Mantas Jablonskis (klubas „Tritonas“) distanciją įveikė per 2 val. 3 min. 20 sek.), Unei Narkūnaitei (BTT) pergalę garantavo 2 val. 24 min. 50 sek. rezultatas.

Antrą vietą olimpinėje distancijoje iškovojo Gediminas Pajėda (2 val. 05 min. 33 sek.), trečią vietą išplėšė Tautvydas Kopūstas (2 val. 05 min. 48 sek.)

Moterų įskaitoje antros vietos nugalėtoja tapo Inga Aukselytė (2 val. 28 min. 30 sek). Trečią vietą iškovojo Ugnė Paurytė (2 val. 30 min 19 sek.).

U. Narkūnaitei – pirma pergalė Trakuose, bet ne šalies čempionate. Pernai ji triumfavo Panevėžyje surengtose Lietuvos OD pirmenybėse.

„Emocijos labai, labai geros. Daug dirbau dėl to, labai stengiausi, turėjau tikslą laimėti, niekada nepaleidau šios minties.

Kasdien galvojau apie šį triatloną ir tai mane varė į priekį. Pirma pergalė Trakuose ir apgintas čempionės titulas, kurį pernai iškovojau šalies čempionate Panevėžyje“, – po apdovanojimų džiaugėsi U. Narkūnaitė.

Ji atskleidė, kad jai tai buvo svarbiausias metų startas, o šiame sezone laukia du svarbūs tarptautiniai startai.

„Spalį startuosiu pasaulio čempionate amžiaus grupės įskaitoje ir pirmą kartą bandysiu pusės „Ironman“ distanciją Taline, tai bus rugpjūčio antra pusė. Kartu čia vyks šio nuotolio Lietuvos čempionatas.

Kalbant plačiau apie tikslus šioje sporto šakoje, triatlono tikrai nepaleisiu, dar sportuosiu. Labai myliu tai, ką darau, nors triatlonui paaukoju labai daug laiko“, – žadėjo U. Narkūnaitė.

Ji plaukimo rungtį įveikė kartu su Ugne Pauryte, o pergalingą pranašumą susikrovė dviračių rungtyje.

„Turint omeny, kad trasoje myniau viena, neturėjau kompanijos, rezultatas yra geras.

Galbūt sunkiausia paskutinėje rungtyje bėgti vienai, kai niekas nekvėpuoja į nugarą. Kai jaučiu konkurenciją, yra stimulas neatsipalaiduoti, galiu save labiau paspausti. Turėjau saugią persvarą bei stengiausi pasiekti gerą rezultatą“, – kalbėjo U. Narkūnaitė.

Ji palygino emocijas pirmą kartą laimėjus titulą Panevėžyje ir čia, Trakuose, apgynus čempionės vardą.

„Tas pirmas kartas buvo netikėtas, tuomet nelabai tikėjausi laimėti, tai buvo pirma tokia pergalė šalies čempionate.

Čia Trakuose daug didesnis renginys, daug mano klubo narių (BTT), žiūrovų, geras palaikymas. Sakyčiau, saldžios abi pergalės.

Kita vertus, kaip favoritė jaučiau spaudimą čia gerai pasirodyti, bet gal ir gerai, tai neleido pasiduoti, atsipalaiduoti“, – teigė U. Narkūnaitė.

Išnaudojo galimybę

„Kai įdedi labai daug darbo ir jis atsiperka, finišavus pirmam emocijos pačios geriausios“, – po pergalės džiaugėsi šalies čempionu tapęs M. Jablonskis.

Pernai jis liko 6-as ir distanciją įveikė 4 minutėmis lėčiau (2.07.36).

Šiemet Trakuose nesivaržė 2023-aisiais nugalėjęs latvis Artūras Liepa, trūko 2022 m. čempiono Luko Prokopavičiaus, ant podiumo pastaruosius kelerius metus lipę Igoris Kozlovskis ir Povilas Strazdas dabar savo dėmesį koncentruoja jaunimo treniravimui, tad šiemet atsivėrė galimybė ant prizininkų pakylos kopti naujiems veidams.

