Žaidynes rengianti Azijos olimpinė taryba (OCA) – kontinentinis Tarptautinio olimpinio komiteto (IOC) atitikmuo – vasarą žadėjo pakviesti į Hangdžou maždaug pusę tūkstančio Rusijos ir Baltarusijos atletų.

Praėjusią žiemą savo poziciją sportininkų iš agresorių šalių atžvilgiu sušvelninęs IOC taip pat ragino nagrinėti galimybes, kaip juos įtraukti į olimpinių kelialapių dalybas – nors ir negarantuodamas, kad rusai ir baltarusiai tikrai galės dalyvauti 2024 metų Paryžiaus žaidynėse.

Bet papildomų konkurentų Azijos šalys ant savo pečių taip ir neužsikrovė.

Šio mėnesio pradžioje IOC pranešė, kad neutraliu statusu Hangdžou turėjusių pasirodyti kviestinių svečių nebus dėl „techninių priežasčių“.

S. Pozdniakovas dėl to kaltina IOC prezidentą Thomasą Bachą ir ypač – laikinąjį OCA vadovą iš Indijos Randhirą Singhą.

„Kai pasiūlė ieškoti būdų Rusijos ir Baltarusijos sportininkams sugrįžti į tarptautinę areną, pats Th. Bachas užsiminė apie Azijos žaidynes. Po to man skambino OCA generalinis direktorius Husainas Al-Musallamas, tvirtino, kad esame laukiami, kad mūsų atletams rezervuota 500 vietų.

Laukėme tikslesnių žinių apie atranką, logistiką, galų gale, oficialaus pakvietimo. Bet toliau sekė visiška tyla iki pat žaidynių pradžios. Manau, diplomatijos aspektu toks elgesys yra visiškai nepriimtinas – jie mums net nepranešė, kad apsigalvojo“, – TASS komentavo S. Pozdniakovas.

R. Singhas kiek anksčiau tvirtino, jog rusai ir baltarusiai buvo pageidaujami Azijos žaidynėse, bet nerasta reikiamų logistinių sprendimų.

S. Pozdniakovui toks argumentas – nesuprantamas.

„Žaidynės vyksta Kinijoje, mūsų šalių santykiai leistų išspręsti visus saugumo iššūkius, o geografinis artumas – logistines problemas. Bet jie užėmė neproduktyvią poziciją“, – pareiškė 50-metis triskart olimpinis čempionas, kaip ir Th. Bachas, jaunystėje sportavęs ant fechtavimo takelio.

Šimtametę istoriją turinčiose Azijos žaidynėse dalyvauja apie 12 tūkst. sportininkų iš 45 valstybių. Po pirmųjų keturių varžybų dienų medalių lentelėje tvirtai pirmauja šeimininkė Kinija, lenkdama Pietų Korėją ir Japoniją. Žaidynės tęsis iki spalio 8 d.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)