Tačiau tą patį auksinį ir asmeniniu rekordu paženklintą vakarą jį pasiekė gniuždanti žinia: dėl griežtų olimpinių kvotų jam neatsirado vietos estafetės 4 x 200 m laisvu stiliumi rungtyje. Dėl tokio scenarijaus estafetėje laisvu stiliumi varžysis plaukimo krūtine meistras Andrius Šidlauskas.

Iš estafetės komandos sudėties K. Trepočka ir Tomas Lukminas neturėjo olimpinio normatyvo, tačiau T. Lukminas lenkė K. Trepočką Europos čempionate Belgrade.

Po startų Belgrade K. Trepočkos laukė Europos jaunimo čempionatas Vilniuje, kur 200 m distanciją laisvu stiliumi įveikė su nauju asmeniniu karjeros rekordu – per 1 min. 47,74 sek.

Naujas K. Trepočkos karjeros rekordas kilstelėjo jį į trečiąją vietą tarp visų šios rungties Lietuvos plaukikų. Greičiau 200 m laisvu stiliumi per šimtametę šalies plaukimo istoriją yra įveikę tik du lietuviai – Tomas Navikonis (1:47.42) ir Danas Rapšys (1:44.38).

Kristupas Trepočka

Toks K. Trepočkos rezultatas Belgrade jam būtų suteikęs pirmenybę kovoje dėl vietos Paryžiaus žaidynėse, nes T. Lukminas šią distanciją Serbijoje įveikė per 1:48.22 min. Bet Europos čempionatas Serbijoje lėmė estafetės kvarteto sudėtį, nes atranka į Paryžių baigėsi birželio 23 d.

„Nieko negalime pakeisti. Skaudu mums. Pirmas dalykas, pasitarėme su teisininkais, mes neturime pagrindo apeliuoti, nebent olimpinėse žaidynėse pastebėsime, kad kitos šalys gavo didesnes teises nei mes.

Antras svarbus dalykas, tikimės, kad su mūsu pranešimu atkreipsime „World Aquatics“ narių dėmesį. Manome, kad sportas šioje vietoje liko pažemintas ir padėtas į antrą lentyną.

Pirmenybę turėjo šalys, kurios neturėjo iškovojusios olimpinių normatyvų, remiantis šių žaidynių lygybės principu, joms skirta po vieną kvotą vyrui ir moteriai.

Mes manome, kad estafečių komanda turėjo būti prioritetas, o ne lyčių lygybės siekiamybė.

Dabar matome, kad nieko nepakeisime šioje situacijoje, ją paliksime likimo valiai. Jei žaidynėse identifikuosime, kad kažkuri rinktinė gavo daugiau kvotų, mes galėtume kreiptis ir mes laimėtume šį teisinį ginčą, bet šiuo metu mes liūdime. Estafečių rungtyje liksime 16-oje vietoje, o mes norėjome finalo.

Tai būtų postūmis ir finansine prasme ugdant jaunuosius plaukikus 2028-ųjų žaidynėms. Bus iššūkis, bet tai yra sportas“, – teigė S. Binevičius.

Saulius Binevičius

M. Trepočka apie žinią dėl jam užvertų durų į Paryžių sužinojo pergalingą vakarą po iškovoto aukso medalio Europos jaunimo čempionate.

„Sunkiai reagavo.