Vilnietė paskutinėje kombinuotoje rungtyje sugebėjo išplėšti sidabro medalį. Londono olimpinė čempionė iškovojo pirmą apdovanojimą Lietuvai Tokijo žaidynėse iki uždarymo ceremonijos likus dviems dienoms.

Laura taip pat tapo vyriausia Lietuvos atstove, užlipusia ant olimpinės apdovanojimų pakylos.

Kita lietuvė 28-erių Gintarė Venčkauskaitė po fantastiško spurto galutinėje įskaitoje užėmė 7-ą vietą.

Iškovojau medalį, apie kurį svajojau ne tik aš, bet ir visa Lietuva. Tai – visos Lietuvos medalis. Labai džiaugiausi, kad galėjau padovanoti jį Lietuvai.
Laura Asadauskaitė-Zadneprovskienė

L. Asadauskaitei-Zadneprovskienei užlipti ant pakylos nesukliudė klaida startuojant.

Pametusi starto seką ji per anksti pasileido į trasą, dėl to vėliau šaudykloje buvo sustabdyta ir 10 sek. turėjo stebėti, kaip pro šoną lekia ką tik aplenktos varžovės.

„Kai gavau 10 sek. baudą, galvojau, kad nebepavyks iškovoti medalio. Bet bėgdama paskutinį ratą supratau, kad tai atsitiks“, – sakė olimpinė vicečempionė.

Nesukliudė jai ir praėjusį mėnesį gauta trauma. Treniruojantis Riešės žirgyne sportininkė griuvo ir susilaužė šonkaulį.

„Dėl to praleidau Europos čempionatą. Treniravausi ir galvojau, kad viskas bus gerai, – sakė ji. – Fechtavimas nedžiugino, buvau suplanavusi ten daugiau pergalių. Maniau, gal likimas toks, gal ne šį kartą. Bet šiandien sugebėjau kitose rungtyse pasirodyti labai gerai. Ko ir reikėjo, kad pakovočiau dėl medalio. O kaip gi bus, galvojau? O viskas klostėsi puikiai. Tikrai esu laiminga, kad jojau švariai, o bėgime – stipriausioje savo rungtyje – padariau viską. Iškovojau medalį, apie kurį svajojau ne tik aš, bet ir visa Lietuva. Tai – visos Lietuvos medalis. Labai džiaugiausi, kad galėjau padovanoti jį Lietuvai“.

Veteranė nepasivijo tik olimpine čempione tapusios britės Kate French, iki kurios pritrūko 15,03 sek. Bronzą pelnė vengrė Sarolta Kovacs.

L. Asadauskaitė-Zadneprovskienė pasakojo, kad jautė didelį palaikymą. Ir ne tik jautė, bet ir girdėjo iš tribūnų: „Žinojau, kad visi serga, laukia ir nori to medalio. Supratau, kad negaliu nuvilti ir privalau padaryti viską, ką galiu, išspausti maksimumą. Gale kojos buvo sunkios, galvojau, kaip neparvirsti, bėgti iki finišo galingai. Taip ir atsitiko. Nors buvo tikrai nelengva“.

– Kodėl prieš trečiąjį ugnies ruožą teisėjas jus sustabdė? – paklausėme L. Asadauskaitės-Zadneprovskienės.

– Neišvengiau priešlaikinio starto. Galvojau, kad prieš mane turėjusi startuoti varžovė jau išbėgo, nes ji irgi sudvejojo. Stabtelėjau, o paskui grįžau atgal. Žinojau, kad gausiu 10 sek. baudą. Du ratus nubėgau, mane sustabdė. Sakė, kad neliesčiau pistoleto. Buvau priartėjusi prie lyderių, buvau septinta. Galvojau, kad gal neduos baudos, bet vis dėlto davė.

– Intriguojantis klausimas – ar nekainavo tos 10 sek. aukščiausios prabos medalio?

– Bėgau ir galvojau, turiu bėgti dar greičiau. Juk 10 sek. Atsisuku ir žiūriu, kad varžovės priartėjo. Kaip aš skuodžiau...

– Įstojote į vieną klubą su du olimpinius medalius taip pat turinčiais disko metiku Virgilijumi Alekna, savo vyru penkiakovininku Andrejumi Zadneprovskiu ir septynkovininke Austra Skujyte. Ką reiškia būti tokioje kompanijoje?

