Lėkštėje – bent trys spalvos

Pasak V. Musvydaitės, savęs tikrai nereikėtų kankinti drastiškais užmojais. Atvirkščiai, norimą tikslą pasiekti padės nauji mitybos įpročiai. Sveikatingumo motyvatorė siūlo pradėti nuo paprastos trijų spalvų taisyklės – stenkitės, kad lėkštėje visada būtų mažiausiai trijų skirtingų spalvų produktai. Kuo įvairesnių spalvų maistą valgysite, tuo daugiau reikalingų medžiagų iš skirtingų produktų gausite.

„Su įvairiaspalvėmis daržovėmis ar uogomis patiekta mėsa ir kiti patiekalai yra ne tik gražesni, bet ir gardesni. Pavyzdžiui, man cukinijų blyneliai visada yra skanesni, kai juos papuošiu žalumynais ar net gėle iš daržo. Taip pat maistą visada stengiuosi pagardinti pačios pagamintais padažais, jiems ypač mėgstu naudoti graikišką jogurtą“, – sako „IKI ėjimo varžybų“ organizatorė V. Musvydaitė.

Vitaminai ir daržovės

Nedrauskite sau valgyti to, ko norisi

Antra V. Musvydaitės taisyklė, siekiant sveikesnės mitybos – nedrausti sau valgyti to, ko norisi. Ji rekomenduoja neatsisakyti mėgstamų produktų, tačiau susikurti taisykles, kaip juos valgysite ar kaip išsportuosite.

„Esu įsitikinusi, kad jeigu sau kažką draudžiame, to dalyko dar labiau norime. Jeigu labai norisi šokolado, kodėl turėtumėte save kankinti galvodami apie jį? Suvalgykite jį, bet gautas kalorijas sudeginkite, pavyzdžiui, nueidami 10 kilometrų. Greičiausiai, po tokio žygio šokolado dar kurį laiką nenorėsite ir tai bus kur kas geresnė motyvacija nei draudimas sau iš viso jo nevalgyti“, – pataria sveikatingumo motyvatorė.

Kas savaitę atsisakykite vieno produkto

Trečia, V. Musvydaitė siūlo palaipsniui mažinti organizmui nenaudingų produktų vartojimą. Pasak jos, neįmanoma per vieną dieną atsisakyti visų ne itin sveikų produktų. Tai reikėtų daryti palaipsniui.

„Iš pradžių siūlau įprasti valgyti bent jau keturis kartus per dieną. Dabar, karantino sąlygomis, yra geriausias laikas išsiugdyti šį įprotį. Vėliau patarčiau atkreipti dėmesį į tai, ką valgote. Mano rekomendacija – kas savaitę iš valgiaraščio išbraukite produktą, kuris nėra maistingas. Pavyzdžiui, pirmą savaitę atsisakykite gazuotų gėrimų, antrą – traškučių ir taip toliau. Laipsniškas produktų atsisakymas padės lengviau save kontroliuoti, o lėti pokyčiai bus efektyvesni ir nekels streso“, – pasakoja moteris.

Vlada Musvydaitė

Ieškokite naujų skonių

Atsisakę tam tikro produkto, stenkitės jį pakeisti sveikesne alternatyva. Pavyzdžiui, nusprendę nebegerti gazuotų gėrimų, vietoje jų atsigaivinkite pačių pagaminta šalta arbata, o saldžius desertus pekeiskite vaisiais ar uogomis. Sveikatingumo motyvatorė sako, kad ši taisyklė paskatins kiekvieną savaitę išbandyti naują produktą – galbūt jis taps itin mėgstamas, rašoma „Iki“ pranešime spaudai.

„Siūlau išbandyti lęšius, grikių makaronus, įvairesnes daržoves, pavyzdžiui, saldžias bulves, nuolat ragauti naujus vaisius. Virtuvėje visada improvizuokite – joje turėtų atsirasti kuo įvairesnių produktų. Neseniai atradau nepakartojamo skonio arbūzo ir grilyje kepto „Halloumi“ sūrio salotas. Man asmeniskai šių produktų derinys pakeičia visus desertus“, – pasakoja V. Musvydaitė.

Ji neslepia, kad ieškodama naujų skonių savęs nevaržo ir noriai ragauja įvairius patiekalus. Po improvizacijų virtuvėje V. Musvydaitė visada stengiasi išeiti pasivaikščioti ir taip sudeginti suvartotas kalorijas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)