„To ir tikėjausi, galbūt iš anksto sau skaičiuodama balus suklydau tik dėl vieno balso“, – prisipažino D. Gudzinevičiūtė.

– Kaip vertinate rinkimų kovą ir ką dabar manote apie kandidatą Mantą Marcinkevičių?

– Nekomentuosiu. Iš tikrųjų kaskart norisi pagarbesnės kovos. Visi mes žmonės, kaip kas moka, taip tas elgiasi.

– M. Marcinkevičius teigė, kad esate jau pavargusi ir nenorite toliau vadovauti LTOK.

– Gal jis geriau žino. Neturiu, ką atsakyti.

– Kokie pirmieji darbai?

– Viską mes pasakėme, viskas yra žinoma. Laukia pačios LTOK strategijos pritaikymas mūsų tam susitarimui (su politinėmis partijomis). Taip pat laukiame Seimo rinkimų rezultatų.

Čia mums visiems labai svarbu, kaip piliečiams, ir kaip sporto bendruomenei. Tikimės, teigiamų pokyčių, kad galų gale bus įsiklausyta, kad kažką galėsime padaryti. Matome modernesnę, skaidresnę organizaciją, nors čia tas skaidrumas dabar madingas terminas.

Turiu omeny ne kiek skaidresnį, o kiek logiškesnį modelį. Žiūrėsime, kaip keisis vyriausybė, Seimo sudėtis.

– Ar tai paskutinė jūsų kadencija?

– Tai ne mano vienos, o kolektyvinis sprendimas. Kas bus po ketverių metų, negaliu pasakyti.

Jei sakyčiau taip, tai po ketverių metų, jei kandidatuosiu, jūs mane pjausite vėl.

Bet greičiausiai taip, tikrai gana, yra jaunesnių. Manau, per ketverius metus pamatysime, ar yra tinkamas kandidatas, kuris tiktų mūsų bendruomenei.

– Jūsų oponentas teigė, kad naujasis generalinis sekretorius Mindaugas Griškonis nelabai dirbs, tiesiog pozuos fotografams, ką galite pasakyti apie tokius žodžius? Ar jis tęs darbus šalies irklavimo federacijoje?

– Primenu, kad Konstitucija leidžia atstovauti asociacijoms tiek, kiek norime. O kaip būtų, jei atimtume galimybę jam dirbti kažkurioje asociacijoje, į kurią jis yra išrinktas. Nežinau, kaip komentuoti oponento žodžius apie M. Griškonį.

Primenu, kad jis pats yra irklavimo federacijos viceprezidentas, tai yra talkina M. Griškoniui.

– Ar imsitės LTOK prezidento kadencijų ribojimo?

– Mes įstatų dėl kadencijų ribojimo nepasikeitėme dėl visiškai kitų dalykų. Pagrindinė problema – Olimpinė chartija nepritaria visų VK narių rotavimui.

Yra chartijoje nurodyta, kad jei yra tautiniame olimpiniame komitete IOC narys, jis negali būti rotuojamas.

Bet keisime įstatus, praėjo nemažai laiko, reikia pokyčių juose.

– Žinant susiskaldymą dziudo bendruomenėje, kodėl į VK pasiūlėte dziudo federacijos vadovę Sandrą Jablonskytę?

– Dabar nėra tokio susiskaldymo dziudo bendruomenėje. Mano akimis, viskas ten vyksta tvarkingai, yra rinkimai, kurie yra pripažįstami kitų organizacijų, neturiu pagrindo abejoti ja. Ji demokratiškai išrinkta.

– Ar jums Seimo rinkimuose būtų palankiau dabartinių opozicinių partijų pergalė?

– Nesakau, kad yra priešprieša su valstybės institucijomis. Bet mano manymu, nėra girdimos nevyriausybinės organizacijos. Su tuo susidūrėme ne kartą.

Į pastabas nereaguojama, taip pat yra imitacija, jog organizuojami susitikimai su nevyriausybinėmis organizacijomis, nors realiai juose neįsiklausoma į pastabas ir pasiūlymus.

– „Investuok Lietuvoje“ vadovas Elijus Čivilis turėjo jums pastabų, gal tai figūra, kuri ateityje galėtų jungtis prie LTOK ir pagerinti to paties Lietuvos olimpinio fondo rezultatus?

– Man jo pastabos nepasirodė kažkokios įžvalgios. Jei jį išrinks į VK, jis bus laukiamas ir įsiklausysime į jo kažkokias pastabas.

Bet apie tuos mitinius rėmėjus aš 12 metų tą patį girdžiu. Kodėl tie mitiniai, milijonus žadantys rėmėjai neateina į federacijas ir jų neremia?

– Koks likimas lauktų Nacionalinės sporto agentūros, jei LTOK taptų esmine šalies sporto sistemos figūra?

– Mes nekalbame apie tai, kad LTOK turėtų tapti pagrindine figūra. Tam yra ne viena nevyriausybinė organizacija, yra jų visuma. Didžiausios organizacijos galėtų imtis lyderystės.

Kalbant apie NSA, čia techninis klausimas. Mes niekada neteigėme, kad neturėtų būti finansų kontrolės.

Ministerija galėtų užsiimti politikos formavimu ir, žinoma, atlikti kontrolės funkciją. Ne man spręsti biudžetinės įstaigos likimą.

Šiuose rinkimuose varžėsi du kandidatai: dabartinė LTOK prezidentė, Sidnėjaus olimpinė čempionė Daina Gudzinevičiūtė ir Mantas Marcinkevičius, buvęs irkluotojas, triatlonininkas, dabartinis Vilniaus sporto centro vadovas, Lietuvos irklavimo ir triatlono federacijų viceprezidentas.

Teisę rinkti LTOK prezidentą turėjo 64 šios organizacijos nariai, iš kurių 40 yra olimpinio ir 2 – neolimpinio sporto federacijos, 14 – nevyriausybinės organizacijos, propaguojančios olimpizmą. Likę nariai yra fiziniai asmenys.

Prezidentas buvo renkamas slaptu balsavimu. Rinkimų laimėtojas siūlė viceprezidentų, generalinio sekretoriaus ir vieno vykdomojo komiteto nario kandidatūras.