Nuo 1930 metų tokio rango turnyras Pietų Amerikos šalyje rengiamas šeštą kartą, tačiau iki šiol triumfuoti nesugebėjo nė viena Europos rinktinė. Šiemet tai padaryti galės viena iš dvylikos pirmenybėse dalyvausiančių Europos nacionalinių komandų.

Taip pat nuo 1997 metų rengiamos FIFA Konfederacijų taurės laimėtojams po metų vykusiose planetos pirmenybėse taip pat nepavykdavo triumfuoti. Istoriją perrašyti sieks šio čempionato favorite laikoma Brazilijos rinktinė, kuri 2013 metų Konfederacijų taurės turnyro finale 3:0 įveikė pasaulio ir Europos čempionus ispanus.

„Favoritai yra brazilai, norėčiau, kad jie ir laimėtų“, - portalui DELFI sakė buvęs Lietuvos futbolo rinktinės treneris Algimantas Liubinskas.

Atidarymo rungtynėse visada sunku

Pirmose čempionato rungtynėse tradiciškai žais šeimininkai – brazilai kovos su Kroatijos futbolininkais. A. Liubinkso teigimu, atidarymo mačas dažnai būna labai sudėtingas, todėl galima tikėtis ir lygiųjų. Treneris pastebi, kad iki šiol tik vienai rinktinei pavyko triumfuoti čempionate sužaidus lygiosiomis pirmą mačą – tą padarė Anglija 1966 metais. Vis tik sporto komentatorius Nerijus Kesminas yra kiek kitokios nuomonės.

„Brazilai – aiškūs ne tik grupės, bet ir čempionato favoritai. Nors pasirengimo cikle turėjo savų problemų, startui jie bus pasiruošę“, - sakė N. Kesminas.

Tiesa, išsirinkti antrą A grupės rinktinę, žengsiančią į atkrintamas varžybas – kiek sunkiau. A. Liubinskas spėti nesiryžo, tuo tarpu N. Kesminas likusių trijų komandų galimybes įvardijo apylygėmis.

Kamerūnas žaidžia banguotai – gali gerai sužaisti su vokiečiais, bet prastai su moldavais. Nestabilumas šiame formate yra pražūtingas – todėl šios komandos nepriskirčiau prie pačių pagrindinių pretendenčių užimti antrą vietą. Meksikiečiai turi savų pranašumų – jiems laiko juosta parankesnė. Kadangi tiek Kroatijos, tiek Meksikos ekipos pasirengimą baigė sėkmingai, labai nedidele persvara pranašumą atiduočiau meksikiečiams“, - savo įžvalgomis pasidalijo žurnalistas.

Jei laimės ispanai – atsiprašys

Itin intriguojanti – B grupė, kurioje ginklus surems praėjusio pasaulio čempionato finalininkės – Ispanija ir Nyderlandai. 2010–ais sėkmė lydėjo ispanus, kurie po Andreaso Iniestos įvarčio pratęsimo pabaigoje išplėšė pergalę minimaliu rezultatu 1:0. Nors didžioji dalis futbolo ekspertų šias komandas jau mato turnyro aštuntfinalyje, abu pašnekovai nenurašo ir kitų rinktinių.

„Savo kontinente žaidžianti Čilė gali būti pavojinga“, - sakė A. Liubinskas.

„Negalima nurašyti nei Čilės, nei Australijos. Nors australai ir yra silpniausi grupės komanda, ji turi gabaus jaunimo. Čilė, atsiradus bent menkiausiai galimybei, bandys pateikti sensaciją“, - treneriui antrino N. Kesminas.

Šių metų UEFA Čempionų lygos finale susitiko du ispanų klubai – Madrido „Real“ ir to paties miesto „Atletico“ (pirmi laimėjo po pratęsimo - 4:1), o UEFA Europos taurę į viršų kėlė „Sevilla“ futbolininkai (finale po 11 metrų baudinių serijos 4:2 įveikė „Benfica“ ekipą). Vis tik buvęs Lietuvos rinktinės treneris teigia, kad Ispanijos futbolo žydėjimas – jau baigėsi.

„Visi jau yra perpratę jų tiki–taką (žaidimo stilius atliekant trumpus perdavimus – DELFI), todėl olandai turi šansų užimti pirmą vietą grupėje“, - nedrąsiai spėjo A. Liubinskas.

Algimantas Liubinskas

„Ispanija – senstanti komanda, neturinti pasiūlyti nieko naujo. Mano akimis, jie netgi šiek tiek pervertinami. Atsiprašysiu, jei laimės pasaulio čempionatą (juokiasi – DELFI), bet nelabai tuo tikiu“, - savo nuomonę išsakė N. Kesminas.

Dvikova dėl pirmos vietos B grupėje – itin svarbi, nes antra likusi rinktinė jau aštuntfinalyje greičiausiai susikaus su Brazilijos žvaigždynu.

Nuomonė dėl anglų išsiskyrė

C grupė anot N. Kesmino – pati blankiausia. Kolumbijos rinktinei praradus savo puolimo lyderį Radamelį Falcao, visų rinktinių šansai vertinami vienodai. Tačiau abu pašnekovai vietą kitame etape skirtų Kolumbijos ir Dramblio Kaulo Kranto rinktinėms. Tuo tarpu gynybinį žaidimą demonstruojantiems graikams ir japonams čempionatas turėtų baigtis jau po grupių etapo.

