Pirmadienio rytą į Helsinkį išskrido aštuoni Lietuvos lengvaatlečiai, dalyvausiantys Europos jaunimo (iki 23 metų) pirmenybėse.

Greta Suomijos sostinės esančiame Espe varžybos prasidės ketvirtadienį, ir lietuviai į jas būtų iškeliavę vėliau, bet turėjo pasiskubinti – dėl NATO viršūnių susitikimo antradienį ir trečiadienį Vilniaus oro uostas bus uždarytas reguliariems reisams.

M. Alekna jaunimo čempionate pasirodys paskutinį sykį. Šioje amžiaus grupėje leidžiama startuoti lengvaatlečiams, kuriems metų, kuomet rengiamas turnyras, pabaigoje bus ne daugiau nei 22-eji. Po dvejų metų vilnietis į tokį amžiaus limitą nebesutilps.

Taip smarkiai pastumti asmeninį rezultatą – tikrai retas atvejis, man tokių šuolių buvo tik vaikystėje, mėtant lengvesnį diską. Labai džiaugiuosi, kad broliui pavyko – nustebino tiek mane, tiek visus kitus. Dar nežinau, ar pasaulio čempionate dalinsimės vienu kambariu, bet labai realu. Abiem dalyvauti varžybose bus ramiau – būsime dviese ir vienas kitą palaikysime.
Mykolas Alekna apie pasaulio čempionate debiutuosiantį brolį Martyną

Varžydamasis amžiaus grupėje iki 20 metų, jis 2021-aisiais tapo tiek Europos, tiek pasaulio čempionu.

Pernai M. Alekna sensacingai debiutavo tarp suaugusiųjų, pelnydamas auksą Senojo žemyno ir sidabrą – planetos pirmenybėse.

Nors dabar jau matuojasi su geriausiais iš geriausių, pasirodymą Espe disko metikas planavo iš anksto.

„Yra didelė galimybė laimėti medalį atstovaujant Lietuvai, tad kodėl gi to nepadarius? Man tai bus gera treniruotė prieš pasaulio čempionatą. Mėtysime „vyrišką“ dviejų kilogramų diską, bus gana stiprių varžovų – laukia geros varžybos“, – Delfi pirmadienį sakė atletas.

Savo rezultatais šiemet 71 m įrankį skraidinęs lietuvis būsimus konkurentus lenkia visa galva.

Tiesa, mėtydamas kaire ranka Espe čempionu netaptų ir jis – suprakaituoti reikės.

Du vokiečiai – Stevenas Richteris ir Mika Sosna – jau yra sviedę diską už 65 m ribos, dar keliems sportininkams iki jos nebedaug trūksta.

67,48 m yra nuotolis, kurį taip pat vertėtų įsidėmėti M. Aleknai. Prieš dvejus metus Taline (Estija) tiek metė būsimas planetos čempionas iš Slovėnijos Kristjanas Čehas, užfiksavęs varžybų rekordą.

Kristjanas Čehas

„Žiūrėsiu, kokia bus savijauta, bet manau, kad tikrai įmanoma“, – paklaustas, ar yra nusiteikęs pakeisti konkurento pavardę savąja ties šiuo įrašu rekordų suvestinėse, pečiais traukė M. Alekna.

Šį sezoną diską toliau nei 70 m jis siuntė du kartus. Tačiau tai buvo pavasarį, o atėjus vasarai Berklio universitete studijuojančio sportininko rezultatai smuktelėjo.

Anot jo paties, sportinės formos bangavimas neperžengia įprastų normų.

„Negalima visą sezoną išlikti labai geros formos. Balandį ir gegužę ji buvo pakilusi, dabar gal kažkiek nusėdusi. Bet iki pasaulio čempionato – dar mėnuo, ten ir bandysiu demonstruoti geriausius rezultatus. Varžovai – labai stiprūs, visi alkani, visi nori medalio. Bus labai įtempta kova“, – rupgjūčio 19-27 d. Budapešte (Vengrija) laukiančiam svarbiausiam sezono startui iš anksto ruošiasi lengvaatletis.

Jis nesureikšmina netikėtos nesėkmės JAV studentų pirmenybių (NCAA) finale Ostine praėjusį mėnesį: tuomet M. Alekna tenkinosi kukliausiu rezultatu per pastaruosius pusantrų metų (63,25 m) ir liko trečias.

Vis dėlto iš sportininko žodžių galima suprasti, jog jis šiek tiek graužiasi per dvejus metus vis dar netapęs NCAA čempionu – pernai tuomečiam pirmakursiui finale nugalėti taip pat nepavyko.

