Po poros savaičių savo 22-ąjį gimtadienį švęsiantis pasaulio rekordininkas iš Vilniaus dėl nugalėtojo vardo grūmėsi su dar šešiais sportininkais. Tarp jų buvo ir Paryžiaus žaidynėse bronzos medalį užsikabinęs slovėnas Kristjanas Čehas (65,40 m), bet šis tenkinosi tik penkta pozicija.

Tuo metu M. Alekna, kaip ir Paryžiaus olimpinėse žaidynėse, iškovojo sidabrą (68,86 m.). Mykolui už užimtą antrą vietą taip pat atiteks 12 tūkstančių JAV dolerių premija.

Triumfavo jau pirmu metimu visus pribloškęs ir lygos rekordą pagerinęs australas Matthew Denny (69,96 m).

Bronza džiaugėsi austras Lukas Weisshaidingeris (66,52 m).

Ketvirtas buvo švedas Danielis Stahlis (66,26 m).

Savo ruožtu olimpinis čempionas iš Jamaikos Roje Stona liko už „Deimantinės lygos“ finalo borto, nes startavo tik paskutiniame etape Romoje, kur surinko 7 taškus. Briuselyje nėra ir Andriaus Gudžiaus (8 taškai), kuris sezoną baigė iškart po savo olimpinio starto.

Pirmi du lietuvio, kuris į paskutines sezono varžybas atvyko tiesiai iš JAV, kur tęsia savo studijas, bandymai buvo neįskaityti, trečio metimo rezultatas – 62,72 m, ketvirto – 66,22 m, penkto – 68,86 m, šešto – 67,15 m.

Į Belgijos sostinę M. Alekna atkeliavo kaip favoritas, kadangi įskaitiniuose „Deimantinės lygos“ etapuose buvo surinkęs daugiausiai taškų.

2024-aisiais lengvaatletis laimėjo Europos čempionato bronzą ir Paryžiaus olimpinių žaidynių sidabrą, o balandžio mėnesį pagerino disko metimo rungties pasaulio rekordą, kuris gyvavo beveik 38-erius metus.

Šeštadienį Briuselyje vyks antra finalo diena, o kitas „Deimantinės lygos“ sezonas prasidės kitų metų balandžio 26 d. Siamene, Kinijoje.

Finalo eiga gyvai:

M. Alekna finalą pradėjo paskutinis, septintas.

Jau pirmu metimu driokstelėjo titulą gynęs australas Matthew Denny, diską nusviedęs net 69,96 m. Taip jis pagerino ne tik asmeninį ir nacionalinį, bet ir visų laikų „Deimantinės lygos“ rekordą (69,94 m), kuris gyvavo net 40 metų.

Pirmasis M. Aleknos bandymas buvo neįskaitytas. Antrasis – taip pat.

Po dviejų mėginimų antroje vietoje rikiavosi slovėnas K. Čehas (64,94 m.), o trečioje – švedas Danielis Stahlis (64,63 m). Finalo lyderis M. Denny ir toliau buvo solidus – 68,77 m.

Kuklus, bet bent jau legalus buvo trečiasis M. Aleknos metimas – 62,92 m, pakylėjęs jį į penktą poziciją.

Netrukus Mykolas dar labiau šoktelėjo į viršų – su 66,22 m rezultatu lietuvis trumpai buvo antras, bet greitai jį aplenkė tiek austras Lukas Weisshaidingeris (66,52 m), tiek ir D. Stahlis (66,26 m).

Visgi priešpaskutinis bandymas M. Aleknai leido sugrįžti ant antrojo laiptelio – 68,86 m.

Paskutiniu mėginimu Mykolas diską nuskraidino 67,15 m ir užsitikrino sidabrą.

„Deimantinė lyga“ – didžiausios lengvosios atletikos komercinės varžybos pasaulyje, o etapai Afrikos, Azijos, Šiaurės Amerikos ir Europos žemynuose vyko nuo balandžio iki pat rugsėjo. Juose dalyvaudami lengvaatlečiai rinko įskaitinius taškus ir tik vienetai pateko į finalą.

Šios rungties atstovai taškus kaupė keturiuose įskaitiniuose etapuose (maksimaliai buvo galima surinkti 32 taškus) – į finalą pateko šeši, kurie surinko daugiausiai taškų, o septinta vieta patikėta disko metikui iš Belgijos Philipui Milanovui.

Šių varžybų, kurios rengiamos nuo 2010 metų, istorijoje pergalėmis finaluose gali pasigirti du Lietuvos lengvaatlečiai – abu disko metikai – Virgilijus Alekna (2011 m.) ir A. Gudžius (2017 m.).

Apskritai dvi dienas vyksiantį „Deimantinės lygos“ finalą stadione stebi rekordinis skaičius žiūrovų, kadangi parduota daugiau nei 70 tūkst. bilietų.

Iš viso Briuselyje pasirodo daugiau nei pusšimtis Paryžiaus olimpinių žaidynių medalininkų, kurie rungtyse kovos dėl „Deimantinio trofėjaus“ ir piniginio prizo.

Pirma vieta garantuoja 30 tūkstančių JAV dolerių premija, antra – 12 tūkst. JAV dolerių, trečia – 7 tūkst. JAV dolerių, ketvirta – 4 tūkst. JAV dolerių, penkta – 2,5 tūkst. JAV dolerių, šešta – 2 tūkst. JAV dolerių, septinta – 1,5 tūkst. JAV dolerių, aštunta – 1 tūkst. JAV dolerių.

Pernai „Deimantinės lygos“ baigiamosiose varžybose dalyvavo Liveta Jasiūnaitė (ieties metimas), kuri užėmė septintą vietą, ir A. Gudžius (disko metimas), kuris finišavo ketvirtas.

Matthew Denny