Puikią progą trinktelėti durimis turės ir iki šiol labiau nuvylusias nei džiuginusias pirmenybes turėję lietuviai: į aukštas vietas, o gal net ir į medalius kabinsis ieties metikas Edis Matusevičius bei šuolininkė į tolį Jogailė Petrokaitė.

Kol kas vienintelį apdovanojimą Lietuvai atnešė Mykolas Alekna (67,48 m ), laikytas vyrų disko metimo varžybų favoritu, bet tenkinęsis bronza ir pats pareiškęs: „Medalis yra medalis, bet manau visiems aišku, kad norėjosi daugiau“. Jo kolega Andrius Gudžius (64,43 m) liko septintas. Daugiau nė vienas iš 21-o savo pasirodymus jau baigusių mūsiškių į pirmuosius savo rungčių dešimtukus nepateko.

Tiesa, viskas dar gali stipriai pasikeisti. Tą puikiai priešpaskutinę pirmenybių dieną pademonstravo estai, kurių dešimtkovininkas Johannesas Ermas su 8764 taškais iškovojo istorinį aukso medalį. Tai – pirmasis aukščiausios prabos Estijos sportininkų apdovanojimas šiame amžiuje.

Pastarąjį kartą šios šalies atletas Europos čempionate triumfavo dar 1998-aisiais Budapešte. Tuomet, beje, tą taip pat padarė dešimtkovininkas Erki Noolis, vėliau tapęs ir Sidnėjaus olimpiniu čempionu.

Lietuvai aukso medalius Europos čempionatuose kala tik disko metikai: Virgilijus Alekna (2006-aisiais Geteborge), Andrius Gudžius (2018-aisiais Berlyne) ir M. Alekna (2022-aisiais Miunchene).

Ar trečiadienio vakarą ši istorinė tendencija gali būti pakeista? Bent jau po atrankos varžybų pagrindo tuo tikėti yra.