- Kaip manote kodėl kikboksas taip populiarėja Lietuvoje?

- Žmonės pradeda suprasti, kad kikboksas nėra žiauri sporto šaka. Pavyzdžiui, gruodžio 19-20 dienomis įvyko jaunių ir jaunučių (iki 15-os metų) čempionatas, kuriame įvyko 78 kovos. Pirmą dieną vaikai rungėsi pagal „Kick light“ taisykles (negalimi akcentuoti smūgiai), o antra dieną - pagal K1 taisykles.

Pirmą dieną, nors buvo labai daug kovų, pavyko išvengti traumų ir sumušimų. Nors kovos buvo gražios ir efektingos, vaikai namo grįžo sveiki, nesimatė jokių kovos pėdsakų. Kai kurie jauni sportininkai kitą dieną dalyvavo varžybose ir pagal K1 taisykles (ten jau galimi stiprūs akcentuoti smūgiai).

„Kick light“ disciplina Lietuvoje atsirado tik 2015 metais, bet sulaukė didelio populiarumo sporto klubuose, kurie propaguoja kovinį sportą. Žinoma, pradžioje buvo nemažai klaidų, nes disciplina visiškai nauja, sportininkai bandė smūgiuoti iš visų jėgų, daug kovų buvo nutraukiama dėl stiprių smūgių. Pamažu situacija ėmė keistis, treneriai ir sportininkai suprato šios disciplinos specifiką, išanalizavo savo klaidas ir varžybų metu vis mažiau įspėjimų dėl stiprių, akcentuotų smūgių. Kovos tampa vis techniškesnės ir saugesnės.

Taip pat nevertėtų pamiršti K1 disciplinos, kurios kaitina žiūrovų kraują, nes ten sportininkai išsikrauna ir parodo įspūdingas kovas. Šiose kovose demonstruojamas ne tik meistriškumas, smūgio jėga, bet ir charakteris.

- Dėl kokių priežasčių „Kick light“ išpopuliarėjo „per vieną naktį“?

- Ši disciplina tikrai neišpopuliarėjo per vieną naktį (juokiasi pašnekovas). LKF vadovybė jau seniai norėjo, kad ši disciplina atsirastų mūsų šalyje. Ji daug mastė ir planavo, bet darbų buvo pernelyg daug, trūko žmogiškųjų resursų. Bet dabar daug kas pasikeitė, prisijungė nauji žmonės, kurie „serga“ kikboksu ir daro viską, kad jis būtu populiarus. Federacija daug dėmesio skiria vaikams, nes būtent vaikai yra šio sporto ateitis, o „Kick light" disciplina leidžia vaikams dalyvauti varžybose, įgauti patirties ir išvengti traumų.

Vėliau galima sėkmingai pereiti į kitą populiarią kikbokso discipliną K1. Žinoma, ši disciplina pasirodė labai populiari ir atsirado daug analogų. Kažkaip visi prisiminė apie vaikus, kad sportas turi būti ne toks žiaurus. Žinoma geriau vėliau nei niekada, svarbiausia, kad tai nebūtų eilinis komercijos atvejis. LKF jau daug metų plėtojo šios disciplinos viziją, pasitarėme, kaip ir ką darysime, susidėliojome prioritetus, nusistatėme strategiją ir pradėjome veikti. Kol kas tik pirmi žingsniai, dar labai daug darbo, bet viskas vyksta taip, kaip suplanavome. Nesitikime, kad viskas išsipildys per vienerius metus, tai ilgalaikė strategija, kuri jau dabar duoda vaisius.

- Minėjote apie susiformavusią komandą, gal galite papasakoti smulkiau?

- Komanda dar nėra galutinai susiformavusi, bet mūsų gretos vis didėja. Šiais metais prisijungė nemažai naujų klubų ir žmonių, kurie populiarina šią sporto šaką. Ne paslaptis, kad Lietuvos kikbokso istorijoje buvo labai ilga pertrauka, kai niekas nevyko. Visai neseniai prasidėjo atgimimas. Federacija, lyg feniksas pakilo iš pelenų. Pavieniai asmenys bandė gaivinti šią sporto šaką, vėl pradėti organizuoti čempionatai. LKF vadovybė gaivino federaciją, vėliau prisijungė Vadimas Zelevas. Šis žmogus taip pat labai daug prisidėjo prie kikbokso populiarumo, jis atsakingas už K1 disciplinos vystymą.

