Sportininkų lauks didelių pagyrų tiek iš geriausių Lietuvos stajerių, tiek iš varžybose dalyvavusių stiprių užsieniečių susilaukianti 2 km trasa. 100 km bėgikams trasą teks apibėgti 50 kartų.

Kaip ir įprasta, mažiau patyrusiems ar kuklesnius tikslus keliantiems bėgikams bus galima rinktis 50 km distanciją. Taip pat bus rengiama estafetė 2x10 km.

Didelio populiarumo susilaukianti estafetė 10x10 km dėl taikomų ribojimų ir šiuo metu esančios epidemiologinės situacijos kol kas neplanuojama. Jeigu situacija pagerės, tuomet ši rungtis bus grąžinta į renginio programą ir nedelsiant bus atidaryta registracija.

Šių metų naujiena – virtualus 10 km bėgimas. Kadangi dabartiniais laikais sudėtinga planuoti didelius renginius, Vilniaus 100 km bėgimo organizatoriai bent simboliškai pajusti šio renginio atmosferą leis visiems norintiems. Liepos 17-18 dienomis kiekvienas bėgikas savo pasirinktoje vietoje galės įveikti 10 km. Tą reikės užfiksuoti su laisvai prieinama sporto programėle. Visi renginio dalyviai bus apdovanoti Vilniaus 100 km bėgimo medaliais.

Praėjusiais metais Vilniaus 100 km bėgime triumfavo Andrius Preibys ir Lietuvos rekordą pagerinusi Gitana Akmanavičiūtė. 50 km distanciją greičiausiai nubėgo Aleksandras Sorokinas.

A. Sorokinas šiais metais garsiai apie priminė visam pasauliui. Balandžio mėnesį Didžiojoje Britanijoje jis pagerino net du pasaulio rekordus. 100 mylių (160,93 km) jis nubėgo per 11 val. 14 min. ir 56 sek., o toliau pratęsęs bėgimą, per 12 val. iš viso 170,309 km.

Sportininkas atskleidė, kad kitas jo startas turėtų būti būtent Vilniuje. Jis vėl ketina startuoti 50 km bėgime.

„Galima sakyti, kad jau atsigavau visu 100 proc. Po truputį pradedu ruoštis kitoms varžyboms, todėl viskas eina pagal planą. Svarbiausias metų startas – pasaulio 24 val. bėgimo čempionatas, kuris vyks spalio mėnesį.

Tikiuosi, kad jo neatšauks, – kalbėjo A. Sorokinas. – Vilniaus bėgime norėčiau sudalyvauti ir, jei tuo metu būsiu Lietuvoje, prabėgsiu 50 km. Tai būtų kaip kontrolinė treniruotė. Šią distanciją norėčiau prabėgti išnaudojęs 80-90 proc. savo galimybių.“

Beje, A. Sorokinas 2019 metais tapo pasaulio 24 val. bėgimo čempionu, todėl šiemet jis gintų nugalėtojo titulą.

Daug patirties įvairiose užsienio varžybose sukaupęs ilgų nuotolių bėgikas ne kartą išbandė ir Vilniaus 100 km bėgimo trasą. Pasak jo, renginio organizatoriai Vilniuje atlieka nuostabų darbą.
„Galiu tik geriausiais žodžiais apibūdinti Vilniaus bėgimą.

Trasa yra nuostabi, ja tikrai malonu bėgti. Vingio parkas yra labai gražus, daug medžių, nėra didelių pakilimų. Sakyčiau, kad čia idealios sąlygos bėgti. Žinoma, tik jei leidžia oras, nes liepos mėnesį dažnai būna karšta. Visgi, pavyzdžiui, 50 km bet kokiu atveju galima gerai prabėgti, nes startas būna anksti ryte, kai oras dar nebūna įšilęs“, – mintimis dalinosi A. Sorokinas.

Dėl karantino pandemijos, šių metų Vilniaus 100 km bėgimas patvirtintas tik šiomis dienomis. Nors iki renginio liko mažiau nei du mėnesiai, visi aktyviai gyvenantys ir bėgioti mėgstantys žmonės gali suspėti mesti sau iššūkį ir sudalyvauti šiame renginyje.

„Viskas yra įmanoma. Pasiruošti 50 km distancijai galima ir per likusius porą mėnesių. Žinoma, laikas turbūt nebus labai geras, bet trasą įveikti įmanoma. Tuo tarpu 100 km bėgimas yra nuostabus iššūkis sau. Gal kažkas pirmą kartą įveiks tokį nuotolį ir dar labiau pamils ultra maratoną“, – pridūrė A. Sorokinas.

Pasaulio rekordininkas sako, kad pasiruošimas 100 ar 50 km bėgimams turėtų būti panašus kaip ir maratonams.

„Galbūt treniruotėse reikėtų kiek padidinti distancijas. Iki varžybų porą kartų galima pamėginti prabėgti 30-40 km, gal ir 50. Jeigu kūnas leidžia tą daryti, tai galima ir visus 100 km prabėgti. Svarbu stebėti savo kūną ir nepersistengti, negauti traumų. Kažkokio ypatingo pasiruošimo plano nėra. Reikia tiesiog daug bėgioti ir ruošti savo kūną ilgoms bėgimo valandoms“, – teigė bėgikas.

Aleksandras Sorokinas,  Vilniaus 100 km bėgimas (Nuotr. Mantas Repečka)

A. Sorokinas džiaugiasi, kad Lietuvoje yra organizuojamas ilgų nuotolių bėgimas ir tikisi, kad ateityje galbūt bus surengtas ir dar ilgesnio nuotolio ar laiko renginys. O juose jau vėl bus galima kėsintis į pasaulio rekordus.

Tarptautinį Vilniaus 100 km bėgimą rengia Vilniaus miesto savivaldybė, „Active Vilnius“, Asociacija „Sporto renginiai“ ir Lietuvos lengvosios atletikos federacija.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją