Kaip senstant keičiasi plaukai

Akivaizdžiausia permaina – pakitusi spalva. Plaukų folikulai – tai skalpe ir odoje įsitvirtinę plaukų maišeliai, nuo kurių priklauso plaukų augimas. Sulaukus tam tikro amžiaus plaukų folikulai pradeda gaminti mažiau pigmento. Dėl šios priežasties plaukai pražyla.

Gali pakisti ir plaukų tankumas. Plaukų plonėjimas ir retėjimas – įprastas reiškinys, ištinkantis net tuos, kurie jaunystėje didžiavosi vešliais plaukais. Įsibėgėjus senėjimo procesams sumažėja plaukų apimtis. Plaukai gali pradėti slinkti ir jau nebeataugti.

Kodėl su metais plaukai retėja?

Su metais pasireikšiantį plaukų išretėjimą gali nulemti keletas veiksnių.

Paveldimumas. Kitaip sakant, polinkis, kurį tėvai perduoda vaikams. Taigi, pagalvokite, ar kurio nors iš tėvų plaukai į senatvę suplonėjo, ėmė slinkti? Jei taip, tikėtina tas pats nutiks ir jums.

Endokrininės sistemos sutrikimai. Hormonai – tai cheminės medžiagos, gaminamos endokrininei sistemai priklausančių liaukų ir išskiriamos į kraujotaką. Kai kurių nors hormonų yra per daug arba per mažai, įvyksta disbalansas. Minėtina, kad plaukų slinkimas gali lydėti keletą endokrininių sutrikimų.

Skydliaukės funkcijos sutrikimai. Sutrikus skydliaukės hormonų gamybai, pakinta ir kiti organizme vykstantys procesai. Pavyzdžiui, gali sutrikti plaukų formavimasis nuo pat šaknų. Jei taip nutinka, vietoj išslinkusio plauko nebeišauga naujas. Dėl šios tendencijos plakai gali išretėti ne tik skalpo plote, bet ir kitose srityse, pavyzdžiui, antakių vietoje.

Sumažėjęs hormoninis palaikymas. Tiek vyriškieji, tiek moteriškieji hormonai daro poveikį plaukų augimui. Vyriškieji hormonai yra vadinami androgenais – šiai kategorijai priklauso ir testosteronas. Taigi, androgenai stimuliuoja plaukų augimą ant veido ir ant kūno, be to, lemia ant galvos augančių plaukų tankumą.

Maisto medžiagų trūkumas. Plaukų slinkimą gali nulemti nevisavertis mitybos racionas.

Menopauzė. Tai toks laikotarpis moters gyvenime, kai visiškai pasibaigia mėnesinės ir nutrūksta kiaušidžių funkcija. Kaip taip nutinka, sumažėja estrogeno ir progesterono gamyba. Šie du hormonai stimuliuoja plaukų augimą ir ilgina jų įsitvirtinimo galvos odoje laikotarpį. Kadangi hormonų pagaminama mažiau, ima mažėti ir plaukų.

Kaip brandžiame amžiuje rūpintis plaukais

Ką gi daryti, kad ir pasiekus brandą plaukai nesustotų augę?

Stenkitės rečiau plauti galvą. Nuo pernelyg dažno galvos plovimo plaukai išsausėja, tampa trapesni, todėl nepersistenkite.

Naudokite kondicionierių ir plaukų apimtį didinančią priemonę. Nuo kondicionieriaus (kurį reikia tepti išsiplovus galvą šampūnu) plaukai sudrėkinami, įgauna žvilgesio, yra pamaitinami natūraliais aliejais, kurių veikiausiai neteko plaunami. Kad plaukų sruogos atrodytų vešlesnės, galite naudoti plaukų apimtį didinančias priemones.

Rinkitės tinkamus produktus. Daugelis brandaus amžiaus moterų dažosi plaukus, todėl neprošal priminti, kaip svarbu pasirinkti kuo saugesnius, konkrečiam plaukų tipui tinkamiausius dažus. Patarimo geriausia kreiptis į plaukų stilistą profesionalą. Būtinai atsižvelkite į jo rekomendacijas, kai rinksitės šampūną, kondicionierių ir kitas plaukų priežiūros priemones.

Stenkitės kiekvieną dieną nenaudoti karštį skleidžiančių plaukų formavimo įrenginių – džiovintuvo, sukimo žnyplių, tiesintuvo ir kt. Jei tokius prietaisus naudosite kasdien, žalingo poveikio plaukams išvengti nepavyks. Plaukus, kurie bus veikiami karščiu, būtina patepti nuo karščio saugančia priemone. Ji suteiks plaukams drėgmės ir padengs juos apsauginiu sluoksniu.

Pasirūpinkite, kad maisto racione nestigtų baltymų. Sendami žmonės vis mažiau valgo, todėl iškyla pavojus patirti kokių nors maisto medžiagų stygių. Kadangi plaukų folikulai iš esmės sudaryti iš baltymų, svarbu pasirūpinti, kad vartojamuose produktuose būtų pakankamai šių elementų.

Į įprastą valgiaraštį rekomenduojama įtraukti tokių produktų kaip raudonoji mėsa, špinatai ir kitos žalios lapinės daržovės, taip pat kiaušiniai, uogos ir avokadai. Jei įtariate, kad su maistu nepavyksta gauti visų būtinųjų elementų, galbūt vertėtų vartoti multivitaminus.

Pasidomėkite vartojamais vaistais. Reikalas tas, kad kai kurie medikamentai gali trikdyti plaukų augimą. Tikėtina, kad gydytojas patars, kaip užkirsti kelią negatyviam poveikiui.

Kada kreiptis į gydytoją

Plaukų keitimasis – natūralus su senėjimu siejamas reiškinys. Kita vertus, brandaus amžiaus nulemtą plaukų slinkimą ir retėjimą galima suvaldyti perėjus prie sveikesnio gyvenimo būdo.

Vis dėlto kai kurie simptomai gali būti nuoroda į tam tikras sveikatos bėdas arba sparčiai progresuojančią ligą, provokuojančią plaukų slinkimą arba plikimą. Jei patiriate kurį nors iš toliau paminėtų reiškinių, būtinai kreipkitės į gydytoją.

Staigus plaukų išslinkimas keliuose plotuose.

Intensyvesnis nei įprastai plaukų slinkimas, pastebimas plaunant galvą arba šukuojantis.

Kylanti (tolstanti) plaukų augimo linija.

Staigus plaukų išslinkimas gali signalizuoti apie tokia ligą kaip difuzinė alopecija. Ji pasireiškia kaip procesas, kurio metu imuninė sistema pradeda atakuoti plaukų folikulus. Šią ligą gali sukelti stiprus stresas.

Jeigu plaukų slinkimas kelia nerimą arba įdomu sužinoti, kaip rūpintis plaukų sveikata ir palaikyti tinkamą jų būklę, patartina pasikonsultuoti su gydytoju.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)