Be to, jis yra vienintelis Lietuvoje kikbokso teisėjas, turintis aukščiausią WAKO A kategorijos teisėjo licenziją. V. Zelevas organizuoja turnyrus ir čempionatus, moko teisėjus, rengia seminarus. Prie komandos taip pat prisijungė Gintaras Čepas. Tai unikalus žmogus, kuris moka viską. Jis ne tik intensyviai dalyvauja federacijos veikloje, bet ir tapo „Kick light“ disciplinos tarptautiniu teisėju. Taip pat auga jauna teisėjų karta, daug dirbama, kad jie tobulėtų ir taptų pripažintais teisėjais. Komandos dėka pamažu vykdome užsibrėžtus tikslus. Taip jau susiklostė, kad LKF komandą sudaro labai skirtingų profesijų žmonės, kurių pasaulio pažinimo prizmė labai skiriasi, kiekvienas mato viską savomis akimis ir, kai prasideda diskusija, susideda labai aiškus ir gražus vaizdas.

Mus vienija meilė šiai sporto šakai, mums nerūpi komerciniai dalykai, mes, tiesiog, gyvename kikboksu ir norime, kad kuo daugiau žmonių pamiltų šią sporto šaką.

Darbo rezultatų ilgai laukti neteko, nes tai ką darome - darome vaikams, sportininkams. Šiais metais mūsų kovotojai dalyvavo daugelyje tarptautinių turnyrų ir parsivežė daugybę aukso, sidabro ir bronzos medalių. Jeigu būti tikslesniems, tai 2015 metais Lietuvos kikbokso federacijos komandos sportininkai dalyvavo 9 tarptautiniuose turnyruose, kurie vyko už Lietuvos ribų. Mūsų šalies sportininkai iškovojo 49 aukso medalius, 57 sidabro medalius ir 44 bronzos medalius. Žinoma, galėtų medalių būti ir daugiau, reikia tik rėmėjų ir dar geresnių rezultatų ilgai laukti nereikėtų.

Prie kikbokso atgimimo Lietuvoje labai stipriai prisidėjo žinomas advokatas ir Vilniaus miesto tarybos narys Sergejus Novikovas. Sunkiu federacijai metu jis tapo federacijos prezidentu ir ši sporto šaka atgimė iš naujo. Gaila, dėl tragiškų aplinkybių šio žmogaus su mumis nebėra, bet jis visada išliks mūsų širdyse. Asmeniškai šio žmogaus nepažinojau, tačiau federacijoje apie jį kalbama ir prisimenama iki šiol. Jis labai daug padarė, kad ši sporto šaka atgimtų ir taptu populiari.

- Mūsų šalies sportininkai iš 9 tarptautinių turnyrų parsivežė 150 medalių. Kaip jiems tai pavyko?

- Pastaruoju metu LKF sportininkai dalyvauja daug varžybų užsienio šalyse, jiems reikia patirties. Tam, kad jos įgautų keliaujame pas federacijos partnerius. Mums pasisekė, kad esame didžiausios mėgėjiško kikbokso organizacijos nariai (šiais metais WAKO organizacijos turnyruose dalyvavo sportininkai iš 117 pasaulio valstybių). Šioje organizacijoje suplanuota labai daug renginių, kiekvienai disciplinai rengiamas atskiras pasaulio ir Europos čempionatai, nes dalyvauja labai daug sportininkų ir, jei rengti visas disciplinas kartu, tai čempionatai trūktų po porą mėnesių.

Džiaugiamės, kad į Lietuvos čempionatus atvyksta sportininkai ir treneriai iš kitų valstybių, dalinasi savo patirtimi, padeda mūsų sportininkams tobulėti. Federacijos vadovybė nesivaiko greitos naudos ir nesiblaško iš vienos pusės į kitą, aklai bandydama įvairius variantus. Nusistatėme ilgalaikius planus ir perspektyvas, kurias pamažu įgyvendiname, mažais žingsneliais judame į priekį ir, kaip matome, judame teisinga kryptimi.

Federacija turi labai daug perspektyvių sportininkų, ypač daug tikimės iš mažiausių sportininkų, kurie ateityje garsins Lietuvos vardą visame pasaulyje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)