Didžiosios Britanijos vyriausybė aktyviai diskutuoja šiuo klausimu, o sporto ministras Nigelis Huddlestonas abejoja, ar įmanoma leisti Rusijos ir Baltarusijos tenisininkus žaisti Vimbldone net ir po neutralia vėliava.

D. Medvedevas, kaip ir kiti Rusijos bei Baltarusijos tenisininkai vis dar žaidžia tokiuose turnyruose kaip „BNP Paribas Open“ tik su neutraliu statusu.

„Mano galva nė vienas Rusijos tenisininkas neturi teisės dalyvauti Didžiojo kirčio turnyre. Matome daugybės kitų sporto šakų poziciją, kur Rusijos sportininkams, rinktinėms ir klubams uždraudžiama dalyvauti tarptautinėse varžybose“, – kalbėjo N. Huddlestonas.

Kol kas Rusijos atstovai eliminuoti iš visų komandinių teniso varžybų, tačiau vis dar gali dalyvauti individualiose varžybose su neutraliu statusu. „Tačiau tokiu atveju reikėtų labai aiškios jų pozicijos, kad jie tikrai nėra V. Putino ir jo režimo rėmėjai“, – teigė Didžiosios Britanijos sporto ministras.

D. Medvedevas Indian Velse po pralaimėjimo Gaeliui Monfilsui kitą pirmadienį neteks pirmosios ATP reitingo pozicijos, į kurią vėl grįš serbas Novakas Džokovičius. Rusas pasaulio reitingo lyderio soste išsėdės vos 3 savaites.

Naujai keliamos sąlygos gali kelti nerimo ne tik D. Medvedevui, bet ir kitiems jo tautiečiams bei baltarusiams. TOP 100 yra iš viso trys rusai ir vienas baltarusis. Vilmbldone ketinimus žaisti yra pareiškęs ne tik D. Medvedevas, bet ir 6-ą ATP reitingo vietą užimantis Andrejus Rubliovas.

Moterų grupėje TOP 100-uke yra septynios rusės ir trys baltarusės. Tarp jų – buvusi pirmoji planetos raketė baltarusė Aryna Sabalenka, dabar užimantį trečiąją vietą.

Aštriausiais ir aiškiausiai prieš Rusijos invaziją į Ukrainą pasisakė tik rusė Anastasija Pavliučenkova, deklaravusi, jog nebijo viešinti savo nuomonės.

„Asmeninės ambicijos ir politiniai motyvai nepateisina prievartos. Tenise esu nuo vaikystės, atstovavau Rusijai visą savo gyvenimą. Tai mano namai ir mano šalis. Tačiau dabar aš labai bijau dėl savo draugų ir šeimos. Vis dėlto nebijau paskelbti savo poziciją – esu prieš karą ir prievartą“, – sakė ji.

Vimbldono turnyras startuos birželio 27-ą dieną.

WTA bosas stojo į Rusijos ir Baltarusijos tenisininkų pusę

Tenisininkai neturėtų būti baudžiami dėl „autoritarinių valstybių sprendimų“, įsitikinęs Moterų teniso asociacijos (WTA) vadovas Steve'as Simonas.

Jis teigė „stipriai jaučiantis“, jog žaidėjai iš Rusijos ir Baltarusijos turėtų turėti galimybę toliau varžytis profesionalų turnyruose.

Šiuo metu Rusijos ir Baltarusijos tenisininkai turnyruose dalyvauja be savo šalių simbolikos ir vėliavų kaip neutralūs atletai.

„Niekada nežinai, ką gali atnešti ateitis“, – „BBC Sport“ teigė S. Simonas.

„Galiu pasakyti, jog mes niekada nedraudėme sportininkams varžytis mūsų turnyruose dėl politinių pozicijų, kurias užima jų valstybės. Taigi, reikėtų kažko labai labai reikšmingo, kad tai pasikeistų“, – pridūrė WTA vadovas.

WTA ir ATP organizacijos iš savo tvarkaraščių išbraukė numatytą bendrą renginį Maskvoje, kuris turėjo vykti spalį, taip pat Tarptautinė teniso federacija (ITF) neribotam laikui atšaukė turnyrus Rusijoje ir Baltarusijoje.

Tačiau svarbiausios teniso organizacijos neketina žengti tokių sporto šakų, kaip lengvosios atletikos, badmintono, baidarių ir kanojų irklavimo, pavyzdžiu uždraudžiant Rusijos ir Baltarusijos sportininkams dalyvauti varžybose.

Įtakos šių šalių tenisininkams gali turėti atskitų šalių vyriausybės, kurios gali nebeįsileisti į savo teritoriją Rusijos ir Baltarusijos atstovų.

„Tai priverstų mus keisti poziciją, nes akivaizdu, turime laikytis valdžios taisyklių“, – tęsė S. Simonas.

„Labai labai stipriai jaučiu, kad šie pavieniai sportininkai (Rusijos ir Baltarusijos) neturėtų būti baudžiami dėl autoritarinių valstybių sprendimų, kurios akivaizdžiai daro baisius, smerktinus dalykus. (...) Nemanau, kad galime tiesiog rinktis sportininkus. Ką darysime su atvykusiais pabėgėliais (iš Rusijos)? Ar su pabėgėliais elgsimės kitaip nei su sportininkais?

Šie žmonės yra nekaltos aukos, juos izoliuoti, manau, neteisinga“, – teigė WTA organizacijos vadovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)