Mažajame finale lietuviai 21:18 atsiskaitė su Tokijo olimpiniais čempionais latviais.

Turnyras baigtas su tuo pačiu varžovu, su kuriuo ir buvo pradėtas – bet kaip skirtingai.

„Emocijos dabar – nuo liūdesio iki euforijos. Sunku kalbėti. Prieš paskutines rungtynes dvi valandas kalbėjau su vyrais, prašiau visų, kad padėtų pakelti jų kovinę dvasią. Ir Jonas Mačiulis skambino vaizdo skambučiu, sirgalius sukvietėme, susirinko už tvoros, pamotyvavo.

Nes akys tikrai buvo ašarų pilnos. Sakiau, kad Lietuvoje laukia šeimos, televizijos žiūrovai, čia pilna suvažiavusių. Ir niekas už mus nelaimės, patiems reikia. Ačiū vyrams, kad patikėjo, kovėsi iki galo. Ir Šarūnas (Vingelis – „Delfi“) pabudino savo tigrą. Turėjo žmogus kažkada, nes kiek galima“, – akivaizdžiai susijaudinęs kalbėjo D. Novickas.

Jo minėtas snaiperis mače dėl medalio pataikė 3 iš 5 tolimų metimų ir surinko 9 taškus, 6 pridėjo Evaldas Džiaugys, 5 – Aurelijus Pukelis, 1 – Gintautas Matulis.

Pirmame etape Lietuvos ekipa prieš tuos pačius latvius atrodė bejėgė ir patyrė nesėkmę rezultatu 14:21, o šįkart stengėsi nuo pirmų minučių kontroliuoti įvykius.

Latviai taip pat grūmėsi, kiek pajėgė – tik didžiąją dvikovos dalį visiškai nepataikė iš toli.

„Latviams dar sunkiau buvo, jie pusfinalyje 7:0 pirmavo, valanda mažiau laiko atsigauti turėjo. Ir jie ne tokie alkani kaip mes – mums šita bronza auksinė. Tuo labiau, kad norėjosi alaus, kiek galima“, – šyptelėjo D. Novickas.

Kritus paskutiniam E. Džiaugio baudos metimui, 45-erių vilnietis net pravirko iš laimės. Vėliau rado savotišką metaforą savo jausmams apibūdinti.

„Mes negalime elgtis kaip serbai, vienas į kitą pirštais rodyti. Turime vieną komandą ir privalome visada likti vieningi. Ir tai dar mačiau, kaip vienas kitą truputį toliau pasiuntė... Bet dabar viskas jau taip, lyg būtų vandenys nubėgę – kad ir negalima taip sakyti“, – juokėsi specialistas.

„Delfi“ paklaustas, kaip jaučiasi pratęsęs bronzines Lietuvos krepšinio tradicijas olimpinėse žaidynėse, D. Novickas pažymėjo, kad 3x3 medalius reikėtų skaičiuoti atskirai.

„Mes kuriame savo istoriją, savo taisykles rinktinėje. Tai yra du atskiri sportai, tik tiek, kad daug panašių elementų. Mes esame jaunesnis brolis ir turime tik vieną bronzą – o didžiojo krepšinio rinktinė turi tris. Mes dar stengsimės ir stengsimės iki jų“, – pabrėžė treneris.

Jis viliasi, kad apdovanojimas paskatins daugiau žmonių išbandyti šią krepšinio atmainą. O kam dedikuoja savąjį prizą?

„Visiems, kas tikėjo, palaikė. Vėjui Novickui (savo sūnui – „Delfi“), kuris nori būti krepšininku – kad eitų link šios svajonės. Ir, aišku, visai Lietuvai“, – vardijo D. Novickas.

Dalį auklėtinių – Š. Vingelį ir A. Pukelį – jis jau kitą dieną išlydės į tėvynę, o pats su likusiais komandos nariais ruošiasi dar kelias dienas pasidžiaugti olimpinėmis žaidynėmis ir gyvai pasižiūrėti tautiečių pasirodymus kitose sporto šakose, ko iki šiol sau neleido.

Na, žinoma, ir deramai atšvęsti. Tik ne olimpiniame kaimelyje.

„Negalime ten, mūsų kaimynas Mykolas Alekna. Ir dar Andrius Gudžius iš kitos pusės gyvena. Juokaujame, gal pas latvius reikės į svečius eiti, nes jie septintame aukšte terasą turi. Turbūt šausime į miestą, dar niekur nebuvome“, – planais dalinosi D. Novickas.

Galiausiai jo interviu bendravimui su žiniasklaida skirtoje zonoje teko baigti anksčiau laiko dėl suskambusio telefono.

Nors visa komanda prieš turnyrą atsijungė nuo socialinių tinklų ir apribojo kontaktus su išore iki minimumo, neatsiliepti prezidentui treneris negalėjo.

D. Novickas prieš tai buvo įspėtas, jog su juo telefonu ruošiasi pasikalbėti Gitanas Nausėda.

Specialistas įjungė garsiakalbį, tad sveikinimai tapo vieši.

„Labai gerai, labai gerai. Pamirškite visus pusfinalius, žiauriai gerai sužaidėte su latviais, – D. Novickui sakė G. Nausėda. – Man dabar bus truputį lengviau, nes kiekvieną kartą, kai lietuviai pralošdavo latviams, jų prezidentas (Edgaras Rinkevičius – „Delfi“) siųsdavo kokią nors užgaulią žinutę. Aš jam atgal dabar nesiųsiu, tegul jis ramiai miega. Bet nuoširdžiai jus sveikinu, šaunuoliai, didžiuojamės jumis.“

Anksčiau pirmadienį vykusiame pusfinalyje Lietuvos krepšininkai beviltiškai 9:20 pralaimėjo būsimiems čempionams Nyderlandams, prieš kuriuos Paryžiuje neatsilaikė antrą kartą (grupės varžybose nusileista 18:19).

Pirmą etapą trečioje vietoje (4 pergalės/3 pralaimėjimai) tarp 8 turnyro komandų užbaigę lietuviai ketvirtfinalyje 21:15 eliminavo Lenkiją.

Lietuvos 3x3 krepšinio rinktinė olimpinėse žaidynėse dalyvavo pirmą kartą.

Kitame pusfinalyje latviai užleido kelią olimpiados šeimininkams rezultatu 14:21.

Finale tarp olandų ir prancūzų lemtingas buvo pratęsimą uždaręs Worthy de Jongo metimas – Nyderlandai nuliūdino sausakimšas tribūnas išplėšę auksą rezultatu 18:17.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)