Paryžiaus vasaros paralimpinėse žaidynėse rugpjūčio 28 – rugsėjo 8 dienomis varžysis 9 lietuviai.

Pirmadienį į Paryžių vienu lėktuvu išskrido plaukikai Gabrielė Čepavičiūtė ir Edgaras Matakas, lengvaatletis Donatas Dundzys ir šaulė Raimeda Bučinskytė. Kartu su jais – treneriai, aptarnaujantis personalas ir Lietuvos paralimpinio komiteto komanda.

Trečią kartą paralimpinėse žaidynėse dalyvausiantis regėjimo negalią turintis plaukikas E. Matakas tikino, kad jaučiasi gerai pasiruošęs startui Paryžiuje.

„Nėra didelio jaudulio, pasiruošimas žaidynėms praėjo sklandžiai. Jaučiuosi ramiai ir užtikrintai. Kokį rezultatą pavyks pasiekti, pamatysime, kai startuosime“, – kalbėjo plaukikas.

S11 negalios klasėje besivaržantys kaunietis startuos dvejose rungtyse: 50 metrų plaukime laisvu stiliumi ir 100 metrų plaukime krūtine. 2021-aisiais Tokijo žaidynėse jis iškovojo bronzos medalį.

Paralimpiniame baseine debiutuos 18-metė G. Čepavičiūtė. Jos laukia taip pat du startai: 100 metrų plaukimas nugara ir 200 metrų kompleksiniu būdu. Judėjimo negalią turinti G. Čepavičiūtė yra pirmoji Lietuvai atstovaujanti plaukikė moteris paralimpinėse žaidynėse.

Tarp žaidynėse debiutuojančių sportininkų – ir šaulė Raimeda Bučinskytė. Moteris atviravo, kad pasiruošimas startui pareikalavo nemažai jėgų.

„Kai paklausdavo, ar jaudinuosi, vienintelė mintis būdavo – esu pavargusi po treniruotės, tad nebėra vietos kitiems jausmams. Pusę metų intensyviai dirbau, tobulinau kiekvieną detalę, techniką. Šiuo metu negalvoju nei kas buvo, nei kas bus, kaip seksis starte ar ką veiksiu po žaidynių – esu susitelkus į šią dieną, ką turiu padaryti“, – sakė R. Bučinskytė.

Antrą kartą į paralimpines žaidynes vykstantis Donatas Dundzis dalyvaus rutulio stūmimo ir disko metimo rungtyse, kuriose jau ne kartą yra tapęs Europos ir pasaulio čempionatų prizininku.

Be jau išvykusių atletų Paryžiuje dar pasirodys lengvaatlečiai Aušra Garunkšnytė, Eivydė Vainauskaitė, Oksana Dobrovolskaja, Andrius Skuja ir dziudo imtyninkas Osvaldas Bareikis.

Pirmieji lietuvių startai laukia penktadienį. Tądien savo pasirodymą G. Čepavičiūtė ir D. Dundzys.