Ir savo šanso nepraleido pastaraisiais metais sparčiai progresavęs M. Jablonskis, prieš beveik dvejus metus savo jėgas išbandęs pasaulio „Ironman“ čempionate.

„Sekmadienį tikslas bendra prasme, aišku, buvo pergalė. Žinojau, kad galiu konkuruoti su kolegomis trasoje, todėl visose rungtyse buvo atskiri, mažesni tikslai. Juos įgyvendinus pergalė buvo reali.“

Jis po plaukimo rungties iš vandens lipo tik 15-as ir turėjo beveik 4 minučių deficitą.

„Plaukimo rungtyje nesu stipriausias, todėl starto linijoje stojausi į kraštą, kad išvengčiau spūsties ir galėčiau ramiai plaukti platesne trajektorija.

Iš vandens išlipau 15 vietoje ir apsidžiaugiau pamatęs, kad priekyje stipriausias dviratininkas Marijus Butrimavičius, supratau, bus su kuo dirbti dviračių trasoje gaudant lyderių grupę.

Vienas kitą pakeičiant pavyko visus pasigauti pirmo rato pabaigoje. Toliau važiavome grupėje, visada stengiausi laikytis arti priekio, jei sugalvotų kažkas atakuoti. Po antro rato likome keturiese ir likusį vieną ratą iki pat tranzito važiavom kartu išlaikant tempą, kad nepagautų kitos grupės, taip pat su minimaliomis atakomis.

Iš tranzito išbėgau trečioje pozicijoje, tačiau jau pirmame kilometre visus aplenkiau. Kiek posūkiuose pažiūrėdavau, ar kolegos neartėjo, todėl stengiausi išlaikyti stiprų tempą ir toliau. Taip bėgant pavyko finišuoti pirmam ir tuo pačiu užfiksuoti geriausią bėgimo laiką“, – apie varžybų eigą iš savo perspektyvų pasakojo M. Jablonskis.

„Asmeniškai ši pergalė reiškia daug, nes dar niekada nebuvo pavykę finišuoti pirmam bendroje įskaitoje. Taip pat ruošiantis šiam sezonui įdėjau labai daug valandų darbo. Labai smagu, kai įdėtas laikas parodo, kad buvo dirbama teisinga kryptimi“, – džiaugėsi M. Jablonskis.

Šiemet jis papildė sostinės triatlono klubą „Tritonas“.

„Esu ne iš Vilniaus, todėl dažnai (su klubo nariais) kartu sportuoti nesigauna, tačiau neretai tenka susimatyti Palangoje, įvairiuose renginiuose, kartu važiavau pavasarį į sporto stovyklą Ispanijoje. Smagu visomis prasmėmis, nes už pasiekimus Lietuvos čempionate klube numatyti finansiniai „priedai“, – teigė M. Jablonskis.

Jo planuose šiemet – likę Lietuvos triatlono taurės etapai bei pusės „Ironman“ Lietuvos čempionatas Taline.

Sprinto distancijoje pergalę iškovojo Radoslav Lajevski (01 val. 08 min. 10 sek.), o moterų įskaitoje – Vilgustė Gustaitytė (01 val. 13 min 07 sek).

Trumpiausioje, supersprinto distancijoje šiais metais geriausiai pasirodė Zigmas Reisas (32 min 27 sek) ir Ūla Sijavičiūtė (36 min. 48 sek.), jie tapo Lietuvos jaunimo triatlono čempionato, supersprinto distancijos čempionais.

Sprinto distancijos estafetės rungtyje greičiausia buvo „Kauno triatlono klubo“ komanda, kurią sudarė Erikas Aukštikalnis, Gediminas Linkus ir Tomas Bizimavičius. Jie 750 m plaukimo, 20 km dviračių mynimo ir 5 km bėgimo rungtis įveikė per 1 val. ir 38 sek.

Supersprinto distancijos estafetės rungtyje pirmą vietą iškovojo Andrius, Kalinauskas, Algirdas Tomas Venclovaitis, Rūta Cimarmanaitė, kvartetas nuotolį įveikė per 35 min. 27 sek.

Triatlonas Trakuose šiemet susilaukė rekordinio dalyvių kiekio – startavo net 747 sportininkai.