Australijos dienraštis „Herald Sun“ paskelbė, jog atlikus treniruočių stovykloje prieš žaidynes dalyvavusių kinų plaukikų patikrinimą, kelios dešimtys jų buvo įkliuvę dėl to paties preparato – kraujotaką gerinančio trimetazidino.

Vis dėlto Kinijos antidopingo agentūra (CHINADA) nustatė, jog draudžiama medžiaga buvo užterštas stovykloje sportininkams patiektas maistas, ir neįžvelgusi pačių olimpiečių kaltės juos visiškai išteisino.

Tiek Tarptautinė plaukimo federacija („World Aquatics“), tiek Pasaulinė antidopingo agentūra (WADA) sutiko su tokiu sprendimu, ir visiems Kinijos plaukikams leista dalyvauti Tokijo žaidynėse.

Bet plaukimo bendruomenė linksniuojama neatsakytus klausimus – kaip trimetazidinas pateko į atletų maisto davinius ir kodėl ši istorija buvo nutylėta?

„Kam iš tiesų naudingas toks slaptumas? O kur skelbiama griežta atsakomybė? WADA labai nuvilia“, – reagavo triskart olimpinis čempionas iš Didžiosios Britanijos Adamas Peaty, tarp kurio konkurentų olimpiniame Paryžiuje bus trimetazidino skandalo taip pat paliestas dabartinis pasaulio čempionas Qinas Haiyangas.

„Oho. Diskvalifikuokite juos visus ir neleiskite daugiau niekada varžytis“, – rėžė kitas britas Jamesas Guy, pareikalavęs Wango Shuno Tokijuje pelnytą olimpinį auksą perleisti antroje vietoje likusiam jo tautiečiui Duncanui Scottui.

„Mane liūdina, kai sporto tyrumą į šoną nustumia pinigai ir politika“, – atsiliepė estafetės 4x200 m laisvu stiliumi olimpinį sidabrą prieš trejus metus pelniusi Allison Schmitt, kurios atstovautą JAV komandą tuomet aplenkė tik pasaulio rekordą gerinusios kinės.

„Trūksta žodžių. Visiškas liūdesys dėl švarių sportininkų ir sistemos, kuri jų neapgynė“, – pridūrė dukart olimpinė čempionė iš JAV Lilly King.

Susirūpinimą dėl šios istorijos pareiškė JAV, Australijos, Kanados plaukimo federacijos, o Vokietijos vidaus reikalų ministrė Nancy Faeser ją pavadino „įtartina“.

JAV dienraštis „The New York Times“ ir Vokietijos ARD televizija patvirtino kolegų Australijoje paviešintą informaciją bei paskelbė daugiau faktų apie kontroversišką bylą, tuo metu swimswam.com pagarsinti gandai įnešė naujos sumaišties.

Plaukimo portalas pranešė, jog JAV plaukikės sulaukė skambučio iš savo šalies antidopingo agentūros (USADA) ir žinios, jog bent jau Tokijo olimpinės estafetės 4x200 m laisvu stiliumi rezultatai turėtų būti peržiūrėti dėl gresiančios kinių diskvalifikacijos.

Bet tiek „World Aquatics“, tiek pati USADA netrukus paneigė šią informaciją.

Kinijos plaukikai olimpiniame Tokijo baseine iš viso sužvejojo šešis medalius, iš jų tris – aukso.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją