Jis vyrų kvalifikacijoje geriausiu trečiuoju bandymu įrankį nusviedė net 84,82 metro, įvykdė normatyvą (82,00 m), laimėjo A grupės varžybas ir kovos finale. Pirmi lietuvio mėginimai buvo kiek kuklesni – 78,88 m ir 79,60 m.

Iš visų B grupės metikų E. Matusevičių pralenkė tik Europos čempiono titulą ginantis vokietis Julianas Weberis (85,01 m). Iš viso normatyvą įvykdė septyni dalyviai, dar penki atsirinko pagal parodytą rezultatą.

„Dabar jaučiuosi žymiai geriau. Nesitikėjau jokio rezultato iš tikrųjų. Tiesiog atėjau ir galvojau, ką reikia padaryti, kad viskas gerai išeitų. Iš pradžių niekas nepavyko, tai net stresas pradėjo kilti, bet trečiu bandymu kažkaip susiėmiau, padariau, ką reikėjo, ir nulėkė ta ietis. Kažkaip net nejaučiau, kad ji tiek nuėjo. Bet neblogai, labai neblogai“, – sakė Edis.

Po pirmų poros ne pačių sėkmingiausių metimų Edis konsultavosi su tribūnoje įsitaisiusiu tėčiu ir treneriu Edmuntu.

„Kažkaip skubėjau, daug streso buvo. Labai daug pats iš savęs reikalavau ir per greitai išmesdavau, nespėjęs net ant kojų atsistoti – per anksti judesį ranka pradėdavau ir nieko gero nebūdavo. Pakalbėjome, kad reikia šiek tiek nusiraminti, pakentėti ir neskubėti“, – pasakojo sportininkas.

Vyrų ieties metimos finalas bus surengtas trečiadienį 21 val. 28 min.

„Pailsėti dabar reikia. Apie lūkesčius jokius negalvoju, tiesiog ateisiu ir darysiu – kuo geriau ir taisyklingiau, o tada jau žiūrėsime.

Jokio spaudimo nejaučiu. Daugiausiai jo būna prieš kvalifikaciją, o finale jau gali labiau mėgautis varžybomis, atsipalaiduoti šiek tiek ir, manau, viskas bus gerai“, – laimėtos pirmos vietos A grupėje nesureikšmino jis.

Paklaustas apie savijautą, ilgai traumų kamuotas E. Matusevičius patikino, kad šiuo metu viskas yra gerai.

„Jokių skausmų nejaučiu. Tai – gal pirmas čempionatas, kuriame esu sveikas. Net keista iš tikrųjų, kad viskas gerai“, – šypsojosi finalininkas.

Trečiose per karjerą Europos pirmenybėse dalyvaujantis atletas bando pagerinti asmeninį rekordą, kuris buvo pasiektas 2018-aisiais Berlyne – 10 vieta (77,64 m). 2016-aisiais Amsterdame jis liko 21-as (77,86 m).

Nors 27-erių metų Lietuvos rekordininkas šiemet startavo nedaug, visose varžybose jo paleista ietis skrido toliau nei 80 metrų. Geriausias jo sezono rezultatas – 85,68 m, kuris gegužę varžybose Pernu, Estijoje, leido lietuviui užsitikrinti olimpinį kelialapį.

Vilniečiui priklauso Lietuvos rekordas – 89,17 m, su kuriuo jis Tokijuje, kur užėmė 14 vietą (81,24 m), būtų iškovojęs aukso medalį.

Edis po praėjusių žaidynių ilgai gydėsi alkūnės traumą – reabilitacija užtruko net 22 mėnesius. Vis tik jo sugrįžimas buvo puikus – laimėtas Europos žaidynių sidabras ir užimta aštunta vieta pasaulio čempionate Budapešte. Ietis galėjo skrieti dar toliau, jeigu ne lietuvį kamavę Achilo skausmai.

Primename, kad kovą Italijos sostinėje tęsia dešimtkovininkas Edgaras Benkunskas, kuris įpusėjus vyrų varžyboms rikiavosi 16-as.

Jis po pirmadienį vykusių 100 m bėgimo (11,7 sek., 20 vieta), šuolio į tolį (7,17 m, 19 vieta), rutulio stūmimo (14,92 m, 8 vieta), šuolio į aukštį (202 cm, 6 vieta) ir 400 m bėgimo (50,58 sek., 20 vieta) rungčių turėjo 4072 taškus ir lenkė aštuonis varžovus.

Antradienį 25-erių metų E. Benkunskas 110 m barjeriniame bėgime buvo penkioliktas (14,70 m), disko metime –devintas (45,02 m), o šuolyje su kartimi – vėl penkioliktas (4,60 m).

Jo dar laukia trys išbandymai: šuolis su kartimi, ieties metimas ir 1500 m bėgimas.

Be Edžio ir Edgaro, Lietuvos garbę Romoje begina viena iš 23-ijų čia atvažiavusiųjų – šuolininkė į tolį Jogailė Petrokaitė. Ji antradienį kvalifikacijoje geriausiu antruoju bandymu užfiksavo geriausią savo sezono rezultatą (6,65 m) ir, nors normatyvo (6,70 m) neįvykdė, dešimtu numeriu prasibrovė į finalininkių dvyliktuką.

Šios rungties finalas numatytas trečiadienį 21 val. 54 min.

Lietuviai su vienintele disko metiko Mykolo Aleknos bronza įpusėjus pirmenybėms bendroje medalių lentelėje dalinasi 23-ią vietą su portugalais.

Europos lengvosios atletikos čempionatas finišuos trečiadienį. 2026-aisiais pirmenybes priims Birmingamas, o 2028-aisiais − Chožuvas.