2024 metų liepos 26 – rugpjūčio 11 dienomis Paryžiuje vyks trisdešimt trečiosios olimpinės žaidynės. Jose dalyvaus tūkstančiai sportininkų iš viso pasaulio, tad organizatoriams teko nuo nulio pastatyti didžiulį gyvenamųjų namų kompleksą su patalpomis miegui ir kitais patogumais.

Olimpinio kaimelio statyba truko 7 metus ir Paryžiui kainavo apie 1,5 milijardo eurų. Komplekse yra 82 pastatai su 3 tūkstančiais butų – vietos turėtų užtekti visiems įvairių disciplinų sportininkams.

Olimpinis kaimelis Paryžiuje

2024-ųjų olimpinių žaidynių metu sportininkai iš viso pasaulio gyvens kaime, esančiame už 9 kilometrų nuo Paryžiaus centro.

Statybininkai pasirinko vietą Senos krantinėje, kuri ilgus metus buvo tuščia. Kai tūkstančiai sportininkų grįš namo, kaimas bus paverstas paprastų paryžiečių gyvenamuoju kompleksu. Olimpiniame kaimelyje yra viskas, ko reikia gyvenimui – nuo ​​restorano iki ligoninės.

Žemesni nei 28 metrų pastatai yra mediniai, o visa kita – iš betono. Visų pastatų konstrukcija tokia, kad ant jų stogų galėtų gyventi paukščiai. Apskritai statybininkai stengėsi, kad viskas būtų kuo draugiškesnė aplinkai.

Kur gyvena sportininkai 2024 m. olimpinėse žaidynėse?

Paryžiaus olimpinių žaidynių dalyviai gyvens poromis, nedidelėse 12 kvadratinių metrų patalpose. Patogiais jų nepavadinsi: dviem kambariams skirtas tik vienas tualetas, nėra virtuvės, kambariuose nėra televizoriaus, oro kondicionieriaus.

Nepaisant to, kad statytojai apšiltino pastatus nuo gatvės karščio, oro temperatūra patalpose, pagal kai kurių jame apsigyvenusių atsiliepimus siekia apie +27 laipsnius. Namai olimpiniame kaimelyje įrengti taip, kad sportininkai į treniruočių vietas galėtų patekti per 20 minučių. Dauguma dalyvių į varžybų vietą galės atvykti per pusvalandį. Sportininkams skirti kambariai atrodo itin kukliai.

Tačiau po olimpiados visų pastatų viduje bus pakeistas išplanavimas, kad butuose galėtų gyventi šeimos. Bus išardytos pertvaros tarp daugelio kambarių, atsiras virtuvės ir pan. Paryžiaus valdžią galima pagirti už tai, kad olimpinis kaimelis nebus apleistas – niekas nenueis perniek. Ko nepasakytum apie kitų šalių patirtį.

Anti-sekso lovos olimpinėse žaidynėse

Per 2020 metų olimpines žaidynes Tokijuje žiniasklaida pranešė, kad sportininkai miegojo ant lovų, pagamintų iš perdirbto kartono. Amerikiečių lengvaatletis Paulas Chelimo jas pavadino „anti-sekso lovomis“, nes neva ant jų reikia miegoti itin atsargiai, kad jos nesulūžtų.

Buvo manoma, jog organizatoriai naudojo tokias trapias lovas, kad koronaviruso pandemijos metu sportininkai nepriartėtų vienas prie kito mažesniu, nei saugus atstumas. Per 2024 metų olimpines žaidynes Paryžiuje sportininkai miegos ant tų pačių kartoninių lovų.

Juos sukūrė Japonijos kompanija „Airweave“ ir po žaidynių baldų rėmai bus perdirbami, o čiužiniai ir pagalvės bus išsiųsti į mokyklas ir kitas organizacijas.

Neseniai airių gimnastas Reece McClenaghan nusprendė išbandyti, ar olimpinės lovos tikrai tokios silpnos. Jis bandė ant jų šokinėti ir daryti triukus – paaiškėjo, kad lovos daug stipresnės, nei atrodė iš pirmo žvilgsnio. Mitas apie lovas, kurios užkerta kelią seksui, išsklaidytas, o internete galima rasti informacijos, kad jos atlaiko iki 200 kilogramų svorį. Kartoninė olimpiados lova yra 210 centimetrų ilgio, sportininkų pageidavimu ją galima pailginti. Lovos čiužinys yra pagamintas iš poliesterio ir turi trijų skirtingo kietumo sluoksnių struktūrą. Kiek kainavo kartoninės lovos olimpinėms žaidynėms, nežinoma. Tačiau panašūs variantai, kaip „Room in a Box“ prekės ženklo lovos, kainuoja apie 100 eurų. Nors jos nėra labai pigios, tačiau iš kitų medžiagų pagaminti variantai yra dar brangesni.

Ką valgo 2024 m. olimpinių žaidynių dalyviai?

Tikimasi, kad vienam sportininkui bus skirta 345 skirtingi daiktai, tokie kaip antklodės, ventiliatoriai ir pan. Kadangi virtuvių nebus, sportininkai valgys valgykloje – kasdien planuojama patiekti 40 tūkst. porcijų maisto. Valgykloje telpa tik 3500 žmonių, todėl gali susidaryti eilės. Siekdamos kažkaip išspręsti problemą, valdžia nusprendė visame olimpiniame kaimelyje pristatyti daugybę užkandinių ant ratų.

Valgiaraštis visose maitinimo įstaigose bus atnaujinamas kiekvieną savaitę. Iš esmės sportininkai valgys prancūzų, Azijos, Afrikos ir Karibų virtuvės patiekalus. Olimpiniame kaimelyje tyra kepyklėlė, kurioje bus galima ne tik nusipirkti maisto, bet ir pabandyti jį išsikepti patiems – tam reikės pradžioje apsilankyti mokymuose..