1924 m. gegužės 25 d. 15.30 val. – šiais skaičiais pažymėtas Lietuvos olimpinis debiutas, kai Paryžiaus „Pershing“ stadione rungtynes su būsimaisiais žaidynių vicečempionais šveicarais pradėjo Lietuvos futbolininkai. Tuomet debiutinę Lietuvos olimpinę rinktinę sudarė tik paskubomis suburta futbolo komanda ir dviratininkai: Paryžiuje 188 km plento lenktynėse startavo šiauliečiai Juozas Vilpišauskas ir Isakas Anolikas.

Simboliška, kad svarbiausias sporto įvykis į Prancūzijos sostinę grįžta po šimto metų pertraukos. Bus tame pačiame mieste, kuriame vyko ir pirmasis Lietuvos rinktinės olimpinis startas.

„Nuoširdūs sveikinimai visai Lietuvos sporto bendruomenei, kurios kiekviena grandis ypač svarbi: pradedant pačiais olimpiečiais, sportininkais ir treneriais, aptarnaujančiu personalu ir baigiant kiekvienu mūsų šalies sporto aistruoliu. Be jūsų nebūtų mūsų. Laikas geriausiai išryškina tikrą išliekamąją įvykių vertę, o mūsų olimpinis sportas per šimtą metų nuėjo išties ypatingą kelią“, – kalbėjo Lietuvos tautinio olimpinio komiteto prezidentė Daina Gudzinevičiūtė.

Lietuvos olimpinio judėjimo 100-mečio šventinis renginys

„Prieš šimtą metų Paryžiuje Lietuvai debiutinėse olimpinėse žaidynėse atstovavo futbolo rinktinė ir du dviratininkai: Isakas Anolikas ir Juozas Vilpišauskas. Tuomet nei mūsų futbolo komandai, nei dviratininkams nepavyko nieko laimėti, bet tokia buvo mūsų olimpinė pradžia. Tada apie galimybę realiu laiku stebėti lietuvių pasirodymus buvo galima tik pasvajoti. Prieš istorinį debiutą futbolininkus pasiekė Lietuvos sporto lygos siųsta telegrama su trumpa, bet padrąsinančia žinute: „Laikykitės.“ Didžiausias olimpinis laimėjimas yra vienybė, kurią jautė ir tebejaučia visa mūsų tauta, nors palaikymą tais laikais mūsiškiai galėjo siųsti tik tokiais būdais“, – tęsė prezidentė.

Renginyje apsilankė žymios sporto asmenybės, kaip Laura Asadauskaitė-Zadneprovskienė, Virgilijus Alekna, Saulius Ritter. Šventėje taip pat dalyvavo bei sveikinimo žodį tarė prezidentas Gitanas Nausėda.

Lietuvos olimpinio judėjimo 100-mečio šventinis renginys