Minint legendinio tenisininko 50-metį, liepos 28-30 dienomis Vilniuje, "Teniso pasaulio" aikštyne Sereikiškių parke, įvyks tarptautinis vaikų (iki 12 metų) turnyras "Vitas Gerulaitis Memorial Cup", kuriame dalyvaus žaidėjai iš Lietuvos, Latvijos, Estijos ir Baltarusijos.

Rugpjūčio mėnesį čia bus surengtas ITF (Tarptautinės teniso federacijos) vyrų teniso turnyras, kurio prizų fondas 10 tūkst. JAV dolerių, o lapkričio mėnesį Vilniuje įvyks džiazo koncertas, kuriame autorinį kompaktinį diską "Vitas Gerulaitis. Remembrance in Jazz" pristatys garsus džiazo kompozitorius ir atlikėjas Leonidas Šinkarenka. Pažymėtina, kad šio disko 200 egzempliorių buvo išdalyta daugiau kaip 100 pasaulio valstybių delegatams ITF kasmetinio kongreso metu Barselonoje liepos mėnesį ir susilaukė didžiulio dėmesio.

Be to, LTS pastangomis V. Gerulaičio atminimas įamžintas Vilniaus miesto tarybos sprendimu jo vardu pavadinus gatvę, vedančią į baigiamą statyti universalią "Siemens" areną.

"Olimpinių žaidynių išvakarėse negaliu nepažymėti, kad Teniso sąjunga pastaruoju metu yra viena aktyviausiai veikiančių sporto šakų organizacijų Lietuvoje, - penktadienį surengtame renginių pristatyme sakė Lietuvos tautinio olimpinio komiteto (LTOK) prezidentas Artūras Poviliūnas. - "Buvo padėta labai daug pastangų ir nedaug trūko, kad Atėnuose turėtume ir teniso atstovų. Tačiau net neabejoju, kad po ketverių metų Pekine rungtyniaus ir Lietuvos tenisininkai".

"Dirbome ne pagal kokią nors valstybinę programą, o visuomeniškai, nes norime, kad šis legendinis vardas tenise būtų kuo dažniau siejamas su Lietuva, - sakė LTS prezidentas Liutauras Radzevičius. - "Juk yra pasaulyje šalių, kuriose kaip Lietuvos simbolis labiau žinomas Gerulaitis negu Sabonis".

L. Šinkarenkos diske yra trys nauji kūriniai, specialiai parašyti V. Gerulaičio atminimui, ir du jo geriausi kūriniai.

"Kad atsirado šis projektas, lėmė mano meilė tenisui ir Radzevičiaus meilė džiazui", - juokavo garsus muzikantas.

Pasak L. Radzevičiaus, pastaruoju metu užmegzti glaudūs kontaktai su Vito seserimi Rūta Gerulaityte, tvarkančia legendinio tenisininko palikimą ir tikimasi ją pakviesti į Lietuvą.

Likimas taip lėmė, kad V. Gerulaitis nė sykio nebuvo Lietuvoje, nes sovietmečiu jam tiesiog nebuvo leista, o iki savo tragiškos mirties jis nesuspėjo aplankyti tėvų žemės.

1954 metų liepos 26-ąją gimęs V. Gerulaitis mirė 1994 metų rugsėjo 18 dieną, apsinuodijęs anglies monoksido dujomis miegodamas draugo namuose po labdaros renginio. Jis ir šiuo metu pagal iškovotus titulus patenka į geriausių pasaulio tenisininkų 30-uką, laimėjęs 27 vienetų ir 9 dvejetų turnyrus, o didžiausias triumfas buvo pergalė 1977 metų "Australian Open" turnyre.

V. Gerulaičio tėvas - Vytautas Gerulaitis, kilęs iš Kybartų ir gyvenęs Kaune, o karo metais su šeima emigravęs į JAV.

"Dėkoju, kad prisimenate mano brolį ir jo atsiekimus. Linkiu, kad šie memorialiniai metai paskatintų LTS ir teniso klubus bei pavienius asmenis platinti ir kelti teniso lygį Lietuvoje", - sakoma R. Gerulaitytės sveikinime šalies teniso mėgėjams.

"Džiaugiuosi, kad pagal apklausų duomenis mūsų sporto šaka vis populiarėja Lietuvoje ir pagal televizinį susidomėjimą yra penkta po krepšinio, futbolo, "Formulės-1" ir bušido. Kadangi pastarosios dvi nėra olimpinės, tai esame treti", - sakė L. Radzevičius.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją