28-erių metų atletė kvalifikacijoje geriausiu antruoju bandymu užfiksavo geriausią savo sezono rezultatą (6,65 m) ir, nors normatyvo (6,70 m) neįvykdė, dešimtu numeriu prasibrovė į finalininkių dvyliktuką.

Finalas numatytas trečiadienį 21 val. 54 min.

„Tai ar papuoliau į finalą?“, – atėjusi į bendravimo su žiniasklaida zoną nekantraudama klausė lietuvė, netrukus sušokusi džiaugsmo šokį, kai išgirdo teigiamą atsakymą.

„Emocijos – labai geros. Labai džiaugiausi tuo 6,65 m šuoliu. Jaučiausi labai gerai ir žinojau, kad šiandien gali būti mano diena.

Tik gale panelės pradėjo šokinėti po 6,70 m, kas ir buvo kvalifikacinis normatyvas, ir stadiono ekrane rodė tik pirmas aštuonias, o manęs tarp jų nebuvo. Dar liko keturios vietos, bet nežinojau, ar telpu į tą dvyliktuką. Ir jūs pranešėte labai geras žinias. Labai smagu“, – savo išgyvenimais dalinosi ji.

Jogailė džiaugėsi, kad atrankoje parodė tai, ką sugeba – jos rezultatas yra geriausias per pastruosius dvejus metus.

„Visada į tokius čempionatus važiuoju tikėdamasi geriausio ir atiduodu visą savo širdį, laiką, emocijas bei gyvenimą. Žinoma, kad tai yra planuotas dalykas, nors tie planai kartais sportininkams ir neišsipildo. Šiandien, ačiū Dievui, viskas pavyko“, – džiaugėsi ji.

Šuolininkei – tai jau trečiasis ir kol kas geriausias Europos čempionatas karjeroje. 2016-aisiais Amsterdame ji buvo 23-ia (6,17 m), o 2022-aisiais Miunchene – 14-a (6,37 m.).

„Tai bus pirmas mano suaugusiųjų finalas. Tai, kaip sakant, prie pensijos jau pradėjau jau ir į finalus eiti, todėl labai džiaugiuosi (šypsosi). Finale turiu tiktai mėgautis, daryti tai, ką dariau šiandien, ir daryti dar geriau. O dabar – pailsėti, pavalgyti ir šviežia galva naują dieną restartuoti save. Rytoj vėl viskas iš naujo nuo pradžių“, – dėstė ji.

Pirmas J. Petrokaitės buvo nesėkmingas (peržengta linija), o trečiasis – 6,49 m.

„Kartais šuolininkui gerai turėti pirmą peržengimą, nes tai – toks indikatorius, kad tu jautiesi gerai tą dieną. Būtų gal šiek tiek baisiau nepribėgti per daug lentos“, – pasakojo sportininkė.

Kovą Italijos sostinėje tęsia dešimtkovininkas Edgaras Benkunskas, kuris įpusėjus vyrų varžyboms rikiavosi 16-as.

Jis po pirmadienį vykusių 100 m bėgimo (11,7 sek., 20 vieta), šuolio į tolį (7,17 m, 19 vieta), rutulio stūmimo (14,92 m, 8 vieta), šuolio į aukštį (202 cm, 6 vieta) ir 400 m bėgimo (50,58 sek., 20 vieta) rungčių turėjo 4072 taškus ir lenkė aštuonis varžovus.

Antradienį 25-erių metų E. Benkunskas 110 m barjeriniame bėgime buvo penkioliktas (14,70 m), o disko metime –devintas (45,02 m) bei pakilo į penkioliktą poziciją. Jo dar laukia trys išbandymai: šuolis su kartimi, ieties metimas ir 1500 m bėgimas.

Be Jogailės ir Edgaro, Lietuvos garbę Romoje begins vienas iš 23-ijų čia atvažiavusių. Antradienį nuo 14 val. į vyrų ieties metimo finalą brausis Edis Matusevičius.

Lietuviai su vienintele disko metiko Mykolo Aleknos bronza įpusėjus pirmenybėms bendroje medalių lentelėje dalinasi 23-ią vietą su portugalais.

Europos lengvosios atletikos čempionatas finišuos trečiadienį. 2026-aisiais pirmenybes priims Birmingamas, o 2028-aisiais − Chožuvas.