Pasaulio sporto bendruomenę sukrėtė Paryžiaus olimpinių žaidynių moterų bokso (svorio iki 66 kg) aštuntfinalio kova, kurioje pergalingai startavo didžiulę kontroversiją sukėlusi interlytė Imane Khelif. 25-erių Alžyro sportininkė pirmame raunde pasiduoti privertė italę Angelą Carini, kuriai varžovė per 46 sekundes spėjo sulaužyti nosį.

Italė nusprendė nebekovoti po galingo alžyrietės smūgio dešine ranka. Varžovė turėjo didžiulį ūgio ir ištiestų rankų ilgio persvarą.

Po dvikovos teisėjas paskelbė I. Khelif nugalėtoja, o sugniuždyta A. Carini priklaupė ant žemės ir prapliupo ašaromis. Pasak italės trenerio Emanuele Renzini, jo 25-erių auklėtinė jautė „didžiulį skausmą nuo pat pirmo smūgio“.

Imane Khelif, Alžyro boksininkė pirmame raunde pasiduoti privertė italę Angelą Carini

Tokia įvykių eiga ir vaizdai ringe sukėlė milžinišką pasaulio sporto bendruomenės reakciją, daugelis socialiniuose tinkluose smerkė sprendimą apskritai leisti lipti į ringą I. Khelif ir varžytis su moterimis.

Daugelis išreiškė palaikymą italei ir baiminosi dėl moterų bokso sporto ateities. Į kilusį ažiotažą sureagavo IOC.

„Kiekvienas asmuo turi teisę sportuoti be diskriminacijos. [...]

Visi Paryžiaus olimpinių žaidynių bokso turnyre dalyvaujantys sportininkai laikosi varžybų tinkamumo ir dalyvavimo taisyklių [...], kurias nustatė Paryžiaus olimpinių žaidynių bokso padalinys (PBU). Kaip ir ankstesnėse olimpinėse bokso varžybose, sportininkų lytis ir amžius nustatomi pagal jų pasus.

Šios taisyklės taip pat buvo taikomos olimpinės atrankos metu, [...] iš viso atrankoje varžėsi 1471 boksininkas iš 172 nacionalinių olimpinių komitetų (NOK), bokso pabėgėlių komandos ir atskirų neutralių sportininkų, atrankos metu įvyko daugiau kaip 2000 kovų.

[...] Pranešimuose matėme klaidinančią informaciją apie dvi sportininkes, dalyvaujančias 2024 m. Paryžiaus olimpinėse žaidynėse. Šios dvi sportininkės jau daugelį metų varžosi tarptautinėse bokso varžybose moterų kategorijoje, įskaitant Tokijo olimpines žaidynes, Tarptautinės bokso asociacijos (IBA) pasaulio čempionatus ir IBA pripažįstamus turnyrus.

Šios dvi sportininkės tapo staigaus ir savavališko IBA sprendimo aukomis. Baigiantis 2023 m. IBA pasaulio čempionatui, jos buvo staiga diskvalifikuotos be jokio tinkamo proceso.

Remiantis IBA protokolu, kurį galima rasti jos interneto svetainėje, šį sprendimą iš pradžių priėmė tik IBA generalinis sekretorius ir generalinis direktorius. IBA valdyba jį ratifikavo tik vėliau ir tik po to paprašė nustatyti procedūrą, kurios būtų galima laikytis panašiais atvejais ateityje, ir atspindėti ją IBA nuostatuose. Protokole taip pat teigiama, kad IBA turėtų „nustatyti aiškią procedūrą dėl lyties testavimo“.

Dabartinė agresija prieš šias dvi atletes grindžiama tik šiuo savavališku sprendimu, kuris buvo priimtas be jokios tinkamos procedūros – ypač atsižvelgiant į tai, kad šios sportininkės daug metų rungtyniavo aukščiausio lygio varžybose.

Toks požiūris prieštarauja gerai valdymo praktikai.

Tinkamumo taisyklės neturėtų būti keičiamos vykstant varžyboms, o bet koks taisyklių pakeitimas turi būti atliekamas laikantis tinkamų procedūrų ir pagrįstas moksliniais įrodymais.

IOC yra įsipareigojęs saugoti visų olimpinėse žaidynėse dalyvaujančių sportininkų žmogaus teises pagal Olimpinę chartiją, IOC etikos kodeksą ir IOC strateginę žmogaus teisių programą. Liūdna dėl piktnaudžiavimo, kurį šiuo metu patiria dvi sportininkės“, – rašoma IOC pranešime.

Imane Khelif, Alžyro boksininkė pirmame raunde pasiduoti privertė italę Angelą Carini

Paryžiuje – žalia šviesa

Primename, jog Paryžiaus olimpinių žaidynių bokso varžybose žalia šviesa uždegta dviem interlyčiams boksininkams, kuriems leista pasirodyti moterų turnyre.

Tokį sprendimą priėmė IOC, nors tiek 25-erių metų Imane Khelif iš Alžyro, tiek ir 28-erių metų Lin Yu-Ting iš Taivano buvo pašalinti iš pernai Indijoje vykusio pasaulio bokso čempionato.

Iš Taivano atletės po tai, kai atėjo nukrypimą nuo normos parodę atlikto lyties testo rezultatai, netgi buvo atimtas svorio kategorijoje iki 57 kg iškovotas bronzos medalis.

Tas pirmenybes organizavusios Tarptautinei bokso asociacijos (IBA) vadovas rusas Umaras Kremliovas tuomet pareiškė, kad buvo atskleisti du asmenis, kurie mėgino apgauti kitus ir apsimetė moterimis.

Tačiau šis aspektas neužkliuvo daug liberaliau į situaciją pažiūrėjusiam IOC, kuris leido abiem sportininkėms Paryžiuje kovoti dėl medalių.

Tai papiktino ne tik bokso, bet ir apskritai sporto pasaulio atstovus. Plačiau apie tai čia: delfi.lt.