– Solidu. Visą gyvenimą dirbame dėl to. Mokame nugalėti, laimėti. Džiaugiuosi, kad olimpiadoje pavyksta tai padaryti po kelis kartus. Tai dovana visiems. Bėgau ne tik už save, bet už visą Lietuvą. Paskutiniai šansai. Viliuosi, kad šeštadienį pasiseks ir Justinui Kinderiui. Neužbėkime įvykiams už akių.

Džiaugiausi. Rio de Žaneire nepasisekė jojimas. Galvojau, kad turiu įrodyti, kad galiu prajoti olimpiadoje gerai. Jaudinausi labai. Laiminga esu, kad prajojau be baudos taškų ir pakilau į 13-ą vietą. Pamačiau tą numerį, pagalvojau – mano dukra juk gimusi 13-ą dieną. Jis bus man laimingas.

Londone jojau taip pat 13-u numeriu. Vengrė Londone išsigando to 13-o numerio. Aš jai sakau – tai laimingas numeris. Ji išsigando ir nukrito nuo žirgo, o aš su juo prajojau labai gerai. Man pasisekė ir iškovojau auksą. Dabar, kai pamačiau 13-ą numerį, supratau, kad jis bus man laimingas.

– Ar pamatysime jus Paryžiaus žaidynėse po trejų metų?

– Šio klausimo visi manęs klausia. Nežinau atsakymo. Nežinojau, kaip susiklostys viskas dabar, bet medalis nelemia mano sprendimo. Giliai širdyje dar nenoriu atsisveikinti su sportu, nes myliu tai, ką darau, noriu varžytis, nugalėti, laimėti, džiuginti. Nėra kol kas sprendimo. Dabar noriu leisti sau pailsėti.

Jei L. Asadauskaitė-Zadneprovskienė buvo greičiausia paskutinėje rungtyje ir pagerino jai pačiai nuo Rio de Žaneiro žaidynių priklausiusį olimpinį rekodą (11 min. 38,37 sek. arba 579 taškai), tai antra pagal bėgimo ir šaudymo rezultatus buvo G. Venčkauskaitė (11 min. 44,37 sek.), sugebėjusi iš 24-os vietos palypėti iki 7-os.

„Trūko kelių taškų fechtavime. Kita vertus, jei būčiau geriau pasirodžiusi fechtavime, galbūt būčiau ištraukusi kitą žirgą, su kuriuo nebūčiau taip prajojusi. Gali skaičiuoti, kiek tik nori, bet reikia džiaugtis tuo, kas yra dabar, – po finišo kalbėjo G. Venčkauskaitė. – Rezultatu esu patenkinta. Galbūt ne visai įvykdžiau tai, ką planavau, bet džiaugiuosi, kad esu dešimtuke“.

G. Venčkauskaitė tvirtino, kad ir varžovės priekyje buvo stiprios: „Priekyje buvo bėgančios, pakankamai stiprios merginos, bet stengiuosi neskaičiuoti. Nes tos gerai bėgančios gali nepataikyti ar šoną pradėti skaudėti. Sunku prognozuoti. Bėgi iš paskutiniųjų. Atrodo, jėgų pritrūko, bet per paskutinius 50 m dar sugebėjau dvi aplenkti“.

Paklausta, kas lėmė, kad abi lietuvės ideliai pasirodė jojimo rungtyje, Gintarė šyptelėjo: „Gal kad per lietų jojau. Man padėjo, atpalaidavo mintis. Nežinau, žirgai buvo tikrai geri, fantastiški“.

Ji sakė labai besidžiaugianti L. Asadauskaitė-Zadneprovskienės iškovotu sidabro medaliu. „Džiaugiuosi. Su J. Kinderiu kalbėjome, kad paskutiniai į traukinį įšoksime ir užkabinsime tą medalį. Nepamirškime, kad šeštadienį dar laukia J. Kinderio startas“, – kumščius laikė G. Venčkauskaitė.

Primename, kad Lietuva iki penktadienio Tokijo olimpinėse žaidynėse nebuvo iškovojusi nė vieno medalio.

Arčiausiai apdovanojimų pakylos buvo moterų porinės dvivietės valties įgula – Milda Valčiukaitė ir Donata Karalienė iškovojo 4 vietą, treko dviratininkės Simona Krupeckaitė ir Miglė Marozaitė moterų komandų sprinto varžybose laimėjo penktą vietą, disko metikas Andrius Gudžius ir vienviečių valčių irklavimo atstovas Mindaugas Griškonis finaluose buvo šešti, o Danas Rapšys 200 m plaukimo laisvuoju stiliumi finale liko aštuntas.

Liepos 23 dieną prasidėjusios Tokijo olimpinės žaidynės baigsis rugpjūčio 8 dieną.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (341)