Jubiliejinis, 50-asis Europos jaunimo plaukimo čempionatas Lazdynų baseine vyks liepos 2–7 dienomis.

Čia laukiama daugiau nei 800 dalyvių iš 36 valstybių, tarp kurių – 35-40 sportininkai Lietuvos rinktinėje. Dėl Europos suaugusiųjų čempionato ir Paryžiaus žaidynių ryškiausių jaunųjų Europos plaukimo žvaigždžių Lietuvoje greičiausiai nepamatysime, tačiau vilčių teikia mūsų atstovai.

„Tikslai – asmeniniai rekordai. Norime pusfinalių, norime finalų, matome 4-5 sportininkus, kurie gali kovoti dėl medalių. Jie jau šiuo metu vykdo suaugusiųjų Europos čempionato normatyvus.

Visada laukiame, kad kažkas iššautų, bet tuo pačiu turime Mantą Kaušpėdą, Smiltę Plytnykaitę, Silviją Statkevičius, kurie jau praeituose čempionatuose skynė medalius. Taip pat Tajų Jušką, apie kurį kalba pasaulinė spauda – būdamas 15-os metų jis plaukia greičiau nei plaukė tokio amžiaus būdamas Michaelas Phelpsas. Turime stiprius sportininkus, su kuriais ir estafetėje sieksime medalių“, – pristatydamas artėjantį čempionatą sakė „LTU Aquatics“ prezidentas Saulius Binevičius.

15-metis T. Juška raško vieną plaukimo laisvu stiliumi rekordą po kito, rezultatais lenkdamas bendraamžius JAV ir kitose valstybėse. Palyginimui, jis rodo greitesnius rezultatus, nei būdamas tokio amžiaus demonstravo ir olimpinis čempionas Caelebas Dresselas (JAV).

Renginio biudžetas – 1,3 mln. eurų. S. Binevičius skaičiuoja, kad Vilniuje liks mažiausiai 1,2 mln. eurų. Čempionato pajamas sudaro dalyvių mokesčiai, valstybės parama, komercinių partnerių parama ir įplaukos iš bilietų.

„Galvoje reikia turėti ir kitokią naudą, kurios pinigais nepaskaičiuosi. Esu tikras, kad šios varžybos suteiks stiprų impulsą plaukimo sporto Lietuvoje plėtrai. Tai – taip pat puiki proga Vilniui parodyti, kad jame jau galima ne tik krepšinio arba kito komandinio sporto varžybas, bet ir vandens sporto. Čempionatas vyks gražiausiu metų laiku, tad svečiai galės įvertinti mūsų sostinės grožį ir patogumą“, – įsitikinęs S. Binevičius.

„Su dideliu entuziazmu ir jauduliu laukiame čempionato. Kai Lazdynų baseinas buvo statomas, vienas iš tikslų buvo jį eksploatuoti ne tik miestiečių poreikiams, bet padaryti Vilnių prieinamą ir tokio rango varžyboms. Džiugu, kad po atidarymo pirmoji kregždė neužtruko atskristi. Žinant, kiek atvyks šalių ir delegacijų, galime pozicionuoti Vilnių kaip vieną lyderių ir parodyti, kad turime vieną moderniausių baseinų mūsų regione, Baltijos šalyse – tikrai“, – teigė Vilniaus miesto meras Valdas Benkunskas.

Baseinas renginio metu pasikeis neatpažįstamai – bus nutiesti kilimai, atsiras pastatomos tribūnos, įrengti LED ekranai, įvairios vizualizacijos.

„Baseinas taps lyg pramogų arena“, – pabrėžė S. Binevičius.

Tai – vienas iš didžiausių organizatorių iššūkių, tačiau ne vienintelis. Didžiausi jų buvo įveikti gaunant teisę rengti pirmenybes.

„Tai yra lyg dovana mums, nes šiais metais švenčiame veiklos šimtmetį. Kai pradėjome derėtis dėl čempionato, „European Aquatics“ federacija nebuvo apsisprendusi dėl Rusijos ir Baltarusijos sportininkų dalyvavimo. Iš mūsų pusės viena iš pagrindinių kontrakto sąlygų buvo, kad jų čia nebūtų.

Išsiderėjome ir tai, kad apšilimo baseinas būtų 25 m ilgio, nors reikalavimai numato 50 m“, – prisiminė S. Binevičius.

„Nebūtume įsileidę“, – reaguodamas į iššūkį dėl rusų ir baltarusių, su šypsena replikavo V. Benkunskas.

Čempionato Vilniuje išskirtinumas – talismanas. Įprastai jaunimo čempionatai šių neturi, bet lietuviams nusprendus kitaip, Europos federacijos atstovai prašė tik sukurti pagrįstą talismano istoriją.

Galiausiai šiuo tapo varlytė. Tai – aliuzija į mūsų plaukimo krūtine žvaigždes. Čempionato ambasadore tapo olimpietė Kotryna Teterevkova.

Prekyba bilietais prasidėjo ketvirtadienį. Bilietas į rytines atrankos varžybas kainuoja 10 eurų, į vakarinę finalinę dalį – 15 eurų. Visos dienos bilietas kainuoja 20 eurų.