„Galbūt čia ir problema, kad per mažai man šitas titulas rūpi. Atrodo, varžybos kaip varžybos, tikrai jų nesureikšminau.

Bet turiu dar dvejus metus, ir tą titulą tikrai reikės vienaip ar kitaip pasiimti. Kitais metais susikaupsiu ir stengsiuosi laimėti, ir taip per ilgai jau reikia laukti“, – žadėjo M. Alekna.

Mykolas Alekna, Mantas Jusis

Praėjęs sezonas jam buvo intensyvesnis – dėl pandemijos prieš tai sujaukto tarptautinio kalendoriaus vasarą vyko tiek Europos, tiek pasaulio čempionatai.

Šiemet M. Alekna kol kas dalyvavo septyneriose varžybose, ir tik sykį bandė jėgas Europoje konkuruodamas su profesionalais – liepos pradžioje Stokholme (Švedija) vykusiame Deimantinės lygos etape užėmė ketvirtą vietą (66,91 m).

Palyginimui, sezono lyderis K. Čehas į sektorių jau žengė 11 kartų.

Tačiau startų stygiaus M. Alekna teigia nejaučiantis.

„Pernai man gal reikėjo daugiau varžybų, kad įgaučiau pasitikėjimo savimi. Dabar jau su visais konkurentais esu apsišaudęs, jaučiuosi ramiau – nors startų mažiau, viskas sekasi neblogai“, – įsitikinęs trenerių Manto Jusio ir Mohamado Saataros auklėtinis.

Pasaulio čempionate Budapešte dar drąsiau pasijusti jam leis ypač artima kompanija.

Pirmą kartą į tokio rango varžybas M. Alekna keliaus kartu su dvejais metais vyresniu broliu Martynu. Pastarasis birželį Latvijoje vienu mostu pagerino asmeninį rekordą 3 metrais – 67,23 m.

Martynas Alekna

„Dar nežinau, ar Budapešte dalinsimės vienu kambariu, bet labai realu. Bus smagu – su broliu treniruojamės kiekvieną dieną, draugiškai konkuruojame, stumiame vienas kitą į priekį. Abiem dalyvauti varžybose bus ramiau – būsime dviese ir vienas kitą palaikysime.

Taip smarkiai pastumti asmeninį rezultatą – tikrai retas atvejis, man tokių šuolių buvo tik vaikystėje, mėtant lengvesnį diską. Labai džiaugiuosi, kad broliui pavyko – nustebino tiek mane, tiek visus kitus. Dabar jo rezultatai artėja link disko metimo elito. Galėsiu varžytis su broliu tarp geriausiųjų, puiku“, – komentavo M. Alekna.

Tuo metu rusai yra tie, su kuriais varžytis jam norėtųsi mažiausiai.

Anksčiau M. Alekna buvo kategoriškai pareiškęs, jog nedalyvaus varžybose, kuriose pasirodys Ukrainą užpuolusių agresorių atstovų.

Lengvoji atletika pastarųjų atžvilgiu laikosi griežtesnės pozicijos nei daugelis kitų olimpinių sporto šakų, tad sutikti Rusijos sportininkų M. Aleknai artimiausiu metu negresia.

Kita kalba apie 2024 metų Paryžiaus olimpines žaidynes, dėl kurių išlieka daug abejonių.

„Aišku, su rusais dalyvauti nesinori, greičiausiai tektų atsisakyti. Bet priklausys nuo visos komandos pozicijos – čia jau vadovai nuspręs, ar važiuosime, ar ne. Lieka tikėtis, kad rusų nebus“, – dabar jau atsargiau žodžius renka M. Alekna.

Be jo, Espe Lietuvos delegacija turės dar vieną rungties favoritę. 3000 m kliūtinio bėgimo specialistė Greta Karinauskaitė tarp Europos jaunimo čempionato dalyvių išsiskiria geriausiu sezono rezultatu (9 min. 26,88 sek.).

Pirmenybėse taip pat pasirodys Tomas Keršulis (400 m), Kristupas Seikauskas (200 m), Lukrecija Sabaitytė (200 m), Olivija Vaitaitytė (septynkovė), Domas Gailevičius (110 m barjerinis bėgimas) bei Gabija Klimukaitė (100 m barjerinis bėgimas).

Ketvirtadienį prasidėsiančios varžybos tęsis iki sekmadienio. Vaikinų disko metimo rungties atranka vyks ketvirtadienį, finalas – šeštadienį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją