Šeštadienį startavusio krepšinio turnyro B grupės mače šeimininkai 78:66 (15:23, 24:13, 18:9, 21:21) įveikė Braziliją (0-1).

Prieš žaidynes prancūzai kontroliniuose mačuose buvo patyrę keturias nesėkmes iš eilės, o ir šio susitikimo pradžia sėkmės nežadėjo – prasidėjus antram kėliniui atranką Rygoje laimėję brazilai turėjo dešimties taškų skirtumą.

Vis tik 11:0 spurtavę šeimininkai prieš pat pertrauką pirmą kartą atsidūrė priekyje ir daugiau pirmaujanti komanda nesikeitė – Prancūzija po pertraukos galutinai perėmė iniciatyvą ir ją išlaikė iki susitikimo pabaigos.

„Paspaudėme mygtuką. Prisitaikėme. Jų žaidimo planas buvo smogti pirmiems. Jiems sekėsi neblogai, bet mes atsakėme dar geriau“, – perversmą mače aiškino V. Wembanyama.

Olimpinėse žaidynėse ir viename iš didžiųjų krepšinio turnyrų su šalies rinktine debiutavusio jaunuolio statistikos eilutę puošė universalūs skaičiai – 19 taškų (6/9 dvit., 1/4 trit., 4/7 baud.), 9 atkovoti ir 4 perimti kamuoliai, du rezultatyvūs perdavimai ir trys blokai.

„Imu viską, ką man duoda. Daug komunikuojame su komandos draugais. Mes kalbame apie aukojimąsi. Visi esame čia dėl bendro tikslo. Turime du vienus geriausių Eurolygos žaidėjų, du vienas geriausių NBA gynybos specialistų. Turime būti pasiruošę užleisti savo vietą kitam vaikinui.

Man patinka tai, kaip komandos veteranai bando mane įtraukti į sistemą“, – po mačo kalbėjo krepšininkas.

Aikštėje lyg gynėjas judantis 221 cm ūgio puolėjas neslėpė emocijų prieš rungtynes ir šių metu – tiek užsikurdamas pats, tiek užkurdamas ir 27 tūkstančius sirgalių, užpildžiusių Lilio futbolo stadione įrengtą krepšinio areną.

Įprastai 50 tūkst. žmonių talpinantis „Pierre Mauroy“ stadionas krepšinio turnyrų metu yra uždengiamas stogu, viduje atskiriamas užuolaida ir krūva konstrukcijų, taip tapdamas įspūdinga arena. 2015 m. būtent šioje arenoje Lietuva iškovojo Europos čempionato sidabrą – paskutinį mūsų šalies krepšininkų medalį.

Prancūzijos sirgaliai į ją traukė likus kelioms valandoms ir apsaugę šalies vėliavomis.

Olimpinis krepšinio turnyras: Prancūzija – Brazilija

„Tai daug geriau nei žaidynių atidarymo ceremonija“, – juokėsi V. Wembanyama. – Negalime nuvertinti namų sirgalių įtakos. Tai buvo tikras šeštasis žaidėjas.“

Žymiai daugiau karštų atmosferų per karjerą patyręs M. Lessortas šią galėjo palyginti su ta, kuri būna Eurolygos mačuose. Puolėjas yra žaidęs Tel Avivo „Maccabi“, Belgrado „Partizan“ klubuose, o dabar su M. Grigoniu vilki Atėnų „Panathinaikos“ marškinėlius.

„Ką tik kalbėjausi su Franku (Prancūzijos rinktinės gynėjas, kitą sezoną žaisiantis Belgrado „Partizan“, – aut. past.). Klausiau jo, ar jis mano, jog tai buvo beprotiška. Jis atsakė, kad taip. Todėl tik pasakiau jam, kad jis turi palaukti klubinio sezono. Tai nuostabi atmosfera, ji kitokia nei Eurolygoje, prie kurios esu įpratęs. Visa šalis yra kartu su mumis. Negali prašyti nieko daugiau“, – sakė jis.

Nors Eurolygoje M. Lessortas – sunkiai sulaikomas žvėris ir vienas naudingiausių lygos krepšininkų, šalies rinktinėje centrui tenka susitaikyti su žymiai menkesniu vaidmeniu. Nenuostabu, nes komandoje yra V. Wembanyama ir Rudy Gobertas.

Olimpinis krepšinio turnyras: Prancūzija – Brazilija

„Tai nuostabu, – apie žaidimą su V. Wembanyama atsiliepė jis. – Tai vienas geriausių žaidėjų pasaulyje šiuo metu. Stengiamės jį surasti geriausioje pozicijoje, įvesti jį į ritmą. Tikimės, kad jis taip žais ir toliau.“

Nors prancūzai buvo laikomi vienais iš favoritų mesti iššūkį JAV rinktinei ir taikytis į aukščiausias vietas, jų akcijos kiek krito prieš žaidynes, ne itin sėkmingai susiklosčius kontroliniams susitikimams.

„Žiūrime į save kaip į autsaiderius, negalvojame, kad esame favoritai. Turime taip žiūrėti į rungtynes. Būtų nuostabi laimėti auksą, bet turime eiti nuo rungtynių prie rungtynių“, – pabrėžė centras.

Kitas rungtynes Prancūzija žais antradienį, kai susitiks su Japonija (0-1). Grupių etapą šeimininkai pabaigs kova su Vokietija (1-0).