„Delfi“ primena, kad vėlų penktadienio vakarą Utenoje įvyko žiauri avarija – ralio metu lenktyninis automobilis rėžėsi į žiūrovus. Pranešama, jog žuvo 21 metų vaikinas, o 14 asmenų nukentėjo.

Incidentas įvyko miesto greičio ruože nakties metu, kai staigiame posūkyje Latvijos ekipažas – Kristapas Telle ir Kasparas Griva – net nestabdė ir dideliu greičiu išlėkė iš trasos, tiesiai į žiūrovų minią.

„Kalbant apie šį konkretų ralį – organizatorius labai gerai pasirūpino lenktynininkų sauga greičio ruožuose, kurie eina žvyrkeliais, miškingoje vietovėje. Ten tikrai buvo sužymėtos visos kliūtys, kurios galėtų tapti nelaimės priežastimi. Buvo sužymėti išsikišę akmenys, šakos, – „Delfi“ sakė A. Daunoravičius. – Prieš kiekvieną ralį yra ruošiami saugos planai, sužymimos sudėtingos vietos, organizatoriai jas parodo. Šiame ralyje tikrai buvo saugos planas ir jis patvirtintas. Jame buvo sužymėtos tam tikros vietos.

Turi būti atliktas tyrimas, negaliu daug komentuoti. Nenoriu sakyti, kad tai organizatoriaus klaida, kad per arti sustatė saugumo juostas, bet jeigu automobilis išlėkė tiesiai iš trasos į minią, vadinasi, ta minia stovėjo ten, kur leido organizatorius, ir organizatorius įsivaizdavo, kad tai – saugu.“

Patyrusio ralio lenktynininko teigimu, organizuoti greičio ruožą mieste – pavojinga, ypač naktį.

„Organizuoti lenktynes mieste yra pavojinga, ypač – žmonėms. O ką dar reiškia naktis? Žiūrovai situaciją įvertina blogiau. Naktį saugos darbuotojams taip pat daug sunkiau sukontroliuoti žmones.

Nesuprantu, kodėl reikėjo daryti poros valandų pertrauką ir sutemus lenktyniauti. Jeigu ką nors darai, turi būti prasmė. Kodėl būtent naktį? Ši tragedija tikrai turi pamokyti, ypač saugos plano tvirtintojus, ir neleisti tokių dalykų, kurie – iš anksto užprogramuota bėda.“

Lietuvos automobilių sporto federacija (LASF) po šios tragedijos pasidalino pranešimu apie nelaimę, kuriame teigė jog tragiškos nelaimės aplinkybės yra dėl galimos ekipažo klaidos.

Tokia pozicija glumina A. Daunoravičių, jis pats įveikė lemtingu tragedijos istorijoje tapusį posūkį. Prisiminė, kad šiaudų kūgis, kuris buvo skirtas įspėti apie staigų posūkį, buvo numuštas kitų dalyvių, o net ir jį pastebėjus stabdyti dėl kelio dangos buvo gana sudėtinga – jo paties vairuojamo automobilio galinis ratas slystelėjo už trasos ribų.

„Kiti ralio dalyviai numušė šieno kūgius, o tas jaunas sportininkas, neturintis daug patirties, matyt, jų laukė. Stenogramoje turėjo būti parašyta, kad po šieno kūgių – posūkis į kairę. Bet jų ten nebuvo. Todėl visu greičiu ir lėkė į priekį.

Nežinau, kaip jam jaustis ir vaikščioti žeme. Manau, kad federacija per daug spaudimo „meta“ ant lenktynininkų teigdama, kad kalti jie, nes išlėkė iš trasos. Palaukite, gal tas, kas tvirtina saugos planą, turėtų pasižiūrėti? Labai negražu visą kaltę versti lenktynininkui. Numušus kūgius reikėjo stabdyti lenktynes, grąžinti juos į vietą ir tada tęsti. Juk jie ne šiaip sau buvo pastatyti. Į tai neatsižvelgta.

Nesinori eskaluoti šio įvykio, man labai gaila, kad taip įvyko. Bet tylėti irgi negalima. Man ir dabar skambina, klausia, kodėl komentuoju. Ar turėtume užsiklijuoti burnas ir vaidinti, kad nieko neįvyko, ir toliau darytume nesąmones? Jeigu tylėsime, tobulėjimo nebus“, – įsitikinęs A. Daunoravičius.

Kaip Eltai sakė Utenos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Komunikacijos poskyrio vedėja Asta Šuminienė, pirminiais duomenimis, 7 sužaloti asmenys yra įvairiose gydymo įstaigose, nė vienam iš jų pavojus gyvybei negresia.

„Įvykio metu sužalota 10 vyrų, 3 moterys ir vienas nepilnametis asmuo“, – teigė A. Šuminienė.