Renginys, skirtas 2014-ais metais Rusijos įvykdytos Krymo aneksijos 8-osioms metinėms paminėti, buvo surengtas kovo 18-ą dieną Lužnikų stadione.

Pekino žiemos olimpinėse žaidynėse 5-is medalius iškovojęs A. Bolšunovas užfiksuotas su kitomis Rusijos sporto žvaigždėmis – dailiojo čiuožimo atstovais Jevgenija Tarasova ir Vladimiru Morozovu, Viktorina Sinicina ir Nikita Kacalapovu, olimpiniu plaukimo čempionu Jevgenijumi Rylovu, gimnastėmis seserimis Dina ir Arina Averinomis, Viktorija Listunova.

Kai kurie atletai vilkėjo aprangą, ant kurios buvo išsiuvinėta „Z“ raidė, ja Rusijos karinės pajėgos žymi kare Ukrainoje dalyvaujančią karinę techniką.

Nors pranešama, jog 25-erių A. Bolšunovas nebuvo tarp tų, kurie renginio metu demonstravo „Z“ simbolį, slidinėjimo žvaigždę smerkia būrys jo kolegų iš Skandinavijos šalių.

Norvegas Ch. Jespersas renginį Lužnikuose pavadino „ligotu“ ir sveikino sprendimą uždrausti Rusijos sportininkams dalyvauti varžybose dėl Ukrainoje pradėto karo.

„Tiesiog nesveika tai, kas vyko (Maskvoje). Prakeikiau tai, kai pamačiau“, – leidiniui VG kalbėjo Norvegijos slidininkas.

„Gerai, kad jiems nebuvo leista varžytis likusioje sezono dalyje. Tai provokuoja“, – pridūrė Ch. Jespersas.

Švedijos biatlono žvaigždė Sebastianas Samuelssonas stebėjosi, ar išties šie Rusijos sportininkai renginyje dalyvavo laisva valia.

„Įdomu, ar jie priversti tą daryti, ar jie kvaili, kaip atrodo. Iš tiesų tai liguistai keista“, – leidiniui „Aftonbladet“ teigė biatlonininkas.

Kita slidinėjimo žvaigždė norvegas Tordas Asle'as Gjerdalenas taip pat abejojo, ar šie sportininkai turėjo alternatyvą nedalyvauti V. Putino palaikymo mitinge.

„Nežinau, kiek Bolšunovas galėjo nuo to atsiriboti. Manau, jie galėjo sulaukti griežtų bausmių, tad mums lengva čia sėdėti ir jį teisti.

Tik galime įsivaizduoti, kaip turėtų būti sunku rizikuoti kalėjimu ir, ko gero, blogesniais dalykais, kai esi toks atletas kaip Bolšunovas.

Tačiau nenoriu skleisti kokį nors pateisinimą tam“, – teigė 38-erių slidininkas.

Pjongčango olimpinė čempionė, Ukrainoje gimusi Olena Savčenko teigė negalėjusi patikėti, kai pamatė Rusijos sportininkus kariniame mitinge Maskvoje.

Šokių ant ledo žvaigždė teigė, jog jos šeima vis dar įstrigusi Ukrainoje, trūksta maisto ir vienu metu negalėjo išeiti į lauką kelias paras paeiliui.

Olimpinė ir pasaulio čempionė tvirtino likusi „be žado“, kai išvydo dailiojo čiuožimo atstovus V. Putino karinę kampaniją remiančiame propagandiniame renginyje.

„Labai skausminga matyti tai, kas vyksta Ukrainoje. Miršta vaikai ir žmonės, naikinama šalis – tai katastrofa. Ir šie sportininkai tai švenčia ir palaiko Rusijos veiksmus. Tai nežmoniška. Nežinau, ar jie ten dalyvavo savo noru ar ne.

Sklando gandai, jog jie turėjo ten dalyvauti ar buvo priversti tą daryti. Negaliu tą įvertinti“, – kalbėjo Ukrainoje gimusi, bet Vokietijai atstovavusi dailiojo čiuožimo žvaigždė.

Ji prisipažino, jog iš savo telefono kontaktų sąrašo teko ištrinti draugus iš Rusijos bei pridūrė, jog daugelis yra prieš karą, tačiau bijo prabilti viešai.

„Daugelis tiesiog labai bijo, todėl net tie, kurie yra prieš karą, nieko negali padaryti. Jie patys nežino, kaip tinkamai reaguoti. Kita vertus, jei turi nuomomę, turėtum netylėti.

Žinoma, nesu vietoje, negaliu spręsti, kokia situacija Rusijoje. Žinau, kad vien už žodžio „karas“ naudojimą socialiniuose tinkluose yra baudžiama. Mano požiūriu, žmonėms ten bus sunku vėl pažvelgti vienas kitam į akis“, – kalbėjo O. Savčenko, turinti giminių Mariupolio apylinkėse.

Primename, jog plaukimo aprangos gamintoja „Speedo“ nutraukė rėmimo sutartį su dukart olimpiniu čempionu, plaukiku J. Rylovu, kuris dalyvavo Rusijos prezidento Vladimiro Putino surengtame mitinge ir vilkėjo striukę, paženklintą „Z“ simboliu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Dalintis
Nuomonės