„Negaliu likti iki olimpiados pabaigos, nes daugiau nebeturiu atostogų. Ir vaikų jau pasiilgau“, - paaiškino vilkaviškietė, į žiemos žaidynes atvykusi kaip savanorė. Imtis šios veiklos mokytoją paskatino dukra Rita, taip pat be jokio atlygio talkinusi Sočio olimpiados rengėjams. Jai tai buvo jau antrosios žaidynės – užpernai mergina savanoriavo Londono vasaros olimpiadoje.

Rudenį studijas Anglijoje baigusi, o pastaruoju metu ten dirbanti R. Vyšniauskaitė – dažna įvairių sporto renginių savanorė. Jos motina šios veiklos ėmės pirmą kartą.

„Dukrytė čia mane įtraukė. Aš nemoku angliškai, tik rusiškai. Todėl kai prasidėjo Sočio olimpiados savanorių paieškos, ji pasakė, kad tai mano šansas būti olimpinėse žaidynėse“, - prisiminė V. Vyšniauskienė.

Mokytoja iš Vilkaviškio dirba Sočio žaidynių Pakrantės olimpinio kaimelio paslaugų centre, aptarnaujančiame nacionalinius olimpinius komitetus. Čia delegacijoms paskirstomi bilietai į varžybas, išrašomi diplomai, čia saugomos ir olimpinių medalių dėžutės. Į centrą, kuriame vyksta delegacijų atstovų pasitarimai, neretai užsuka Lietuvos misijos olimpinėse žaidynėse vadovės Vida Vencienė ir Lina Vaisetaitė. O žaidynių pradžioje eidama per kaimelį Vilija sutiko jame su palyda vaikštinėjusį mūsų šalies premjerą Algirdą Butkevičių.

Patekti tarp 17 tūkstančių savanorių, užtikrinančių sklandų žaidynių ritmą, pasak V. Vyšniauskienės, nebuvo itin sunku, nors dirbti Sočio olimpiadoje norėjo daugiau nei 200 tūkst. žmonių iš viso pasaulio.

„Viskas vyko internetu, todėl ir atrodė, kad nesunku. Tiesiog užpildėme anketas, vėliau su kažkuo iš Maskvos bendravau per „Skype“. O po to gavau atsakymą, kad patekau“, - pasakojo mokytoja.

Beje, Sočio žaidynės yra pirmos, kuriose savanoriai nemokamai apgyvendinami ir maitinami. Reikėjo tik apsimokėti kelionės išlaidas.
Darbo grafikas čia įtemptas. Įvairiu laiku prasidedančios pamainos trunka devynias ir daugiau valandų. Bet savanoriams lieka laiko ir pasižvalgyti po Adlerį ar Sočį, nueiti į varžybas, jei pavyksta gauti bilietų.

Vasario 16-ą Vilija ir Rita tapo ledo šokių varžybų „Aisberg“ arenoje žvaigždėmis. Kartu su keliomis kitomis savanorėmis lietuvėmis atšventusios Valstybės atkūrimo dieną olimpiniame parke, motina ir dukra palaikyti Isabellos Tobias ir Deivido Stagniūno atėjo pasipuošusios Lietuvos vėliavos spalvomis.

Įspūdingai atrodančios savanorės per varžybų pertrauką patraukė arenos pranešėjo dėmesį. Užkalbinęs lietuves jis išgirdo, jog Vasario 16-a – Lietuvos Valstybės atkūrimo diena. Tada pranešėjas paragino žiūrovus pasveikinti Lietuvą su švente ir tribūnos prapliupo plojimais.

Nepakartojamų įspūdžių Sočio olimpinėse žaidynėse patyrusi V. Vyšniauskienė ketina ne tik toliau mokyti vaikus, bet ir pati mokytis. Nes turi naują tikslą.

„Jei išmoksiu anglų kalbą, norėčiau tapti Rio de Žaneiro olimpinių žaidynių savanore“, - prisipažino pradinukų mokytoja.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)