B-Girl Raygun Prancūzijos sostinėje vykusiose breiko varžybose nesurinko nė taško ir pasitraukė iš tolimesnės kovos dar grupių etape. Tačiau jos pasirodymas iššaukė milžinišką reakciją.

36-erių metų universiteto dėstytoja ant scenos šokinėjo kaip kengūra, taip pat darė kitus neaiškius judesius ir ant grindų tiesiog voliojosi, dėl ko vėliau socialiniai tinklai tiesiog sprogo nuo daugybės pašaipių atsiliepimų ir komentarų, kad už ją „net kengūra sušoktų geriau“. Itin keistas Raygun šokis nepaliko abejingų: vieni piktinosi, kad tai vadinama olimpine rungtimi ir ši dalyvė apskritai yra tarp šešiolikos geriausiųjų, o kiti gynė australę už drąsa ir originalumą.

Pati R. Gunn galiausiai išplatino savo komentarą socialiniame tinkle „Instagram“, kur jautriai kalbėjo apie jai liejamą kritiką ir patyčias internete.

„Aš nežinojau, kad tai atvers duris tokiai neapykantai ir patyčioms. Tai tiesą sakant mane labai gniuždė“, – kalbėjo australė.

Kritikos ji sulaukė ne tik iš anoniminių interneto vartotojų, net ir iš įvairių pasaulio garsenybių.

Galiausiai internete pasirodė peticija, kurioje buvo reikalaujama ištirti, kaip R. Gunns buvo nominuota olimpinėms žaidynėms. Peticiją pasirašę per 54 tūkst. žmonių reikalavo, kad breiko šokėja viešai atsiprašytų dėl tokio savo pasirodymo. Tiesa, peticija vėliau buvo pašalinta iš interneto.

Australijos olimpinis komitetas oficialiai pareiškė, kad tokia peticija yra „erzinanti, klaidinanti ir įžeidžianti“, o R. Gunns delegavimas į rinktinę buvo skaidrus. Anot Australijos olimpinio komiteto, „priekaištai breiko šokėjai nepagrįsti ir tik iššaukė nereikalingą reakciją“.

R. Gunn kalbėjo ne tik apie save, bet ir artimuosius – šeimą ir draugus, kurie taip pat tapo šio skandalo aukomis. Kreipdamasi į visuomenę ji prašė palikti jos šeimą, draugus ir australų breiko bendruomenę ramybėje.

„Visi dėl šios situacijos kenčia, todėl prašau gerbti asmeninę erdvę“, – sakė ji.

R. Gunn taip pat pridūrė, kad ketina kelias savaites pailsėti Europoje.

Australijos breiko šokėją užstojo ir olimpinį sidabro medalį iškovojusi Lietuvos atstovė Dominika Banevič: „Aš manau, kad per daug dėmesio suteikiama jos pasirodymui. Mergina iš Australijos padarė viską, ką ji galėjo tuo metu padaryti. Jis tiesiog laimėjo atranką savo kontinente, kur lygis nėra aukštas. Jos kaltinti tikrai nereikia. Tam skiriama per daug dėmesio.“

Po Paryžiaus žaidynių breikas trauksis į olimpinį užribį – 2028-aisiais Los Andžele ši sporto šaka programoje nefigūruos.

Į būsimųjų žaidynių programą įtrauktos ne tik įprastos olimpinės sporto šakos, bet ir skvošas, kriketas, beisbolas ir softbolas, bekontaktis amerikietiškas futbolas bei lakrosas.