Dėl D grupėje rungtyniausiančių komandų trenerio ir žurnalisto nuomonės išsiskyrė – A. Liubinskas mano, kad visų nuvertinama Anglija žengs į kitą etapą kartu su italais, tuo tarpu N. Kesminas pirmą ir antrą vietas skirtų Italijai ir Urugvajui.

„Vertinant iš istorinės perspektyvos, tai Anglija važiuoja namo, nes Urugvajus ir Italija pasaulio čempionatuose žaidžia geriau. Be to, Italijos ir Urugvajaus rinktinių komplektacija atrodo daug solidesnė“, - teigė anglams trečią vietą skyręs sporto komentatorius.

Nustebins šveicarai ir belgai

Prancūzijos rinktinės treneris Didier Deschampsas kiek netikėtai į rinktinės sudėtį neįtraukė su „Manchester City“ klubu Anglijos čempionu tapusio Samiro Nasri. Likus savaitei iki čempionato paaiškėjo, kad jame nebus traumos išsigydyti nespėjusio Franko Ribery, kuris kartu su Lioneliu Messi ir Cristiano Ronaldo varžėsi dėl geriausio metų futbolininko vardo. Vis tik tikimasi, kad prancūzams tai nesudarys sunkumų patekti tarp dviejų geriausių E grupės komandų.

Jų pavyzdžių pasekti turėtų pakilime esantys Šveicarijos futbolininkai.

Šveicarija yra kylanti jėga. Iš jų daug tikimasi. Jeigu jaunos komandos nepalauš psichologinė našta, ji turėtų įveikti tiek Ekvadorą, tiek Hondūrą“, - E grupės rinktines analizavo N. Kesminas.

„Juoduoju arkliuku“ šiame pasaulio čempionate laikomi Belgijos futbolininkai turėtų pateisinti šį statusą. A. Liubinsko manymu, belgai ne tik žengs į atkrintamas varžybas, bet ir H grupėje gana lengvai užims pirmą vietą. Tuo tarpu pasaulio čempionato rungtynes komentuosiantis N. Kesminas belgus ne tik priskiria prie vienų iš favoritų, bet jų vartininką Thibaut Coutois vadina geriausiu pasaulyje.

„Nesakau, kad belgai žiebs ir laimės pasaulio čempionų titulą, bet jie gali būti labai aukštai. Kartu su jais turėtų žengti rusai. Nors Rusijos rinktinė mano, kad jų lemiamos varžybos bus su Belgija, aš manau, kad jiems teks kovoti su Pietų Korėjos ekipa dėl antrosios pozicijos“, - savo nuomonę išsakė ir korėjiečius bei Alžyro komandą už borto paliko N. Kesminas.

L. Messi ir C. Ronaldo konkuruos dėl „auksinio batelio“

F grupėje Argentinos rinktinės žvaigždynui, kuris priskiriamas prie čempionato favoritų, iššūkį mesti bandys Bosnijos ir Hercegovinos, Nigerijos bei Irano komandos.

„Jugoslavijos komandos turnyruose dažnai gerai sužaidžia tik vienerias rungtynes, todėl vietą atkrintamose kartu su argentiniečiais skirčiau Nigerijos futbolininkams“, - sakė treneris A. Liubinskas.

„Komentavau dvejas Nigerijos komandos pasirengimo rungtynes, bet nematau jų aukščiau Argentinos ar Bosnijos ir Hercegovinos“, - savo pasirinkimą argumentavo N. Kesminas.

Anot žurnalisto, Argentinos komanda čempionate gali pasiekti aukštų rezultatų. Tačiau tam reikia ne tik L. Messi žibėjimo, bet ir solidaus visos komandos indėlio. Vis tik L. Messi galėtų pretenduoti į „auksinio batelio“ apdovanojimą, kuris skiriamas rezultatyviausiam turnyro žaidėjui. Tiesa, norint pasiekti tokį rezultatą, argentiniečiui reikia, kad komanda sužaistų bent 4–5 rungtynes.

N. Kesmino manymu, pasaulyje šiuo metu yra 5–6 aukščiausio lygio žaidėjai, tačiau dar neprilygstantys jau minėtajam L. Messi ir portugalų žvaigždei C. Ronaldo. Būtent jis galėtų pagal pelnytus įvarčius konkuruoti su argentiniečiu.

Tačiau viskas priklauso nuo Portugalijos rinktinės pasirodymo ir sužaistų rungtynių skaičiaus. Apžvelgiant realiausią situaciją, portugalai turėtų čempionate sužaisti bent ketverias rungtynes, t.y. žengti į aštuntfinalį.

„Jeigu nebūtų Vokietijos ir Portugalijos, Gana ir JAV turėtų šansų eiti iš bet kurios grupės. Vokiečiai prarado Marco Reusą (susižeidė čiurną – DELFI), o Vokietijos žiniasklaida nėra labai patenkinta žaidėjų darbu ir prognozuoja blogiausią baigtį, kalbant apie stipriausią grupės komandą. Šansų G grupėje turi netgi amerikiečiai, juolab Gana, bet pagal futbolo logiką – vokiečiai turėtų išsikapstyti, nes yra vokiečiai, o portugalai, nes turi C. Ronaldo. Vietų neskirstyčiau, bet abi Europos komandos turėtų žengti toliau“, - paskutinę pasaulio čempionato grupę apžvelgė N. Kesminas.

Pasaulio futbolo čempionatas Brazilijoje vyks birželio 12 – liepos 13 dienomis. Visas naujienas, rungtynių aprašymus, rezultatus ir komentarus galėsite skaityti DELFI portale.