Jame skirtingai pasirodė du į jį patekę lietuviai. Titulą gynęs sezono lyderis ir pasaulio rekordininkas Mykolas Alekna (67,48 m ) užėmė trečią vietą ir užsikabino bronzos medalį, o jau šeštąjį kartą Senojo žemyno pirmeybėse dalyvavęs 2018-ųjų šių varžybų nugalėtojas Andrius Gudžius (64,43 m) tenkinosi septinta vieta.

Triumfavo pasaulio čempionas slovėnas Kristjanas Čehas su 68,08 m rezultatu, o sidabrą kiek nelauktai sugriebė austras Lukas Weishaidingeris (67,70 m).

„Sunku buvo, sunkios varžybos. Aišku, medalis yra medalis, bet manau visiems aišku, kad norėjosi daugiau. Tos varžybos – jau antros šiandien, tai tas nuovargis jau jautėsi. Pirmas X kiek išmušė iš vėžių, norėjosi jau pirmu bandymu mesti toli, bet tai nepavyko, tai gal tas kažkiek ir pakeitė tolesnę eigą“, – sakė Mykolas.

„Oras buvo neblogas, bet tiesiog kvalifikacija ir finalas per vieną dieną nėra lengva gerą rezultatą pasiekti. Bet norėjosi aukštesnės vietos“, – neslėpė jis.

Įdomu, kad po pirmųjų visų finalininkų metimų buvo prašluotas sektorius, tačiau M. Alekna dėl varžybų sąlygų nepriekaištavo.

„Aš nesiskundžiau, man viskas tiko, gal kiti pasiskundė“, – tikino atletas.

Paklaustas, ar šis, pergale nevirtęs pasirodymas, gali pasitarnauti ateityje, pavyzdžiui, artėjančiose Paryžiaus olimpinėse žaidynėse, M. Alekna su tuo sutiko.

„Aš manau, kad taip. Tai – tikrai gera pamoka. Dar vienos varžybos su geriausiais pasaulyje prideda ir patirties, ir motyvacijos“, – tvirtino jis.

K. Čehas su 68,08 m į pirmą vietą pakilo jau po antrojo mėginimo, tačiau per likusius metimus nė vienam kitam diskininkui šio rezultato pavyti nepasisekė.

„Tikrai taip, ta 68 metrų riba nėra kažkokia labai tolima. Vis tiek ir ryte numečiau 67,5 m. Tad tikėjau, kad tikrai galiu pagerinti, bet nepavyko“, – krimtosi M. Alekna.

2022-aisiais Miunchene vykusiame Europos čempionate triumfavęs M. Alekna (69,78 m) pagerino ir iki tol nuo 2010-ųjų lenkui Piotrui Malachowskiui priklausiusį pirmenybių rekordą.

Tačiau dar nė vienam lietuviui per visą šios sporto šakos istoriją nėra pavykę apginti titulo – nei Romui Ubartui, nei Virgilijui Aleknai, nei Andriui Gudžiui.

„Aišku, nėra lengva, bet gal vienas sportininkas ir nėra to titulo apgynęs, o bendrai šalis yra: 2019-aisiais Andrius buvo pirmas, o 2022-aisiais – aš“, – dėstė Mykolas.

Kvalifikacijoje visus M. Alekna reikalus jau pirmuoju mėginimu – 67,5 metro, įvykdytas normatyvas (66 m) ir bilietas į finalą. Mykolas vienintelis iš visų dalyvių pasiekė tiesioginiam pateikimui į finalą nustatytą kartelę.

Tuo metu A. Gudžiui ryte teko kaip reikiant paprakaituoti ir su 63,02 m rezultatu netgi palaukti konkurentų iš B grupės, tarp kurių buvo ir vos 18-as likęs Martynas Alekna (61,18 m), pasirodymų. Galiausiai Andrius 9-uoju numeriu prasibrovė tarp 12 geriausiųjų.

Primename, kad M. Alekna ir po istorinio pasirodymo Oklahomoje, kur pagerino beveik keturis dešimtmečius gyvavusį pasaulio rekordą (74,35 m), nenustojo demonstruoti fenomenalių rezultatų: atletas užtikrintai laimėjo tris iš eilės prestižinės „Deimantinės lygos“ etapus, pridėjo pergalę varžybose Estijoje ir dabar išvyko į Romą ginti Europos čempiono titulo.

Europos čempionatas Romoje tęsis iki birželio 12 dienomis. Jame Lietuvos garbę iš viso gina 23 lengvaatlečiai.