, disciplinuotą ir darbštų sportininką. Artėjant rugsėjui rinksime naujas jaunųjų penkiakovininkų grupes, taigi kviečiame tėvus ir vaikus jau nuo 9 metų kreiptis į penkiakovės trenerius savo mieste. Visi šiame U15 ir U22 Europos čempionate dalyvaujantys sportininkai užaugo ir savo charakterius stiprino su penkiakove, taigi matyti rezultatus, kuriuos duoda jų sunkus darbas visuomet yra nuostabu“, - sakė vyriausiasis Lietuvos penkiakovės treneris Paulius Aleksandravičius.

Komandinėse estafetėse stiprūs kliūčių ruožo rungtyje

Jaunieji sportininkai, varžydamiesi estafetėse demonstravo, kad Lietuvoje yra stiprių penkiakovininkų, ypač gerai pasiruošusių įveikti naująją kliūčių ruožo rungtį. Šio amžiaus grupės varžybose dar nėra fechtavimo rungties, taigi dalyviai varžėsi 4 rungtyse: kliūčių ruože, plaukime ir bėgime bei šaudyme.

Gabrielė Ūkanytė ir Austėja Brovkaitė iškovojo bronzos medalius Europos U15 čempionato moterų estafečių rungtyje. Jaunosios sportininkės įveikė kliūčių ruožą per 1:04,37 min ir tai buvo geriausias rezultatas tarp visų 10-ties dalyvaujančių komandų. Taip pat puikiai įveikė bėgimo ir šaudymo rungtį - 9:34,88 min (4 vieta). Lietuvės nuo lyderių čekių Emos Stefeckovos ir Klaros Petrankovos atsiliko 21 tašku. Antrą vietą užėmė egiptietės Zeynep Ay ir Elif Duman.

Mykolas Kimbaras ir Kasparas Rusteika liko 4-ti. Vaikinai buvo labai greiti kliūčių ruože - 0:55,22 min. Tačiau plaukimo ir bėgimo bei šaudymo rungtyje liko 6-ti ir tai lėmė galutinę 4-tą vietą bendroje įskaitoje.

Kita lietuvių vaikinų komanda Jokūbas Kaveckis ir Dovas Baltrūnas užėmė 7-tą vietą. Komandinėje vyrų estafetėje dalyvavo 11 komandų iš viso pasaulio.

„Komandinėse estafetėse sportininkai vienas kitą palaiko, priima komandinius sprendimus. Tai yra didžiulė psichologinė pagalbą jaunimui. Jie dalinasi atsakomybę, priima komandinius sprendimus. Manau, kad komandinės estafetės puikus būdas ugdyti sportininkų charakterį ir jų karjeros pradžioje pagelbėti jiems auginti pasitikėjimą savimi,“ - puikius komandinius estafečių rezultatus komentavo vyriausiasis Lietuvos penkiakovės treneris Paulius Aleksandravičius.

Individualūs pasirodymai merginų ir vaikinų finaluose

Dėl mažesnio dalyvių skaičiaus U15 amžiaus grupėje buvo nuspręsta pusfinalių nedaryti, taigi 30 merginų iš karto varžėsi finale. Tarp lietuvių merginų geriausiai pasirodė Gabrielė Ūkanytė, užėmusi 8-tą vietą. Austėja Brovkaitė finišavo 15-oje pozicijoje, Ivanauskaitė Gerda – 17-oje, o Kondrataitė Elinga – 19-oje vietoje.

Vaikinų įskaitoje varžėsi 37 varžovai iš viso pasaulio, taigi jie taip pat dalyvavo finaluose be atkrentamųjų kvalifikacinių varžybų. Iš Lietuvos vaikinų geriausią rezultatą pasiekė Mykolas Kimbaras, užėmęs 8-tą vietą. Kasparas Rusteika užėmė 14-tą vietą, Dovas Baltrūnas – 19-tą, o Jokūbas Kaveckis finišavo 34-oje pozicijoje.

Pasibaigus individualioms varžyboms, Lietuvos merginų komanda su 3214 taškų (Gabrielė Ukanyte, Austėja Brovkaitė ir Gerda Ivanauskaitė) bendroje įskaitoje užėmė 4-tą vietą. Vaikinų komanda: Mykolas Kimbaras, Kasparas Rusteika ir Dovas Baltrūnas surinko 3426 taškus ir užėmė 5-tą vietą.

Estafetėse sekėsi puikiai

Lietuvos vaikinų komanda Danielius Jevensaper ir Jonas Kalaminskas užėmė 4 vietą vyrų estafetėse. Nors vaikinai puikiai pasirodė kliūčių ruože, plaukime ir bėgimo bei šaudymo rungtyse (visur buvo treti), šį kartą koją pakišo fechtavimas – 18 pergalių (215 taškų) ir 7-tas rezultatas šį kartą buvo – per mažai, kad lietuviai liptų ant apdovanojimo pakylos. Vyrų estafetes laimėjo kaimynai lenkai Hubert Skibiak ir Maciej Klimek lietuvius bendroje įskaitoje aplenkę 30 taškų. Vyrų estafetėse dalyvavo 10 komandų.

Individualūs rezultatai

Individualiose U22 varžybose visi trys vaikinai: Jonas Kalaminskas, Lukas Gaudiešius ir Danielius Jevensaper, kaudamiesi tarp 47 geriausių pasaulio jaunimo penkiakovininkų pateko į finalą. Tačiau toliau varžybos nesiklostė taip, kaip norėtųsi. Jonas Kalaminskas demonstravo puikų pasiruošimą kliūčių ruožo rungtyje, kurioje lietuviai turi stiprią infrastruktūros bazę. Jo rezultatas – 0:22,68 min. Tačiau prancūzas Cedric Chatellier parodė dar geresnį rezultatą - 0:19,49 min. ir be konkurencijos tapo kliūčių ruožo nugalėtoju. Fechtavime, plaukime ir bėgimo bei šaudymo rungtyse šį kartą lietuviai nebuvo konkurencingi, taigi bendroje įskaitoje Jonas Kalaminskas liko 17-tas, Danielius Jevensaper – 32-as, o Lukas Gaudiešius 35-tas.

Vienintelė lietuvė dalyvavusi Europos U22 Europos čempionate Anastasija Chafizova užėmė 28 viet

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją