Malonią staigmeną moterų šuolio į tolį kvalifkacijoje pateikusi ir dešimtu geriausiu rezultatu į finalą įšokusi lietuvė jame taip pat buvo dešimta.

Lietuvė dar trimis centimetrais pagerino asmeninį sezono rezultatą – 6,68 metro (X–6,41 m–6,68 m), bet jai iki geriausiųjų aštuntuko, gavusio po dar tris bandymus, pritrūko 1 centimetro.

Kaip ir atrankos važybose, taip ir finale Jogailė pradėjo nuo neįskaityto bandymo (peržengė liniją), kas ne tik sudegino vieną šansą, bet ir vėliau kainavo jau žemesnę vietą. 9-oje pozicijoje finišavusi rumunė Alina Rotaru-Kottmann taip pat užfiksavo identišką rezultatą (6,68 m), tačiau tolesnis nei lietuvės buvo jos antras geriausias šuolis (6,54 m).

Tuo metu į aštuonetą prasibrovusi ispanė Fatima Diame savo artimiausias konkurentes pralenkė viso labo vienu centimetru (6,69 m).

Triumfavo vokietė Malaika Mihambo su 7,22 m. Sidabras atiteko italei Larissa Iapichino (6,94 m), o bronza – portugalei Agatei De Sousai (6,91 m).

„Oi, labai gaila pirmo, antro šuolio. Tas trečias jau buvo geras. TOP-8, kas buvo mano svajonė, šiandien tikrai galėjo labai lengvai būti, bet nesukrito kortos. Gaila, kad jo nėra, nes tikrai galėjo būti. Dar apmaudžiau dėl to vieno centimetro, tokios tos ir emocijos.

Na, taip, vis tiek manau, kad tai yra pasiekimas. Ne kiekvieną dieną žmonės tokius dalykus daro. Esu dėkinga už tą galimybę ir už Dievulio duotą talentą, bet visą laiką mes, sportininkai maksimalistai, norime daugiau, tai šiek tiek gaila, kad šiandien taip“, – teigė J. Petrokaitė.

Paklausta, koks apskritai jausmas buvo pirmą kartą dalyvauti tokio rango varžybų finale, Jogailė atmosfera buvo patenkinta ne iki galo.

„Griaudėjo didelės ovacijos italei I. Iapichino ir ne tokios didelės kitoms šuolininkėms. Šiek tiek gal jautėsi užmirštas šuolio į tolį sektorius. Norėjosi gal kažkiek atsiriboti nuo to viso triukšmo stadione. Bet viskas smagiai iš esmės“, – šypsojosi Lietuvos čempionė.

28-erių metų atletė pripažino, kad didžiausia dabartinė jos svajonė yra patekimas į Paryžiaus žaidynes.

„Jaučiausi labai gerai. Smagu, sezono geriausias rezultatas. Tikiuosi, Paryžiaus atrankai tai padės. Jeigu būtų tie TOP-8, tai būtų pridėję daug daugiau motyvacijos. Visą savo širdį į darbą dedu su ta mintimi, kad Paryžius bus. Tikiuosi, ši svajone išsipildys“, – vylėsi ji.

Bilietą į olimpines žaidynes savo kišenėje jau turi ieties metikas Edis Matusevičius, kuris Europos čempionato finale kovojo tuo pat metu, kaip ir ir Jogailė.

„Žinoma, užmesdavau akį. Su Edžiu esame užaugę. Nuo jaunų dienų važiuojame į įvairiausius startus. Esame, sakyčiau, draugai už treniruočių ribų ir panašiai, tai Edį palaikiau visa širdimi ir visada palaikau.

Aš manau, kad jo vieta – labai gerai. Žinau, kad Edis bus labai nusivylęs, nes jis yra itin didelis maksimalistas. Aišku, mes, sportininkai, visi norime to medalio ir jis buvo labai labai arti to. Tai aš manau, kad jis bus šiek tiek nusivylęs, bet tai yra geras pasiekimas“, – apie ketvirtą kolegos užimtą vietą sakė sportininkė.

Finale lietuvė startavo septinta. Geresnius asmeninius rezultatus už Jogailę turėjo net dešimt finalininkių, tačiau atsilikimas nuo poros jų – tik 6 centimetrai, taigi atrodė, kad viskas įmanoma.

Šuolininkei – tai jau trečiasis ir kol kas geriausias Europos čempionatas karjeroje. 2016-aisiais Amsterdame ji buvo 23-ia (6,17 m), o 2022-aisiais Miunchene – 14-a (6,37 m.).

Jogailė kvalifikacijoje antruoju bandymu užfiksavo ligtolinį geriausią savo sezono rezultatą (6,65 m) ir, nors normatyvo (6,70 m) neįvykdė, dešimtu numeriu prasibrovė į dvyliktuką.

Lietuviai su vienintele disko metiko Mykolos Aleknos bronza bendroje medalių lentelėje kartu su suomiais pasidalino 27-ąjį laiptelį. Prieš dvejus metus Miunchene su to paties M. Aleknos auksu mūsiškiai buvo 18-i.

Estai Romoje finišavo 17-i. Latviai liko be apdovanojimų.

Bendros įskaitos nugalėtojais pirmą kartą istorijoje tapo visą čempionatą dominavę šeimininkai italai. Jų glėbyje – net 24 medaliai (11 aukso, 9 sidabro ir 4 bronzos). Antri pagal apdovanojimus – prancūzai su 16 (4 aukso, 5 sidabro ir 7 bronzos), treti – britai su 13 (4 aukso, 4 sidabro ir 5 bronzos).

2026-aisiais pirmenybes priims Birmingamas, o 2028-aisiais − Chožuvas.